Невјероватне моћи британске краљице

Да ли сте знали да се краљици Елизабети не може судити? Да има личног песника, ком се плаћа у алкохолу и да је власница свих лабудова у Британији?

Свијет 20.05.2015 | 10:10
Невјероватне моћи британске краљице

Тачно је да је улога краљице Велике Британије углавном церемонијална, али Елизабета ИИ и даље има велику моћ.

Неки аспекти те моћи су показатељ тога да свет још није одустао од монархије, а неки су у најмању руку бизарни.

Краљица је власница свих лабудова на Темзи

Технички, сви необележени лабудови припадају Краљици иако Круна демонстрира своју улогу само у одређеним деловима Темзе.

Данас се та традиција огледа у јединственом обичају хватања и прстеновања лабудова, који се потом поново пуштају у дивљину. “Лове” их стручњаци обучени у традиционалне униформе у пратњи званичног обележивача.
Краљица је власница свих делфина у британским водама

Сви китови и делфини који пливају око Острва у власништву су суверена и то према одлуци из 1324. године када је Британијом владао Едвард ИИ.

Краљица може да вози без возачке дозволе

Возачке дозволе се издају у краљичино име, а она остаје једина особа у Уједињеном Краљевству којој није потреба дозвола да вози, нити њена кола морају имати регистарске таблице.

Краљица се одлично сналази за воланом, будући да је научила да вози још током Другог светског рата, када је управљала возилом хитне помоћи. Захваљујући доброј обуци, уме да замени и свећице.

Краљица има два рођендана

Када сте монарх једне државе, један рођендан није довољан. Краљичин званични рођендан слави се једне од субота у јуну, иако је њен стварни рођендан 21. април.

Краљица поседује приватни банкомат

У подруму Бекингемске палате инсталиран је банкомат из чисто практичних разлога. Краљица има картицу банке Цоуттс, једне од најпрестижнијих у Британији.

Краљица има личног песника

Песник лауреат је почасна титула коју Британско друштво додељује песнику “чији је рад од националног значаја”. Кад је та титула први пут уведена, краљичин песник добијао је 200 фунти годишње и бутељку вина. Сада лаурет добија буре шерија.

Краљица има могућност да сруши аустралијску владу

Будући да се налази и на челу Аустралије, краљица има одређену надмоћ у односу на владу те земље. На пример, 1975. краљичин представник у тој земљи сер Џон Кер отпустио је премијера, а три сата касније и парламент. Избори су морали да се у целости спроведу.

Осим Велике Британије и Аустралије, краљица влада Антигвом и Барбудима, Бахамима, Барбадосом, Белизеом, Канадом, Гренадом, Јамајком, Новим Зеландом, Папуом Новом Гвинејом, Сент Китсом и Невисом, Светом Луцијом, Сент Винсентом и Гренадинима, Соломонским острвима и Тувалуом.

Сви су чланови Комонвелта, односно, некадашње британске колоније.

Она је и на челу цркве

Краљица Елизабета ИИ је и на челу Англиканске цркве коју је установио краљ Хенри ВИИ након одвајања од католичанства у 16. веку.

Њена званична титула је “бранитељка вере и врхунски владар Англиканске цркве”. Она такође има моћ да поставља бискупе и надбискупе.

Занимљиво је да наследници круне не могу бити друге вероисповести. На пример, ако би принц Чарлс пожелео да пређе на ислам, не би могао да наследи трон.

Краљица има и одређена историјска права и привилегије. Ево неких од њих:

Војвода од Атола мора да ружама поспе стазу којом краљица пролази сваки пут кад му она то затражи. Послењи пут то се десило за време владавине краљице Викторије. Није познато да ли руже морају бити неке одређене боје.

Ако краљица прође поред Кидвели замка у Велсу, кућепазитељ јој мора понудити заштитника у пуном оклопу. Истини за вољу, замак је руина, па се ово правило не примењује.

Власник Фолиса мора испоручити, на захтев, грудву снега у сред лета.

Град Глочестер плаћа кошишћење краљевске земље прављењем џиновске пите од меса јегуље.

(РТС)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

20.05.2015 06:51

Треба да има привилегије,кад воли И цува свој народ И дрзаву!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијевцан

20.05.2015 07:05

Јадан је народ цију дрзаву и вјеру цува краљица. Мада,и код нас је слицно,један цовјек има право на све у дрзави,недодирљив за закон,апсолутиста који узгред добија награде од клера СПЦ,назалост. Све ради на стету дрзаве,народа и Православља

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Бардача

20.05.2015 08:21

А код нас неки БИСЕР је убио Лабуда на језеру Бардача код Српца.Било је то прије у новинама, можда је Бисер мислио да је кокош!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

инфо

20.05.2015 08:21

Да ли сте знали да је краљица, власница свих прасића у В Бртанији и сваки дан их по неколико крсти !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урааа

20.05.2015 08:26

Она је на врху пирамиде !!! Она је тзв. Владар из сјенке, због њених одлука И данас имамо посљедице. Ово сто има...све је о кратког вијека....судеци по изгледу ! Небеске коције цекају путника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пих!

20.05.2015 08:52

Краљица је мала беба за Милета, он је апсолутни владар зивота и власник ваздуха у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

20.05.2015 08:52

Пресеравања

ОДГОВОРИТЕ