Неко ће да „виси“ за Мундијал у Русији!

Бразил, Аргентина, Чиле, Уругвај, Колумбија или Еквадор? Гневна на инциденте које су изазвали навијачи Боке Јуниорс ФИФА планира да одузме Јужној Америци једно место које води на наредно Светско првенство.

Фудбал 20.05.2015 | 22:00
Неко ће да „виси“ за Мундијал у Русији!

На помолу је велика фрка. Светска фудбалска федерација (ФИФА) разматра одлуку да јужноамеричкој конфедерацији (КОНМЕБОЛ) одузме једно место за учешће на предстојећем Мундијалу у Русији 2018. године! Тако бар преносе медији у Латинској америци, који тврде да се таква могућност све гласније помиње у Цириху после нереда на ревнашу осмине финала Копа Либертадорес, Бока јуниорс - Ривер Плата, што би био један од видова казне, у покушају да се ситуација на тлу Јужне Америке доведе у ред.

ФИФА би крајем маја могла да одлучи да пето место у јужноамеричким квалификацијама не води у бараж за Светско првенство у Русији 2018. године. Индиције да је пето место „скоро изгубљено“, како се истиче у већини медијиа, значило би да би само четири репрезентације из Јужне Америке избориле пласман на предстојећу смотру најбољих селекција планете. За разлику од, на пример, претходног Мундијала кад их је било шест (Бразил, Аргентина, Чиле, Колумија, Еквадор и Уругвај).

Медији наводе да ФИФА инсистира на драконским казнама за пример свима, поводом скандалозног понашања навијача Боке јуниорс када су прошлог петка сузавцима гађали играче Ривера, због чега меч није настављен, већ је екипа са Монументала аутоматски прошла у четвртфинале.

Наиме, уколико би кровна фудбалска организација казнила КОНМЕБОЛ одузимањем петог места из баража, то би умногоме променило ситуацију пред предстојеће квалификације за Светско првенство у Русији. Јужноамериканци би тако остали ускраћени за једно место, а не за оно у баражу, с обзиром на то да су у претходна два циклуса тамошње селекције прошле даље (оба пута је Уругвај изборио пласман победивши Костарику, представника КОНКАКАФ зоне, а затим Јордан, представника азијске зоне). Тако би једна од преосталих конфедерација могла да добије ново директно место на Мундијалу. Азија има четири, Африка пет, КОНКАКАФ три, а Европа 13 директних места, док Океанија има само место у баражу.

Бока Јуниорс је после нереда у Буенос Ајресу кажњена дисквалификацијом из Копа Либертадорес, затим четири меча пред празним трибинама и новчаном казном од 200.000 долара. Аргентински великан је најавио жалбу, али...

ФИФА ће коначну одлуку донети 29. маја на конгресу током којег ће бити изабран председник, а највеће шансе за нови мандат има Сеп Блатер.

Коментари / 0

Оставите коментар