Петко: Нека “Орлови” објасне у чему је проблем?!

Некадашњи селектор Србије и Црне Горе Илија Петковић нема објашњење због чега српска репрезентација не постиже резултате као у млађим категоријама, које неријетко и освајају највећа такмичења у Европи.

Фудбал 20.05.2015 | 18:40
Петко: Нека “Орлови” објасне у чему је проблем?!

“Не могу да разумијем проблем нашег А тима, да могу свакако бих рјешење пренио нашем руководству и помогао Савезу који је на мукама са играчима који не задовољавају потребе”, рекао је Петковић у Бијељини у Етно селу Станишић гдје промовише “Турнир пријатељства” и у даху наставио:

“Волио бих да неко од играча покуша да објасни нашу ситуацију. Нејасно је како играчи који долазе из великих европских клубова, којима практично не треба тренер, не постижу резултате. Постоји фудбалска изрека да број квалитетних играча не мора да даје и добар квалитет, тешко је све уклопити. Да ли је нас ухватио тај синдром да не можемо то да синхронизујемо, нисам сигуран”.

Ипак, Петковић је оставио простора и за оптимизам.

“Вјерујем да је пред нама бољи дани, требало би да у наредне двије, три утакмице покушамо да ускочимо у воз у пуној брзини и да исправимо све грешке. Ни сам не могу да схватим проблем, јер не можете за свјетске играче рећи да не знају да играју фудбал”, нагласио је некадашњи селектор СЦГ.

О самом турниру, Петковић говори у суперлативима јер је презадовољан квалитетом фудбала, као и самом организацијом “Турнира пријатељства”.

“Турнир пријатељства” подржала је и компанија м:тел, као пријатељ спорта, и тиме дала свој допринос, промоцији спорта, здравог живота и правих друштвених вриједности.

“Без оваквих турнира вјероватно нема ни прогреса. Мислим да је ова манифестација веома паметна идеја. Када се види овакав догађај онда је могуће направити и неку компарацију са ранијим турнирима попут међурепубличких турнира у Југославији, као што је некада био онај у Јајцу из којег су излазили вансеријски таленти. Без оваквих догађаја тешко је доћи и до квалитета”.

Према његовим ријечима, клинцима који се такмиче на турниру клубови некадашње “велике четворке” представљају велики мотив.

“Само име ривала као што су Динамо, Партизан, Црвена звезда представља велики мотив. Сусрети у оваквим приликама, међусобна дружења и ривалитет испуњење су дјечачког сна већине ових тинејџера”, рекао је Петковић и додао да је јако важно што су фудбалски стручњаци из бивше државе дошли да виде њихов квалитет.

“Чујем да је присутно и доста иностраних скаута, што значи да већ постоје интересовање за ове играче и ван граница бивше Југославије. Ово је за мене један скуп који ће донијети више по питању селективних ствари него по питању ко ће освојити прво мјесто. Резултат је најмање важан и тако дјецу треба усмјеравати. Бодови су на папиру, а квалитет се памти”.

На крају је као искусан фудбалски мајстор поручио младим играчима да стварају пријатељства која могу да прерасту и у такмичења у сениорској конкуренцији..

“Ово су лијепа пријатељства и нека учесници овог турнира буду зачетници неког новог периода. Волио бих да оваквих турнира има и у сениорским екипама, чиме би фудбал вратио навијачки ривалитет који је постојао у оно вријеме, када смо ми били оно што је сада Бундеслига. Било би лијепо да се поново видимо у Загребу или Сплиту, а нажалост спали смо на локалне лиге”, носталгичан је Петковић за оним “старим добрим временима”.

Коментари / 0

Оставите коментар