Турнир пријатељства: Иван Гудељ презадовољан у Бијељини!

Једна од легенди сплитског Хајдука и репрезентације велике Југославије Иван Гудељ и други пут је промотер на Турниру пријатељства у Бијељини, гдје се окупила крема еx-Yу фудбала до 16 година.

Фудбал 20.05.2015 | 09:40
Турнир пријатељства: Иван Гудељ презадовољан у Бијељини!

Са премијерног турнира прошле године понио је сјајне успомене из етно села Станишићи, па ни ове године никако није желио да пропусти регионални турнир.

"Необично ми је задовољство, и веома ми је драго што сам овдје у овом необичном амбијенту. Ово је сигурно један од најбољих клупских турнира у Европи за генерацију рођену 1999. године. Већ постаје традиционални турнир и вјерујем да ће тако бити и у будућности", изјавио је Гудељ.

Према његовим ријечима, Турнир пријатељства је изузетна прилика да се упореде млади фудбалери из клубова бивше Југославије.

"Ово је нешто изнад политике, а оно што бих посебно нагласио, захваљујући Сави Милошевићу дат је велики медијски значај, а то је прилично ријетко. Ја сам већ 18 година у процесима рада као селектор прошао велики број турнира, међународних, европских и свјетских првенстава, али овакав медијски значај је ипак нешто посебно. То је изузетан мотив и за клубове, и за ове момке. Ја сам заправо сигуран да ће од ових младића неких 20 до 30 одсто играти за А селекције својих земаља".

Гудељ није могао да прецизира због чега нема његових "билих" у Бијељини, али је изразио наду да ће догодине на Турниру пријатељства бити и клуб са "Пољуда".

"Ту су Загреб, Осијек, Ријека, Динамо, то су школе изузетно јаке на овим просторима. Ја вјерујем да је Хајдук требао бити на овом турниру, то је једна изузетно јака школа, и ја се надам да ће сљедеће године Хајдук бити овдје, и наћи се са најбољим клубовима који су некада чинили једну репрезентацију. За мене би свакако билио задовољство да догодине гледам и Хајдук овдје".

Његово срце увијек и само припада Хајдуку, али је поновио максиму да је спорт изнад политике, те да је пресрећан што ће се дружити са многим бившим играчима.

"Навијам за Хајдук јер је то мој клуб, јер сам и сам играо у њему, и то је дио историје која се не може заборавити. Ја увијек говорим да спорт мора бити изнад политике, јер су спортисти грађани свијета, и мени је задовољство да будем на оваквом турниру на коме могу да сретнем бивше фудбалере, легенде фудбала са ових простора".

По његовом мишљењу, нема фаворита за освајање турнира, на којем Динамо брани титулу, додавши да то и не треба да буде најважније…

"Динамо има изузетну школу, Осијек такође даје много добрих играча. Мање познајем ситуацију у другим клубовима, али зато и јесте овај турнир који омогућава да се упореди квалитет дјеце у овом узрасту, и школе. А на крају овдје ће бити доста скаута из иностранства, из клубова који имају велики значај у Европи, и то је још један значај овог турнира. Резултат заиста није битан, наравно може бити значајан за мотив. Увијек треба жељети побједу".

Разговор је поново скренуо према "Пољуду", односно чињеници да Динамо већ десет година влада хрватским фудбалом.

"Хајдук је тренутно у кризи, организацијској. Криза резултата може бити краћа и дужа, она је пролазна када говоримо о резултатима. Али Хајдук има велику традицију, и то је клуб који може бити поново у борби за прво мјесто Хрватске и то у кратком временском периоду. То је неминовно. Он стално мора бити у борби, мора бити дио квалификација, па чак и дио Европе у том дијелу и на крају то је оно што треба направити - добру селекцију играча. Омладинска школа ради добро, и питање је добре организације, а она подразумијева континуитет свега, са јасним програмима које направи управа која води клуб. Али увијек је у питању новац".

Потом је Сплићане упоредио са Црвеном звездом у организацијском смислу.

"Тренутно мислим да је криза и руковођења, и криза резулатата, то су велики проблеми, а навијачи су ту, а клуб без навијача.... то бих ја упоредио са Звездом јер Звезда је велики клуб, и била је првак Европе и свијета. То је нешто што је посебно наведено, то је ријеткост. И Партизан је био добар, и Вележ, али то је сада немогуће упоређивати јер млад и квалитетан играч одлази са 18 чак и раније, то је тржиште, данас то не може да се заустави. Сада у клубовима играју момци са 17 година, помјерају се границе. Зато су овакви турнири важни за младе играче."

Гудељ сматра да Хајдук може да буде првак кад дође до неке врсте приватизације.

"Једноставно, без питања власника то је тешко. Навијачи су ту дио управљачког дијела који је неминован, али без власништва по питању одговорности, програма који треба направити Хајдук је у кратком времену у борби за прво мјесто. Али жалосно је да је Хајдук изгубио своју регију јер је светиња за мене. Али сматрам да у кратком раздобљу он може повратити своју позицију. Зна се шта је Хајдук и шта треба бити, није Хајдук да игра ни за друго ни за треће мјесто у хрватској лиги, он треба да игра за титулу и да буде стално дио Европе. А сваки клуб чине навијачи".

Од селекција насталих распадом бивше државе Хрватска је направила искорак - редовно учествује на великим такмичењима и високо котира на ФИФА листи.

"Хрватска репрезентација је феномен, ја сам дио стварања тог састава који чини А репрезентацију. Осамнаест година сам био селектор у млађим категоријама. У сваком случају у питању је један континуитет гдје смо ми стварали играче који су прошли све селекције, гдје је 95 до 98 одсто играча, осим Ивана Ракитића који је дошао из Швајцарске, сви остали су прошли све узрасте Хрватске, а то нема ни Шпанија. То је оно што је врхунски аргумент, и Хрватска је међу 10 најбољих у свијету, и то су огромни успјеси. Све друго што бисмо тражили и говорили и некакве критике давали било би апсурдно".

Гудељ је на крају подвукао да Турнир пријатељства треба да остане на овом узрасту играча.

"Мислим да је ово идеално, да играју млађи узрасти чак и не ни кадетски. Једноставно овдје и дјеца и клубови имају прилику да себе виде. А телевизијски пренос је још једна значајна ствар за такмичаре. Ја и у Хрватској о овом турниру говорим на један позитиван начин и треба га гајити", закључио је легендарни фудбалер Хајдука.

РЕГИОНАЛНА ЛИГА
Гудељ такође дијели мишљење велике већине љубитеља фудбала да би регионална лига подигла квалитет игре, али такође сматра да би навијачи направили проблеме у смислу сигурности.

"То је питање које се стално провлачи. Али сам сигуран да би све било квалитетније, да би било више публике на стадионима. Важно је питање и овог другог дијела у којем би се то ријешило. Кроз једно одређено вријеме, и могли бисмо то да урадимо. Када сам говорио о тржишту говорио сам и о лиги која има један свој квалитет, да се ту траже рјешења. Увијек треба направивити анализу националних лига које не могу рећи да су лоше. Хрватска лига је добра, јер су сви играчи потекли из тих клубова, али би сигурно квалитет био већи да се направи једна лига за све тимове са ових простора".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дамир

21.05.2015 08:14

Мислим да Гудељ добро збори,и надам се да ће једног дана и та регионална лига бити стварност.

ОДГОВОРИТЕ