Видео, НБА сјећања: Баркли, Хаким и Хјустон из 1997.

Први пут од 1997. године екипа Хјустон Рокитса пласирала се у финале западне конференције.

Кошарка 21.05.2015 | 13:20
Видео, НБА сјећања: Баркли, Хаким и Хјустон из 1997.

Када су нас педантни амерички новинари подсетили на тај податак, рефлексна реакција свих нас који волимо кошарку била је да се подсетимо како је изгледао тај тим.

Имамо шта да видимо – Олајџувон, Баркли, Дрекслер...

Пред почетак те сезоне Рокитси су довели Чарла Барклија из Финикс Санса и у регуларној сезони имали су скор 57-25, победу више од садашње генерације.

Стартна петорка изгледала је овако: Мет Малоуни, Клајд Дрекслер, Марио Ели, Чарлс Баркли и Хаким Олајџувон, а на клупи је био Руди Томјановић.

Први стрелац је наравно био Хаким са 23,2 поена по мечу, али Баркли је донео додатни квалитет у односу на прошлу сезону и освежио шампионску генерацију из 1995. године – бележио је 19,2 поена, 13,2 скока и 4,7 асистенција по мечу.

Малоуни је играо своју прву сезону у НБА лиги, Дрекслер јесте био при крају каријере али је и даље био убитачан (18 поена по мечу), док је 'Супер Марио' Ели погађао тројке. Са клупе су подршку пружали Кевин Вилис и Еди Џонсон, а део тима били су и Брент Прајс, Сем Мек, Отела Херингтон...

Сезону раније Сијетл Суперсоникси “почистили“ су Рокитсе у другој рунди плеј-офа и до тада су били баук за тим из Тексаса, пошто су их добили у пет плеј-оф серија. Хјустон је повео са 3-1 у победама, Сијетл је са Кемпом и Пејтоном успео да избори мајсторицу, али су Рокитси код куће добили седми меч са 96:91.

Међутим, ту је био крај те екипе Хјустона, пошто је у финалу Запада прејака била Јута са Стоктоном и Мелоуном. Тимови су све до шестог меча чували домаћи терен, а онда су Џезери славили у Тексасу са 103:100 и са 4-2 у победама прошли у финале.

После те сезоне уследио је сушни период за Рокитсе – или би били елиминисани у првој рунди плеј-офа или се не би ни пласирали у доигравање, а тако је било све до сезоне 2008/2009, када су са Мекгрејдијем и Мингом избацили Портланд, да би потом у полуфиналу у седам утакмица испали од будућих првака Лејкерса.

Уследиле су нове три године без плеј-офа, затим порази од Тандера и Блејзерса у првој рунди, а сада коначно – финале конференције које су толико дуго чекали, пуних 18 година.

Хардену, Хауарду и осталима ривали ће бити најбољи тим лиге Голден Стејт Вориорси – могу ли садашњи Рокитси можда да понове славну 1995, када су Олајџувон, Дрекслер, Ори, Касел, Ели и остали освојили последњи прстен за Хјустон?

За крај, уживајте у потезима једног од најбољих центара свих времена – Хакима Олајџувона. Верујемо да ће снимак пред вама бити само почетак 'сурфовања' Ју тубом у потрази за потезима великог Хакима.

Коментари / 0

Оставите коментар