Образовање је једини пут да се зауставе међусобна клања

Прослављени српски режисер Емир Кустурица рекао је да на овим просторима ако човјек жели да сними успјешан филм, не може да заобиђе политику.

Република Српска 19.05.2015 | 13:42
Образовање је једини пут да се зауставе међусобна клања

"Многи умјетници праве грешку, тиме што прекидају сарадњу са државом, када се не слажу са политичарима. То је глупо. Ја сарађујем од 1983. године са политичарима. Тада сам се обратио Цвијетину Мијатовићу, каснијем предсједавајућем Предсједништва Социјалистичке Југославије.

Касније сам наишао на /Слободана/ Милошевића, Војислава/ Коштуницу и /Милорада/ Додика. Та метода је спорна само ако резултат није одговарајући", рекао је Кустурица у интервјуу за циришки лист "Ноје цирихер цајтунг".

На тврдњу да његов успјех има везе и са политиком, Кустурица је рекао да на Балкану нема драме без политике. "Ако погледате наша најважнија дјела, Селимовићеву 'Тврђаву', радове Аце Поповића или Душана Ковачевића, код свих је политика главни мотив. То је другачије у Швајцарској.

Тамо драма може да има чисто индивидуални карактер. Али овдје се индивидуална свијест, не може одијелити од друштвене ситуације. Овдје је појединац неодвојиво спојен за своје 'крдо'", нагласио је српски режисер.

Он је оцијенио да је, прије свега, у малим државама боље радити са државом него са тајкунима, јер су тајкуни заинтересовани само за профит.

Говорећи о свом идејном пројекту - Андрићграду, Кустурица је рекао да је Иво Андрић одрастао у Вишеграду и кроз прозор посматрао мост и дивио се. "Када је постао успјешан писац, он је написао да су путеви његовог дјетињства били најважнији путеви и да су најтужнији у његовом животу били црвени теписи, по којима је ходао.

Он је разумио босанску судбину. Без обзира на то колико високо летиш, на крају остајеш везан за пут дјетињства", нагласио је Кустурица.

Он је додао да жели ту мисао да искористи за свој културно образовни центар. "Ријеч је о образовању. Оно је једини пут да се зауставе међусобна клања на овом простору. Из Вишеграда су се у посљедњем рату сви муслимани иселили, многи су убијени, већина је протјерана.

У осталим дијеловима источне Босне било је горе. Вишеград је један депресиван град, између осталог, зато што тамо нема више муслимана", каже Кустурица.

Он је рекао да је његова идеја да тим тврдим главама, које могу да се сјете постанка свијета и свих конфликата од постанка свијета, понуди нешто против депресије да се не би поново клали.

"У сваком од тих људи крије се толико много контроверзи. Да би ту напетост испровоцирали у Босни вам не требају никакве различите етничке групе. Тај бијес нема ништа са различитим религијама. Андрић то описује овако - дубоко укопан као у брду седиментиран бијес. Када он порасте, то је као пламен ватре.

Мој повратак у Босну дешава се на полуострву у Вишеграду. Овдје желим да створим нешто добро. У Босни сам нападан због свега, што нисам урадио. Најгоре што кажу јесте да сам пио виски са Милошевићем када је пала Сребреница. То је тотално ненормално и потпуно измишљено", нагласио је Кустурица.

Он је подсјетио да је највећу борбу за Андрићград имао са Вишеграђанима, што је, како јер нагласио, за неповјеровати. "Али сада ти провинцијалци имају кафану у Андрићграду која изгледа као кафана у Дубровнику.

Гледају људе који раније никада не би ни крочили у Вишеград. Сада у срцу града имају турски дио са минаретом. Пет хиљада исламских заједница нису биле у стању да тамо граде.

Ја сам то урадио. Поставићу и споменик - Мехмед Паша Соколовић грли свог брата Макарија, српског патријарха из Пећи. Када наши народи не живе измјешани, то није добро, тако се показало. Погледајте Сарајево. Тај град само даје привид мултиетничког живота", рекао је Кустурица.

На питање због чега му је идентитет толико важан с обзиром да се 2005. године крстио у Српској православној цркви, Кустурица је рекао да је трагао за својим поријеклом када су му умрли родитељи.

"Ја сам за Сарајево издајица. Тада сам једноставно желио да знам, гдје припадам. То је био порив, као за хигијеном. Онда сам брзо одлучио. Али сада ме сматрају кривим, што сам трагао за својим идентитетом", нагласио је Кустурица у интервјуу за циришки лист "Ноје цирихер цајтунг".

Он је рекао да му пребацују да је промијенио веру, што није тачно. "Ја никада нисам имао вјеру. Крстио сам се да бих знао гдје ћу бити сахрањен", рекао је Кустурица.

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

гост

19.05.2015 11:52

Сарајевски ухљуп сваки му је режим добар а то што си промијенио вјеру могу ти само замјерити будале као што си и ти сам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац

19.05.2015 11:55

Љигави сарајевски јалијаш! Сунцокрет био, сунцокрет остао. Дојавили му из ложе да му ортак Баја неће још дуго, па окреће причу. Неће ти успјети, Емире, има неко ко и памти твоје пљачке, бахатости, преваре. И ти си на подужем списку оних који су се мало притајили у задње вријеме, да се Власи не досјете, па да прискоче ономе ко исплива на власт. Неће моћи, Емире, неће моћи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ибро

19.05.2015 12:14

Ово за вјеру ме не интересује јер је то његово лично право а ово за Вишеград је у праву да је депресиван град.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељинац

19.05.2015 12:43

О цему ти Немања. Ти како вјетар дува. Које на власти ти га хвалис и са њима сарадјујес. Изгледа да ти пајдо Баја губи тло под ногама па те ухватила паника. Мозда ријесис поново да предјес на ислам ако те буду хтјели

ОДГОВОРИТЕ
Name

самац

19.05.2015 12:56

БИО И ОСТАО - ЦОВЈЕК- !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кпз

19.05.2015 13:44

само не знам по цему

Name

ВРС РВИ

19.05.2015 13:13

Немања, врати паре које си узео за снимање филма или си их можда потрошио на Монику. Немој да филозофираш...

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја 19.05.2015

19.05.2015 14:14

Е сунцокрет је сунцокрет ти си један сарајевски ХОШТАПЛЕР да ти ваљаш неби тебе бошњаци ШУТНУЛИ јак ти поп који те крстијо така мустра као и ти неки српски изрод .Теби бибило најбоље да се опереш и почешљаш

Name

Гојко, Република Српска

19.05.2015 18:42

Бураз Монка је љепша од Анђелине хиљду пута.

Name

ТЗ

19.05.2015 16:50

Иди мало у Хрвате доста си ј.... Муслимане и Србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре маја

19.05.2015 18:21

Заборавила си ко је он у свијету познат и признат а код нас пљују по њему неки који пљују по Кусти незнају да на броје земље гдје је он био и све награде сто је добио,њега називате хостаплером прије сте ви хостаплери љубоморни

ОДГОВОРИТЕ
Name

харачлија емир кустурица

22.05.2015 13:47

ПРАВО ЛИЦЕ ЕМИРА КУСТУРИЦЕ Напокон је Емир Кустурица показао своје право лице у интервјуу датом циришким новинама. После година и година претварања из њега је проговорио прави Емир Кустурица, Емир Кустурица из ’93 године кад је писао о поткованом Расиму и тзв. ратним злочинима Срба над муслиманима. Једино остаје непознаница шта је довело до тога да велики везир јавно призна да је „Вишеград депресиван град без муслимана“, а својим сународницима (који су га се одрекли) призна и поручи, да њему српство и православље служе само као параван за остваривање његових личних циљева, а да је он у души остао оно што је одувек и био, па им је зато посредством овог интервјуа поручио, док ви причате и галамите „ја сам у срцу града Вишеграда подигао мунару и изградио турски дио који ни 5 хиљада исламских верских заједница заједно не би могле урадити, а ја сам то урадио“. Да ли су му његови ментори из обавештајних служби јавили да је Додик Милорад за њих већ прекрижен па је проценио да је време да се врати својима у Сарајево и полако им открива своју мисију у Вишеграду-ускоро ће се сазнати. Шлаг на торту на крају је и његово признање да он није никакав верник нити има вере у православље па би ако ништа друго уз дужно поштовање замолили православно свештенство, ако опет одлучи да му додјели некаква признања или одликовања, да макар прочита овај текст и из њега извуче поруке које говоре саме за себе. И као што се из наслова може закључити, НАПОКОН ПРАВО ЛИЦЕ ЕМИРА КУСТУРИЦЕ

ОДГОВОРИТЕ