Још увијек не стижу пошиљке из Хонг Конга

Пакетске пошиљке из Хонг Конга у Босну и Херцеговину још увијек не стижу. Поштански саобраћај који је из или преко Хонг Конга ишао за БиХ у потпуности је обустављен још 31. марта ове године, а у ЈП БХ Пошта тврде да ће ускоро доћи до успоставе пакетског саобраћаја.

Босна и Херцеговина 19.05.2015 | 11:32
Још увијек не стижу пошиљке из Хонг Конга

Како је потврђено у Јавном предузећу БХ Пошта д.о.о. Сарајево, тренутно су у току активности два поштанска оператора на утврђивању техничко-технолошких услова за успостављање пакетског саобраћаја. То укључује дефинисање пријевозних рута, начина обрачуна, и сличних радњи, тако да се ускоро може очекивати приспијеће пакетских пошиљака из Хонг Конга за примаоце у БиХ, преноси Клиx.

Из ЈП БХ Пошта наводе да су након објављивања информације о прекиду пакетског саобраћаја између Хонг Конга и БиХ, путем Свјетског поштанског савеза као и у директном контакту са поштом Хонг Конга, покренули активности с циљем поновног успостављања пакетског саобраћаја између поштанског оператора у Хонг Конгу са БиХ, уважавајући при томе првенствено потребе и интересе корисника услуга.

Поштански саобраћај из Хонг Конга посебно је значајан за грађане који производе наручују преко интернет страница као што су Алибаба или еБаy. "На инсистирање БХ Пошта уз образложење великог интереса корисника наших услуга за поновно успостављање пакетског саобраћаја, пошта Хонг Конга исказала је спремност те је постигнут договор о поновном успостављању ове услуге", наводе из Поште.

Зашто је БиХ обустављена испорука пошиљки?

Пошта Хонг Конга обуставила је поштански саобраћај и Јемену, Сирији, Сјеверној Кореји, Либерији, Криму, Либану, Сомалији и Украјини, те граду Севастопољу. Већина земаља са ове листе су подручја на којима се тренутно воде оружане борбе, па није јасно откуд се БиХ нашла на овој листи.

Из Поште подсјећају да је корисницима поштанских услуга који купују производе путем интернета важно скренути пажњу да је још увијек на снази забрана пријевоза авионским путем производа који се сматрају опасним за пријевоз у зрачном промету, првенствено течности, литијских батерија, као и свих производа који их садрже.

С обзиром на то да су ДГР-ом (Дангероус Гоодс Регулатионс) утврђене веома строге процедуре сигурносних провјера садржаја пошиљака то за посљедицу може имати задржавање, а тиме и кашњење у пријеносу, односно одбијање прихвата таквих пошиљки за пријевоз авионским путем те и враћање пошиљки пошиљаоцу.

Забрањен превоз великог броја производа

Подсјећају и да је прије више од три године ИАТА (Међународна асоцијација за авионски превоз) забранила превоз великог броја производа који се сматрају опасним за превоз у авионском промету. У групу забрањених или условно дозвољених производа у авионском саобраћају спадају и литијске батерије, као и сви производи који садрже исте.

Ова забрана односи се и на пренос литијских батерија у поштанским пошиљкама. Забране су посебно дошле до изражаја након увођења строгих процедура контроле садржаја пртљага и садржаја пошиљки прије нешто више од двије године, што је резултирало значајним падом обима пријеноса оваквих пошиљки у поштанским токовима, што је имало и негативне посљедице за саме поштанске операторе.

Како би се омогућио превоз производа који садрже литијске батерије у поштанским пошиљкама ИАТА је донијела документ (ДГР-Дангероус Гоодс Регулатионс) којим су дефинисани услови за превоз литијских батерија у авионима, преноси Клиx.

Услов за поштанске операторе који желе да отпремају литијске батерије у поштанским пошиљкама јесте да буду сертификовани за пријем и отпрему тих батерија при чему је предуслов сертификације испуњење услова утврђених ДГР-ом. Ријеч је о веома комплексном програму обуке и сертификације у прилог чему говори чињеница да је до сада веома мали број поштанских оператора успио испунити тражене услове.

Извор: Клиx

Коментари / 0

Оставите коментар