Режим оставља за собом пакао и пустош

Од свих опозиционих посланика у Народној скупштини Републике Српске, Драгана Чавића многи означавају као најоштријег критичара актуелне власти.Осим тога, предсједник Народног демократског покрета од свих лидера странака најдиректније прича о криминалним аферама и „са разумијевањем“ говори о економским проблемима.

Република Српска 19.05.2015 | 07:05
Режим оставља за собом пакао и пустош

Обе ове тврдње Чавић је оправдао и у разговору за Истину, говорећи и о спрези власти, криминала и судства, лошој економској ситуацију, као и тренутној политичкој ситуацији у Српској.

"Пут којим иде Српска под вођством СНСД, ДНС и СП није добар и трајаће све док су они на власти. Давно је сазрело вријеме да ова власт оде, али није отишла због неодлучности опозиције. Размјере пљачке остварене протеклих година у аранжману режимске врхушке, тек када они оду биће познате и обични људи ће тек тада имати прилике да виде ко их је и како водио читаву последњу деценију", сматра Чавић.

"Режимски прваци су шампиони у фолклорном патриотизму и нема дана да не испољавају испразно србовање и то искључиво да би се свидјели српским гласачима како би што дуже сачували опљачкано од тих истих гласача а не због своје идеолошке патриотске опредјељености. Најгори резултат њихове десетогодишње владавине је укупан дуг Републике од 5,5 милијарди КМ, сва јавна предузећа у колапсу и губитку, степен незапослености огроман, непотизам општеприсутан, привреда уништена, а сви обични грађани су одреда у стању безперспективности и резигнације - док пар породица из режимске врхушке и њихових најближих пријатеља пливају у богатству стеченом са кичме народа Републике Српске", каже Чавић.

Он истиче да у овој земљи весели и безбрижни су само људи из режимске врхушке, а сви остали су забринути, уплашени или изгубљени.Када се забринутост,страх и изгубљеност трансформишу у љутњу режим неће моћи зауставити промјену. А за овакав исход - само је питање дана када ће се десити.

Чавић наводи да ништа неће промјенити општу слику ако се цијела опозиција не освијести и активно отпочне политичку борбу против режима. Прижељкивање раскола у редовима политичких противника најбоља је слика неспособности за побједу властитим снагама, без обзира о коме се ради.

Чавић истиче да ако опозиција ускоро не преузме активно, јавно и јасно руковођење отпором режимској власти и њеним погубним економским и политичким промашајима, користећи при томе све облике дозвољене демократске борбе укључујући и демонстрације, показаће се као неспособна и недостојна задатка да нацију изведе из кризе. Тада ће вјероватно изнићи нове снаге из масе револтираног народа које ће ту енергију усмјерити против свих политичара без разлике, како оних на власти тако и оних у опозицији.

На питање како оцјењује економску ситуацију у Српској, посланик НДП-а каже: "Онако како сам оцијенио економску политику режима: Сијеку уши да би закрпили задњицу. Али ува су само два..."

"Када су дошли на власт 2006.године, затекли су директне порезе од 51% на нето плате запослених, а на почетку 2015.године тај терет износи око 70 %. Дакле, порези на плате запослених су за вријеме њихове владавине повећани за 40% од онога што су затекли. Порез на добит је износио 10% без додатног пореза на дивиденду а они су увели додатних 10% опорезујући дивиденду, разна парафискална оптерећења прије њих била су малобројна и безначајна што се за њихове владавине нарочито умножило и порасло. Када се све ово зна онда је јасно због чега нам се дешава да људи селе предузећа у Федерацију БиХ, а није мали број ни оних која управо због поменутог – пропадају!", каже Чавић.

Он закључује да је из овог јасан узрок повећања незапослености и стагнације реалног сектора. Пакет тзв. реформских закона који најављује Влада неће довести до економског раста, јер се предвиђа симболично смањене оптерећења на нето плате за свега 2%. А истовремено се Законом о порезу на добит уводе нова и већа оптерећења у реалном сектору.

"Само једна невјероватно глупа одредба о признавању трошка рабата највише до 3% отјераће неколико производних фирми из Републике Српске на територију Федерације БиХ, и то менаџменти таквих фирми већ најављују. Стање се може покренути на боље само на један начин: Режим мора отићи неповратно", поручује Чавић.

Извор: Магазин Истина

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

мазиц

19.05.2015 05:09

Заборавио си Цавицу да губис власт и у Сипову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

19.05.2015 05:40

Па ста цекате Цавицу,позовите народ на улицу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

касно

19.05.2015 08:08

Кад се салдо повуце иза ових мислим да це тацно само пустос остати...јос кад поцнемо дугове врацати, е то це бити биједа...

Name

дејан.бл

19.05.2015 11:05

Кад продјем поред твоје куце , твог дзипа, сетим се да си и ти био председник РСа... Ниста ти ниси бољи од њега. Комплетна опозиција само прица - пресипа из супљег у празно. Урадите несто конкретно, постедите нас прице. Ти свог сина ниси знао извести на прави пут а оцекујемо да водис земљу. Оцајна власт и оцајнија опозиција. Зато, нема друге него побеци одавде сто даље.

Name

цава

19.05.2015 05:51

Е мој Цава ди си далеко одмакао од све опозиције,али немају они памети и капацитета да те прате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васкрсија

19.05.2015 07:25

Све је то тако, Цавицу!!! Али народ не зели да види... Народ не зели ни на улице... Нити да протестује... Млади се исељавају... Стари цекају судњи дан... А они, средњих година, поједени ратом, биједом и са кредитима као омцом око врата, уз то одгојени комунизмом, сједе и цекају Годоа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мука

19.05.2015 07:37

То се знало од првог дана да ће народ са њиховим разним аферама и муљажом вјечитом пропасти, и да ће живјети као биједник без основа за живот и марке у џепу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

19.05.2015 07:40

Ако је све тако а наравно да јест па опозицијо организуј мирне протесте па цес да видис колико градјана це да изадје на протесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРЕСТАНИ

19.05.2015 08:17

Престани ЧАВИЋУ причати о стварима, које су ОПШТЕ ПОЗНАТЕ!!! Урадите нешто КОНКРЕТНО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВО

19.05.2015 08:32

ПА МИ ТО СВЕ ЗНАМО, АЛИ ОВИ НА ВЛАСТИ ЗНАЈУ ДА СТЕ ВИ И СВА ОПОЗИЦИЈА ИСПРЕПАДАНИ И ДА НЕСМИЈЕТЕ ПОВЕСТИ ПРОТЕСТЕ,ЗАТО СЕ ТАКО И ПОНАШАЈУ,А ДА ЈЕ ОБРНУТА СИТУАЦИЈА,ВИДЈЕЛИ БИ КАКО БИ ОНИ РЕАГОВАЛИ, НЕЗНАМ ШТА ВИШЕ ЧЕКАТЕ,СКУПИТЕ ХРАБРОСТ ИЛИ ЋУТИТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

бане

19.05.2015 09:07

питај договица ста је миковиц покро по невесињу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тралалајка

19.05.2015 09:25

Тралала,тралала тралала...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркаљ.

19.05.2015 09:45

Цавицу ...признај немате механизме да склоните Додика (Дика),СНСД, само залопојке,нема краја томе, морате ангазовати мудре људе у тој игри...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар

19.05.2015 09:50

Цавиц и Михајлица су скоро једини прави искрени опозиционари, без калкулација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тема

19.05.2015 10:03

питај цава ста је миковиц од сиромасног невесињ урадио.руси босица и краде опстину.а кадар сдс.нека ти договиц казе питај га.а за резим си у праву скроз

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

19.05.2015 10:35

КО ЈЕ УБИО МИЛАНА ВУКЕЛИЋА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

19.05.2015 12:11

Поздравио вас је Ненад Стевандиц!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојне

19.05.2015 13:00

Нектар пивара да ли је васа???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојне

19.05.2015 13:29

Нектар пивовара одакле паре да купите преко Енглеског фонда?

ОДГОВОРИТЕ
Name

руза

19.05.2015 14:39

Организујте Протесте сиром републике и тразие оставку зар народу није доста пљацке и урусавања свега сто је имало у функцији.Немате ста цекати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миладин

19.05.2015 18:07

Црвена секта снсд-а је направила неписано правило да нико не мозе добити посао док не узме сектаску књизицу и тим условљавају младе људе а који би требали бити ударна игла протеста. Секта крси устав и дескриминисе грађане годинама -

ОДГОВОРИТЕ