Самци без олакшица за стамбене кредите

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБ РС) још није проширила круг корисника стамбених кредита, којим би отворила могућност да за повољне кредите аплицирају и високообразовани самци и брачни парови старији од 35 година.

Република Српска 18.05.2015 | 11:57
Самци без олакшица за стамбене кредите

Подсјетимо, на пленарном годишњем састанку Развојне банке Савјета Европе (ЦЕБ), који је одржан средином прошле године у Сарајеву, одобрен је кредитни аранжман за стамбено збрињавање, након чега је услиједила процедура за његову ратификацију и усвајање на нивоу институција БиХ и РС.

"Проширење категорије корисника зависи од договора који треба да се постигне с Развојном банком Савјета Европе. Уговор о коришћењу пет милиона евра (за стамбене кредите) је у фази усаглашавања. Након што уговор буде потписан, слиједи процедура закључивања аранжмана на нивоу органа БиХ и РС", појаснио је за "Независне" Зоран Поповић, референт за односе с јавношћу ИРБ РС.

Одобрена средства требало би да буду доступна за куповину, изградњу и проширење прве стамбене јединице, с роком отплате до 20 година и у максималном износу од 100.000 марака, док би висину каматне стопе диктирали услови под којим се кредитна средства одобравају ИРБ-у.

"Ми јесмо иницијатори ове приче и позитивно је што је ИРБ РС показала спремност за ову врсту програма, јер постоји потреба за тим и у погледу младих самаца и особа с инвалидитетом", објашњава за "Независне" Милош Благојевић, предсједник Омладинског савјета РС.

Марија Кнежевић (35) из Бањалуке дипломирана је економистица и сматра да је у погледу услова за куповину прве стамбене јединице дискриминисана.

"Управо би требало бити супротно, јер то што смо се прво образовали, затим тражили посао и настојимо остварити и стамбено питање прије брака и дјеце говори о озбиљности и одговорности према породици, какве треба свако зрело друштво", напомиње она.

У Удружењу самохраних родитеља "Понос" кажу да имају тренутно 190 породица, међу којима је велики број родитеља с високом стручном спремном или научним звањима магистра.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар