ПЛ: Вријеме је за дерби, Јунајтед - Арсенал!

За дужи распуст и пуну касу...Окршај између Манчестер Јунајтеда и Арсенала има огроман улог: директан пласман у Лигу шампиона.

Фудбал 17.05.2015 | 16:20
ПЛ: Вријеме је за дерби, Јунајтед - Арсенал!

Ретко када су окршаји Манчестер јунајтеда и Арсенала били чисто „ревијални“. Па ни овај који се игра у недељу од 17 сати на Олд Трафорду (Спортклуб 1) није изузетак јер је улог директан пласман у Лигу шампиона који, осим загарантованог наступа у најјачем и најуноснијем клупском такмичењу на свету, омогућава више времена за одмор истрошених фудбалера (већина је лани наступала на Мундијалу у Бразилу) и квалитетније припреме за предстојећу сезону.

Арсенал у велики дерби улази са треће позиције на табели и два бода вишка, али и с утакмицом мање од Манчестер јунајтеда. То јесте предност, али противник у заосталом мечу биће му Сандерленд који се жестоко бори за опстанак, па екипа из северног Лондона никако не може унапред да рачуна на та три бода. Поред тога, пораз од Свонсија на Емиратима Тобџијама је дошао као хладан туш, а та утакмица по ко зна који пут је показала да Арсенал не успева да се носи са притиском у мери у којој би то морала екипа његових квалитета и искуства. Многи сматрају да је искључиви кривац за то Арсен Венгер, тврдећи да је трофејни стручњак неспособан да мотивише своје изабранике на прави начин.

Са Црвеним ђаволима ситуација је потпуно обрнута: Венгеров колега Луј ван Гал уме да извуче максимум из тима чак и када је на ивици амбиса, мада највеће заслуге за то припадају голману Давиду де Хеи који је у актуелном првенству у ко зна колико наврата доносио бодове Јунајтеду невероватним интервенцијама. Ривали се познају у душу и тешко је причати о тактичким замкама, али податак да Арсенал није славио на Олд Трафорду готово пуну деценију (реч је о мечевима у Премијер лиги) има пресудну тежину, тако да очекујемо да се традиција настави, односно, да победу однесе Јунајтед.

Реч-две и о Мајку Дину (46), једном од најискуснијих на листи судија које воде мечеве Премијер лиге. Оба ривала имају позитиван скор са њим као главним арбитром, али Тобџијама није често доносио срећу против Црвених ђавола – Дин им је судио у шест наврата и Арсенал је славио само једном, и то у првом окршају у Комјунити Шилду 8. августа 2004. (3:1). Њихов први лигашки дерби са Дином као главним арбитром завршен је без голова (16. маја 2009.), а сва четири преостала, међу којима је и онај из првог дела текуће сезоне припала су Јунајтеду резултатом 2:1 (по два код куће и у Лондону). Ако се дан познаје и по судији, Арсен Венгер имаће несаницу...

МАН. ЈУН – АРСЕНАЛ

Манчестер / Стадион: Олд Трафорд / Почетак: Недеља, 17.00 / Судија: Мајк Дин

МАН. ЈУН: Де Хеа – Валенсија, Смолинг, Џонс, Шо – Блинд – Фелаини, Мата, Јанг, Руни – Ван Перси
Тренер: Луј ван Гал

АРСЕНАЛ: Оспина – Бељерин, Мертезалер, Кошчијелни, Монреал – Кокелан, Казорла – Ремзи, Езил, Санчез – Жиру
Тренер: Арсен Венгер

Коментари / 0

Оставите коментар