Поплаве, историјска катастрофа у Шамцу

Општина Шамац је у прошлогодишњим мајским поплавама претрпјелу једну од највећих катастрофа у својој историји, изјавио је министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Република Српска 16.05.2015 | 21:55
Поплаве, историјска катастрофа у Шамцу

"Влада Српске, многи људи хуманисти из разних дијелова БиХ, бивше Југославије, Европе и цијелог свијета и ја лично долазили смо у у овај град да бисмо били са вама и да бисмо помогли", рекао је Ђокић данас у Шамцу и додао да је ту помоћ народ знао да цијени.

Он је нагласио да је Влада Републике Српске тих дана на посебан начин бринула о свему што се догађало на подручју Српске са намјером да олакша тегобе које су задесиле становништво и помогне у санирању штете када се вода повукла.

"Док су трајале поплаве, помагали смо колико смо могли, настојали да, као Влада, будемо мобилни и рјешавамо она питања која у таквим ситуацијама треба рјешавати", рекао је Ђокић.

Он је истакао да је веома важно да је у то вријеме показана велика солидарност и да хуманост није имала границе.

"Штета у Шамцу већа је од 100 милиона КМ. Влада Републике Српске до сада је директно издвојила 13,5 милиона КМ, највише за санацију домаћинстава и обнову породичног живота што је многима олакшало даљи живот", напоменуо је Ђокић.

Он је нагласио да Влада наставља са пројектима даље помоћи и да сада креће у обнову шамачке привреде, али и других које су у Републици Српској биле поплављене.

Истичући да Шамац данас изгледа боље него што је изгледао прије поплава, Ђокић је навео да су обновљене многе градске улице и објекти, али да много тога треба урадити и у наредном периоду.

Ђокић је рекао да су поплаве покренуле "једну нову енергију стварања", да људи нису прихватили катастрофу и несрећу већ су се борили против ње и побиједили.

Штета коју је поплава нанијела општини Шамац процијењена је на 101 милион КМ. Од тог износа, 13,5 милиона КМ износила је штета у пољопривреди, 30 милиона КМ у привреди, око 42 милиона КМ на индивидуалним стамбеним објектима.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и начелник општине Шамац Саво Минић открили су данас на свечаности у Шамцу спомен-камен који симболизује захвалност свима који су помогли овој општини током прошлогодишњих поплава.

(Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

008

16.05.2015 12:05

Није тацно господине Дјокицу, највећа штета је власт у РСу која нас дави горе од било каквих поплава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

16.05.2015 12:43

Поплава је ситница у односу на Додика, Павића, Чубриловича и Дјокића. Поплава није трајала ни мјесец дана а ови нам све разваљују и пљачкају више од 10 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

009

16.05.2015 12:48

Ни цензус ниси просао ....доста те је висе ...невидљив си у овом министарству...кадрови су ти катасрофа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимар неимар

16.05.2015 15:56

Све у славу поплаве, поплава их у седлу одржала, па онда погурала, и зато најљепша јој хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МОДРИЦА

16.05.2015 16:40

А СТО ПЕТРИЦ И КУЗМАНОВИЦ И ОСТАЛИ РУСЕ НАСИПЕ НА РИЈЕЦИ БОСНИ И КРАДУ СЉУНАК УЗ ОБРАЗЛОЗЕЊЕ ДА ПРАВЕ ХИДРОЦЕНТРАЛУ А СВЕ У СВРХУ ПРОДАЈЕ СЉУНКА НА ТРАСУ АУТО ПУТА СВИЛАЈ ОДЗАК ГДЈЕ МИЛИОНИ НЕСТАЈУ У ДЗЕПОВИМА ПЕТРИЦА И МАРКА ПАВИЦА ЦУВАРА И ДИР ВОДА СРПСКЕ АНДЈЕЛИЦА А И ВИ МИНИСТРЕ НИСТА НЕЗНАТЕ О ТОМ А ВАДЈЕЊЕ СЉУНКА ЈЕ ПОД ЗАКОНОМ О КОНЦЕСИЈАМА А ВИ НИСТА НЕ ПРЕДУЗИМАТЕ А МИЛИОНИ МИНЕРАЛНИХ СИРОВИНА СЛИЈЕВА СЕ И ДЗЕПОВЕ ЈАВНОМ КРАДЈОМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

16.05.2015 20:44

Ти си историјска катастрофа. Бруко једна цовјек ти препустио странку а ти г увалио као зиранта да твоје дугове враца за приватну фирму сто имас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роки

17.05.2015 05:51

глупи народе, ево види за какве си се борио и кога си изабрао за представнике

ОДГОВОРИТЕ
Name

историчар умјетности

17.05.2015 07:46

Поднеси оставку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРИ ОД ПОПЛАВЕ

17.05.2015 10:25

Тебе лопове кад видим гори си ми од поплаве.Знам те јос са Антуновица пумпе из Брцког и те 1992

ОДГОВОРИТЕ
Name

мука

18.05.2015 06:26

Бајин извршиоц који је направио дар мар у борачким пензијама и створио хиљаде биједника, да би он данас имао све што замисли у животу као и тројка владајућа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додано

18.05.2015 07:19

Хоцес реци да је славље у сатору минимално сто се уцинити мора у знак захвалности,срамото једна. То сто радите за народ је дно дна.

ОДГОВОРИТЕ