Срби заборављају, али не и Италијани - дан кад је рођен Бошков!

Пре 84 године, баш на овај дан, рођен је Вујадин Бошков. Велики играч, али и велики тренер, који нас је напустио минулог априла. На дан његовог рођења, у Србији се малтене и не спомиње. У Италији је другачије: Серија А је подсетила јавност на великог мага фудбалске игре.

Фудбал 16.05.2015 | 15:40
Срби заборављају, али не и Италијани - дан кад је рођен Бошков!

"Пре 84 године стигао је Бошков. Тренер који је Сампдорији донео историјску титулу и велики човек. Ћао, Вујадин!", поручила је италијанска лига преко свог Твитер налога, уз цитат Себастијана Вернаце, новинара Газете дело спорт:

"Он је уживао у честом коришћењу ироније, тако ретке у данашњем фудбалу, али је био спортски маестро који се претварао у шаљивџију да би разбио тензије".

Свашта су наши прослављени стручњаци, у разним областима, научили свет. Али, имамо ми још штошта да учимо од тог света.

Рецимо, да не заборављамо великане.

А Вујадин Бошков је био баш то.

Рођен је 16. маја 1931. у Бегечу, селу надомак Новог Сада. Цео живот посветио је ствари коју је уз породицу највише волео, фудбалу. Дрес Војводине носио је од 1946. до 1960, а потом га је пут фудбалског професионалца водио у Сампдорију и Јанг Бојс.

"Вујке је био велики фудбалер, а још већи је био као тренер и зачетник модерних схватања и погледа на фудбал као игру и бизнис", објавила је по његовој смрти "Воша", додајући: "Јанг Бојс, Воша, Ден Хаг, Фејенорд, Сарагоса, Реал Мадрид, Спортинг Хихон, Асколи, Сампдорија, Рома, Наполи, Сервет, Женева и Перуђа су тимови на чијој клупи је као шеф стручног штаба седео 'Вујке'. Уз то, још четири пута био је селектор или члан селекторске комисије репрезентације Југославије".

Са Реалом је освојио шпанско првенство у сезони 1979/1980, а 1981. је у финалу Купа шампиона је изгубио од Ливерпула (0:1 у Паризу), а са Сампдоријом је изгубио финале Лиге шампиона 1992. (од Барселоне 0:1, на Вемблију). Са тимом из Ђенове је освојио Куп победника купова 1989/1990, освојио је титулу у Серији А са њом 1991, два тамошња Купа (1988. и 1989.) и Суперкуп (1991), са Реалом је узео два Купа краља, а са Ден Хагом, давне 1975, Куп Холандије.

Међу трофејима које је освојио је и прва Војводинина титула шампиона Југославије, у сезони 1965/1966, а у његову част, и уз његов визионарски дух, дошло је до изградње фудбалског тренинг центра, првог објекта такве врсте на Балкану. Тај центар, дом свих генерација фудбалера Војводине, са поносом носи његово име.

Коментари / 0

Оставите коментар