Египат: Мохамед Морси осуђен на смрт

Свргнути председник Египта Мохамед Морси осуђен је на смртну казну због бекства из затвора током 2011. године, пише ББЦ.

Свијет 16.05.2015 | 13:13
Египат: Мохамед Морси осуђен на смрт

Морси је заједно са другим оптуженицима побегао из затвора Вади ал-Натрун током побуне којом је збачен тадашњи председник Хосни Мубарак 2011. године, при чему је убијено неколико полицајаца.

Још најмање 110 људи оптужено је за бекство из затвора пре три године, али су многи међу њима тренутно у бекству.

Све пресуде на смртну казну у Египту морају прво бити послате Великом муфтији да каже шта мисли о њима и да одобрење. Међутим, на пресуду се жалба може поднети и ако Велики муфтија да његово одобрење, истиче ББЦ.

Морсијеве присталице су истакле да је случај против њега политички мотивисан, као и да је то само покушај да се пучу да легална основа, док је Морси одбио ауторитет судова.

Војска је 2013. године свргнула Морсија након великих уличних протеста против Муслиманског братства и његове власти.

Подсећамо, у првој пресуди која је против њега донета, Морси је крајем априла ове године осуђен на 20 година затвора због мучења и убиства демонстраната током тих протеста.

Доношење те пресуде против лидера Муслиманске браће, који је збачен са места шефа државе 2013. године, емитована је уживо на националној телевизији

У протестима против Морсијеве власти 2012. године убијено је најмање десет особа.

Морси је био први демократски изабрани председник Египта. Дошао је на власт након свргавања Хоснија Мубарака и био је први човек Египта од 30. јуна 2012. до 3. јула 2013. када је свргнут пучем.

На његово место тада је дошао Абдел Фатах ел Сиси.

(Б92)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ђорђе

16.05.2015 11:00

Смртна казна је карика у ланцу ради смањивања популације, коју форсирају болесни педофили из Ватикана. Она је у функцији застрашивања слободоумних људи широм света „да подвију реп“ и савију кичму пред католичким језуитима. Смртна казна је исто што су: ХААРП, Цхемтраилс, Ебола, Аидс, Птичији грип итд.., На срећу човечанства Аждаја са 9 глава у Ватикану је на самрти. Не постојећи католички електронски новац нема покрића. Крај

ОДГОВОРИТЕ