Царнајев осуђен на смртну казну

Џохар Царнајев, бивши студент, осуђен је на смрт због бомбашког напада на Бостонском маратону 15. априла 2013. године, у којем је погинуло троје, а рањено стотине људи, јавио је “Њујорк тајмс”.

Свијет 16.05.2015 | 11:23
Царнајев осуђен на смртну казну

Пороти састављеној од седам жена и петорице мушкараца, која је прошлог месеца осудила Царнајева (21) по свих 30 тачака оптужнице, од којих 17 повлачи смртну казну, требало је 14 сати да дође до одлуке.

Ово је први пут да је федерална порота осудила терористу на смрт након 11. септембра, изјавио је Кевин Мекнели, директор Федералне саветодавне агенције за смртне казне, која координише одбраном у таквим случајевима.

Тужиоци су представили Царнајева, који је 2002. са породицом са Кавказа имигрирао у Кембриџ, Масачусетс, као “хладнокрвног џихадисту, без трунке кајања, који је желео да убије невине Американце како би се осветио за смрти невиних муслимана у америчким ратовима у Ираку и Авганистану”.

У бомбашком нападу Џохара и његовог брата Тамерлана на чувеном Бостонском маратону троје људи је погинуло на лицу места, а 17 особа је изгубило најмање једну ногу. Више од 240 људи је тешко повређено. Џохаров брат је погинуо у окршају с полицијом.

-Након свог покоља, терора и страха који је проузроковао, права одлука је очигледна. Једина пресуда која ће у овом случају донети правду је смртна – изјавио је федерални тужилац Стивен Мелин у завршној речи.

Са смртном пресудом, жалба је неминовна, указује “Њујорк тајмс”, а тај процес обично траје око годину дана, ако не и деценију. Од укупно 80 федералних пресуда на смрт од 1988, свега троје је погубљено, укључујући Тимотија Меквејга, бомбаша из Оклахома Ситија. Већина случајева је и даље стопирана жалбама. Неки осуђени су у међувремену умрли или су починили самоубиство.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

цитy

16.05.2015 09:27

Тако и треба са терористима.Проблем је само сто амери своје тамане,а насе финансирају и наорузавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

16.05.2015 09:52

ЈА МИСЛИО БОСТОНСКИ МАРАТОН У С.КОРЕЈИ

ОДГОВОРИТЕ