Брисел тражи слабије везе са Бањалуком

Брисел спрема нову листу захтева за Србију око Косова и Метохије, али и односа са Москвом и Републиком Српском, а који би ускоро могли да буду испоручени као услови за отварање поглавља 31 о спољној о безбедносној политици - сазнају "Новости".

Србија 16.05.2015 | 08:15
Брисел тражи слабије везе са Бањалуком

Према информацијама "Новости", највероватније ће се тражити ревизија Стратегије националне безбедности и Стратегије одбране, које су донете 2009, уз објашњење да су се околности у свету промениле, а са једним циљем - да се Србија и ту практично одрекне Косова, дистанцира од Русије, олабави везе са Бањалуком и "закуца" чланство у ЕУ као најважнији спољнополитички циљ.

Брисел ће инсистирати да се у тексту Стратегије безбедности смањи акценат који је стављен на Косово, чија је сецесија наведена као највећа безбедносна претња за Србију. ЕУ је трн у оку, и то што је наглашена опредељеност за развијањем нових димензија посебних односа са Русијом.

Такође, за ЕУ је спорно и што се у овим стратешким документима Србија опредељује и за развијање посебних односа са Републиком Српском, продубљивање веза са Кином, Индијом и Бразилом и обнављање и јачање сарадње са несврстанима.

Да се у бриселској кухињи кува нова листа захтева за Србију, потврдио нам је и шеф дипломатије Ивица Дачић:

- Поглавље 31 раније није било посебно тешко у преговарачким процесима. Али, сада се чују неки жамори у ЕК да је могуће у нашем случају да се уведу неки критеријуми.

Он наглашава да усклађивање спољне и безбедносне политике не треба сводити на тему увођења санкција Русији. И шефица нашег преговарачког тима са ЕУ Тања Мишчевић сматра да неће бити директног захтева да се прикључимо ембаргу Москви, али да се очекује напредак у усклађивању политике са Бриселом:

- Из Брисела су поручили да би извештај о поглављу 31 требало ускоро да буде готов. Засада нема информација да ли ће и измене стратегија бити мерило за његово отварање. Такође и ЕУ стратегија је у фази израде, а стара је застарела, па не видим зашто би од нас захтевали измену националних докумената у овој фази интеграција.

Игор Новаковић, из ИСАЦ фонда, каже нам да међу појединим државама ЕУ постоји страх да би Србија, када постане чланица, могла да буде "тројански коњ" Русије у Европском савету и да блокира све важне одлуке:

- Зато Унија жели да се обезбеди да се Србија, до пријема у чланство, и стратешки определи и документима обавеже да ће јој ЕУ увек бити испред Русије.

(Вечерње новости)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

цx

16.05.2015 06:19

Дакле, додик са два политичка побачаја. Колико ли им је платио да то прогутају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

16.05.2015 07:27

Како је кренуло,тражит ће и да међусобно заратимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

16.05.2015 07:58

Демократија је чудо, Стаљин шта је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

16.05.2015 10:06

Па и нису неке везе ста има да их слабе кад су танке као конац,јаце су везе федерације и Турске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре мд

16.05.2015 17:18

Мргуде добро би било да волис србе онолико колико мрзис Босњаке.

Name

Боки

16.05.2015 11:07

Каква демократија која се уцхенама и понизавањем постизе.Колико пута цемо смјети отици у цркву хоце ли и то ови одредјивати

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЛИЈА БИРЦАНИН

16.05.2015 14:09

Непристајати Науцене одбити сваки услов којије против уједињења срба саобестране дрине јертребадазнају даје рекадрина зилакуцавица којаповезује 2народа идатеце кроз србију.тостотрази брисел тознају идјеца настосеиде јербрисел ради иосновање даслузи каоинституција америке заусловљавање уступака само од србије.требада реагују населафисте итероризам у републици српској ифедерацији каоиу братској македонији.адасенебрину кацемо самајком србијом сарадиват тосунасе ставари треба Две владе обадвесрпске даимају састанкеидараде науједињену истојаце везе са србијом.абрисел некапоцисти испред свогапрага ивиди когасу примили уевропску унију ниједан услов нису постављали хрватској србијос зиве у колективним сместајима усрбији ихраватскаим ускрацује правона повратак иодузела имовину .тотреба беисел даразматра анекакоце србија ирепублика српска имати везе добре илилосе.достаје било уцена неприхватамо ниједанзахтев самореферендум иуједињење.поздрав господи у бриселу зивела светска сила русија инаси савезници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сколарац

16.05.2015 16:01

Илија, јеси ли ти исао у сколу уопсте?

Name

ре сколарац

16.05.2015 17:15

Мозда је некада поред сколе неке пролазио.

Name

ево ста тразе

16.05.2015 14:44

Тразе да Вуциц и Николиц уразуме Додика да не прица стално о референдуму и отцјепљењу.Тразе од Вуцица и Николица да Додик проблеме које РС има рјесава са партнерима из ФБиХ у Сарајеву а не да стално иде до Београда тразеци инструкције.Ово исто вриједи и за Босњаке из Сандзака који своје проблеме требају рјесавати у својој дрзави Србији,у Београду а не да стално трце по савјет у Сарајево код Изетбеговица.

ОДГОВОРИТЕ