Дејтон у топ 10 мировних споразума!

Дејтонски мировни споразум, којим је завршен рат у БиХ, један је од десет најуспјешнијих мировних споразума у савременој историји, пише један од најутицајнијих америчких политичких сајтова Хуффингтон Пост, с централом у Чикагу.

Босна и Херцеговина 15.05.2015 | 08:18
Дејтон у топ 10 мировних споразума!

ХП појашњава да је стављањем потписа на споразум између лидера у БиХ, Србије и Хрватске завршен најгори рат у Европи послије Другог свјетског рата у којем је, како наводе, живот изгубило сто хиљада људи, а два милиона побјегло из својих домова.

"Дејтонским споразумом успостављени су политички ентитети Срба с једне и муслимана и Хрвата с друге стране, уз покровитељство централне бх. државе. Споразум је хваљен зато што је зауставио сукоб, мада није успио превладати дубоке националне подјеле", наводи се у чланку.

Подсјећају да је Алија Изетбеговић, покојни предсједник БиХ, рекао да је споразум "горка, али корисна пилула".
"Данас БиХ има слабу централну владу, док су њене политичке компоненте задржале властите заставе, химне, као и властиту верзију историје", пише овај портал.

Према њиховој верзији, до рата је дошло тако што је БиХ жељела отцјепљење од Југославије, што је изазвало борбу за контролу над територијама између Срба, Муслимана и Хрвата. Они наводе да су Срби починили системска убијања Бошњака, посебно у Маркалама и Сребреници, што је, како они кажу, довело до интервенције међународне заједнице.

"НАТО снаге су бомбардовале српске положаје, а амерички, европски и руски лидери су довели зараћене стране за исти сто у Дејтону, Охајо, у новембру 1995. године, а споразум је потписан мјесец дана касније", истиче ХП.

Осим дејтонског мира, ХП је у историјске мировне споразуме уврстио и мир између Израела и Египта 1979. године, затим у Ел Салвадору 1992. године, те у Јужној Африци годину дана касније.

Наводе и споразум у Гватемали из 1996. године, Таџикистану из 1997, те Сјеверној Ирској наредне године.
Ту су још и споразуми у Папуи Новој Гвинеји, Либерији и Непалу, наводи овај портал.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Црни

15.05.2015 08:59

Колико се види Алија ништа не подписује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

15.05.2015 09:33

Ова слика најбоље показује ко су биле зарацене стране.Србија Хрватска и БиХ сто знаци медјународни сукоб а ови домаци борци су само користени да се боре за интересе Србије и Хрватске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АНТИ ДЕМОКРАТА

15.05.2015 11:33

А ГДЈЕ ЈЕ ПОТПИСАН ОНАЈ ПРВИ ЗА РАСПАД ЈУГЕ

ОДГОВОРИТЕ