ЛШ - анализа: Реал опет стигла ''космичка правда''!

Моријентес или Мората, 2004. или 2015. година, свеједно. За Перезове "Галактикосе" очигледно не важе овоземаљски закони већ нешто сасвим друго... Питање је само какве ће бити крајње последице.

Фудбал 14.05.2015 | 20:40
ЛШ - анализа: Реал опет стигла ''космичка правда''!

Раул Гонзалес узалуд је галамио тог лета 2003. године у канцеларијама председника.

Увелико је био капитен и легенда највећег клуба XX века, али је и даље био само играч. Само фудбалер. Само човек на платном списку, тек нешто битнији и важнији од двојице чија су имена била увелико прешкрабана у нотесу Флорентина Переза.

Један од најмоћнијих Шпанаца био је решен да доврши свој свемирски брод на пут ка сасвежђу "Ла Децима", посада "Галактикоса" била је на окупу, али је власник брода сматрао да међу њима нема места за двојицу астронаута с именом Фернандо. Један је био већ ислужени војник краљевске династије, Јеро, а други...

...други је био Моријентес, центарфор на врхунцу снаге, играч од 27 година, најбољи пријатељ капитена клуба, момак који је самим присуством на терену Раула учинуо тек мало већим него што би он то сам постао.

Узалуд је Бланко галамио, пресуда је била бланко потписана, баш као и чекови за куповину Луиса Фига, Зинедина Зидана, Дејвида Бекама и Роналда Луиса Назарија Да Лиме.

Јеро је морао на Блиски Исток по новце који ће касније променити историју европског фудбала, а Моријентес... Он је до те мере био вишак, да је послат на позајмицу када се нико није јавио да откупи његов уговор. Отишао је у Монако. Да упоређујемо шта је у европском фудбалу до те године представљао Реал, а шта Монако чист је плеоназам.

Зашто се уопште присећамо ових ствари?

Зато што Перез ништа није научио из грешке коју је направио, штавише уживао је понављајући је.

Званични шампион Европе Реал Мадрид ове вечери елиминисан је у полуфиналу Лиге шампиона головима Моријентесовог фудбалског сестрића Алвара Морате, којем је Перез уручио исписницу пре годину дана, баш као што је то био случај са Моријентесом, краљевићем који је постигао два гола Реалу у четвртфиналу Лиге шампиона 2004. године, играјући за Монако као технички вишак у компанији "Сантијаго Бернабеу".

Оба пута Реалов "спаце схуттле" елиминисали су момци који су имали све оно што је потребно да играју за тај клуб, осим поштовања. И репутације.

(ОК, и нису долазили из земље у којима је Перезова грађевинска компанија требало да добије тендер за изградњу ауто-пута, али то сад није тема...)

У размаку од 12 година, два скромна типа покушала су свету фудбала да укажу на то да су "Галактикоси" скупа творевина за коју, ипак, не важе овоземаљски закони већ нешто што зовемо космичка правда.

Моријентес или Мората, 2004. или 2015. година, свеједно. Перез је јео 'леба преко погаче, упорно покушавајући да промени Реалов ДНК, из којег је требало избрисати све шпанско, јер је Шпанија одавно била премала авлија за тако велики клуб, који се заситио освајања Европе и планете Земље, па је требало да постане први званични шампион Марса.

Скупљајући астронауте (иако ће се испоставити да је често то "астро" значило само астрономску суму потрошеног новца), Перез није приметио да је сепаратистички настројена Барселона са шпанском заставом на грудима освојила три Лиге шампиона за мање од десет година, а и како ствари стоје можда ће и четврту.

Није случајно то што је Мората постигао пресудне голове у 180 минута фудбала између Јувентуса и Реала у којем је, о како је то било очигледно, Реал био фаворит. Како да не буде? Па, Мадриђанин је морао да оде јер за њега није било места у том истом Реалу, којег су пре годину дана секунде делиле од горког пораза у сусрету са још једним скромним Мадриђанином, Атлетиком.

Али, нису Алварови голови оно што би требало највише да боли препотентне Реалове "сосиосе", који су звиждали клинцу из комшилука, иако он није прославио гол ни у Торину, ни у Мадриду. Да, то их боли, али то је само последица.

Узрок бола требало би да буде нешто друго. То што је дечко рођен 23. октобра 1992. године у Мадриду недавно изјавио да не жели да се врати у тај град и да му је лепше у Торину, иако је Перез оставио простор да призна да је погрешио и приликом куповине унео "буy бацк" опцију, по наравно неповољним финансијским условима...

Шпанац се лепше осећа у Италији. Мадриђанин је више Торинез него Мадриђанин.

То је заправо порука исписана на копачкама фудбалера који је заказао најболније финале за Переза ове сезоне: Барселона – Јувентус.

Перез има прилику овог лета да за само 30,6 милиона евра исправи грешку за коју је добио 20 милиона, а ако му Мората није дао довољно разлога да се замисли, већ жели још, на лето 2016. године покајање ће коштати 36,2 милиона. Овде нико не каже да би Мората повратком у Реал почео да постиже 35 голова по сезони, иако највећи Јувентино међу Србима Борис Јовановић тврди да је баш Алваро "фоотбалл'с неxт биг тхинг".

Реалу од Морате нису потребни голови, колико да буде ту, колико да крхки "Галактикоси" имају некога ко је из краја, ко зна ортаке, код кога могу да скокну на кафу када их смарају папараци или чијој тетки могу да однесу лек када навијачи нагрну на скупе аутомобиле због бламаже у Памплони.

Али, Мората не би требало то да уради, све и да Перез пошаље по њега свемирски брод са бројем "9".

Зашто? Прво због тога што му космички посланици верују да је био искрен када је рекао да је срећнији у Торину, а друго што није никакав проблем изгуглати Моријентесов учинак у Реалу када је понижавајућа позајмица у Монте Карлу престала да важи: нула голова на 13 наступа у Примери, тек три гола на 21 утакмици у свим такмичењима.

Не једном, више пута Морати су у Мадриду ставили до знања да с њим не рачунају озбиљно, и тешко да ће икада, па би за њега најбоље било да остане део једне династије која се полако, али сигурно буди и враћа на велику сцену.

Баш као што је Моријентес, када је Реал коначно успео да га се ослободи, већ у првој сезони са Ливерпулом постао првак Европе. Да, није имао право наступа у Лиги шампиона, али је био сведок једног од највећих финала у историји европског фудбала (космичка правда, да, да...).

"Ако тражиш срећу, погледај добро, мозда стоји поред тебе".

Е, да... За крај да напоменемо и још нешто. Моријентесови голови у мрежи Реала довели су до тога да ће славни клуб наредних ШЕСТ сезона испадати одмах, у првој рунди елиминација у Лиги шампиона, већ у осмини финала, редом од Јувентуса, Арсенала, Бајерна, Роме, Ливерпула и Лиона.

Штавише, Моријетенсови голови покренули су талас који је 2006. године срушио Переза и довео на чело клуба Рамона Калдерона, човека који је у поменутом периоду уз помоћ Предрага Мијатовића донео Реалу две узастопне титуле првака Шпаније, али како је Мадрид велики град, а светла јака, Перезов НЛО се указао на небу изнад престонице 2009. године и сви су опет били заслепљени идејом о "Галактикосима", који ће у наредних шест сезона освојити – једну титулу првака Европе и Шпаније.

Да ли ће и Моратино проклетство трајати шест година?

То само Космос зна...

Коментари / 0

Оставите коментар