ЛШ: Шта чека Партизан овог љета?!

Партизан ће осму годину узастопно да се бори за пласман у Лигу шампиона, те покушати да понови успехе из 2003. и 2010.

Фудбал 14.05.2015 | 22:00
ЛШ: Шта чека Партизан овог љета?!

Црно-бели ће квалификације почети у другој половини јуча (14/15. и 21/22) из друге рунде квалификација у којој ће бити међу носиоцима.

Међутим, ни ту посао неће бити лаган, јер су потенцијални ривали прваци Румуније, Словачке, Казахстана, те Босне и Херцеговине. Црно-бели би могли да играју и у Црној Гори и Македонији, те на Балтику и Кавказу.

Партизан би на путу за елиту могао да посети Сарајево, али смао у случају да "бордо" тим са Кошева освоји титулу. Сарајево тренутно има бод више од највећег ривала Жељезничара, који би у случају славља био носилац као и црно-бели.

Најтежи могући ривал за Партизан свакако би био шампион Румуније, наравно, не Стеауа, већ у случају да Таргу Мореш изненади великана. Три кола пре краја има бод више од бившег првака Европе.

Трећа тешка дестинација била би Словачка, где је Тренчин на корак од славља, а гостовање у централној Европи није баш по жељи тима из Хумске.

Четврта незгодна опција била би Астана. Казахстан није међу фудбалским величинама, али већ годинама уназад ова бивша совјетска република улаже велики новац у клубове који су све конкурентнији у Европи. Поред тога, никад није лако у сред јуна путовати у тај део света, што је посебна отежавајућа околност.

Жреб за друго коло квалификација је 22. јуна у Ниону (12х), а тренутно гледано, потенцијални ривали Партизана су Сарајево (БиХ), Вентспилс (Летонија), Таргу Муреш (Румунија), Дила Гори (Грузија), Дачија (Молдавија), Тренчин (Словачка), Левадија (Естонија), Жалгирис (Литванија), Астана (Казахстан), Пјуник (Јерменија), Рудар Пљевља (Црна Гора), Вардар (Македонија), Стјарнан (Исланд), Санта Колома (Андора), Фола Еш (Луксембург), Дандалк (Ирска) и Хибернијанс (Малда).

Не треба заборавити да је пракса УЕФА да пре жреба подели екипе на три подгрупе, па би Партизан онда имао тек 5-6 потенцијалних ривала, који би умногоме зависили од географског положаја.

Реално је очекивати да Партизан прође прву препреку на путу ка ЛШ, а онда га очекује заиста тежак посао. Врло је могуће да црно-бели не буду међу носиоцима у трећем кругу квалификација (28/29. јул и 4/5. август).

За трећи пласман у елиту борио би се са Базелом (Швајцарска), Ред Бул Салцбургом (Аустрија), Викторијом Плзењ (Чешка), Селтиком (Шкотска), АПОЕЛ-ом (Кипар), БАТЕ Борисовим (Белорусија), Лудогорецом (Бугарска), Динамом (Хрватска), Марибором (Слованија) или Макабијем из Тел Авива (Израел).

Шансу да се нађе међу носиоцима Партизан вреба само уз помоћ Кипра и Пољске. АПОЕЛ има два бода више од Аполона, а три од АЕК-а из Ларнаке, два кола пре краја, па је тешко очекивати промену, а посебно у Пољској, где Јагјелонија мора да престигне и Лех и Легију у последња четири кола, да би "погурала" црно-беле.

Пораз у тој фази такмичења би црно-беле преселио у плеј-оф за Лигу Европе, победа у бараж за Лигу шампиона.

Жреб за те фазе квалификација је 7. августа, а мечеви су – Лига шампиона (18/19. и 25/26. август), Лига Европе (20. и 27. август).

Партизан је од сезоне 2003/2004 осам пута био учесник групне фазе европских купова.

Коментари / 0

Оставите коментар