Кривичне пријаве за 12 директора у здравству

Неуплаћивање доприноса радницима, дуже од пет мјесеци, производи кривичну одговорност и представља кривично дјело. Вријеме застаре тог кривичног дјела је пет година.

Република Српска 13.05.2015 | 17:37
Кривичне пријаве за 12 директора у здравству

Здравствени систем Републике Српске је потпуно девастиран, прије свега захваљујући актуелној власти која је све учинила да малој групи људи омогући да из здравства овог ентитета извуче енормне суме новца. На другој страни је огромна већина обесправљених здравствених радника, који су доведени на руб егзистенције. Осим плата, здравственим радницима запосленим у јавним здравственим установама не уплаћују се ни доприноси за здравствено и пензијско осигурање.

КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ

Тај дуг нарастао је на огромних 105 милиона конвертибилних марака, од чега 60 посто дуговања отпада на здравствене установе чији је основач Влада РС, а 40 посто на домове здравља, који су у власништву градова и општина.

Главни одбор Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске је у априлу обећао бесплатну правну помоћ и подношење колективних тужби против одговорних у јавним здравствених установа у којима се нису вршиле редовне уплате обавезних доприноса на исплаћене плате. Од правног тима овог синдиката затражено је и да се размотри основаност и могућности за подношење кривичних пријава против свих одговорних руководилаца у јавним здравственим установама, као и Пореској управи РС, који су довели и/или омогућили милионска дуговања здравствених установа прама јавним фондовима који се финансирају уплатама доприноса из бруто плата запослених радника.

"Наш циљ није само подношење кривичне пријаве, јер је правосуђе споро и те кривичне пријаве обично заврше у ладицама тужилаца. Ми смо се одлучили за стратешко парничење, у којем користимо и медије и сва остала средства како би пријетњом подношења кривичних пријава покушали да поправимо стање у здравству", рекао је Журналу Дарко Марјановић, координатор правног тима Уније синдиката радника у здравству.

Он је појаснио да је подношење кривичних пријава против директора јавних здравствених установа у РС могуће након усвојених измјена и допуна Кривичног закона РС, према којима неуплаћивање доприноса радницима, дуже од пет мјесеци, производи кривичну одговорност и представља кривично дјело. Вријеме застаре тог кривичног дјела је пет година.

"Ми смо подношење кривичних пријава објавили путем медија, а свако од директора здравствених установа зна ко је ушао у позицију да се против њега може поднијети кривична пријава. То је својеврсан притисак на пословодство да се активније укључи у рјешавање питања здравствених радника", нагласио је Марјановић.

Око 12 директора јавних здравствених установа суочено је са пријетњом кривичне одговорности.

Из Уније, коју чине Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске, Струковни синдикат медицинских сестара и техничара Српске, те Самостални синдикат радника у здравству и социјалној заштити Републике Српске, су осим инсистирања на кривично-правној одговорности руководилаца јавних здравствених установа, покренули борбу и на другом форнту, према власти, вршећи притисак на Министарство здравља РС да уплати обавезе по основу доприноса за здравствене раднике, с обзиром на то да су Влада и локлане заједнице оснивачи и власници тих установа.

"Унија синдиката више не мора скупљати 'пуномоћ' од чланова синдиката појединачно, него Синдикат има право да поднесе колективну тужбу. Ми сада министру и Влади РС пријетимо том колективном тужбом", казао је Марјановић.

БЛОКИРАНИ РАЧУНИ

Да није било синдикалног притиска, Влада РС сигурно не би донијела одлуку о репрограму пореског дуга за здравствене установе.

Подношење тужби и пресуде, која би засигурно биле у корист синдиката, потпуно би блокирале рад здравствених установа, јер би тим установама били блокирани рачини.

Гдје је рјешење?

Из Уније синдиката поручују да је једини начин сређивања стања у здравству РС увођење реда у здравственом законодавству.

"Влада нас плаћа и запошљава", кажу синдикалне вође, а министру Драгану Богданићу су поручили да буде министар и да министрује, односно да уреди здравствени систем, а потом га почне спроводити.

У противном, здравству у РС пријети још већи хаос. Директори домова здравља, као и челни људи болница чији је основач Влада РС, постављени су по политичкој линији и слијепо слиједе наредбе одозго. Министар здравља диригује том раштиманом оркестру, који је у фази распада. Већ се дешава да су неким од здравствених установа, попут домова здравља у Вишеграду и Новом Горажду, блокирани рачуни, што значи да не могу исплаћивати плате, доприносе и обавезе према добављачима. Али ни лијечити пацијенте.

Након свега, ноторно је да је здравство РС на издисају и да ће, ако се ускоро не начине крупни резови измјене, подлећи повредама које су му у последњој деценији нанијели СНСД-ови министри, почевши од Ранка Шкрбића до актуелног министра Драгана Богданића.

(Зурнал.инфо)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Мирко Модрица

13.05.2015 15:45

Не дирајте ми Горана Млинаревица он је добар директор за 5 година 5 милиона марака дуга тако се то ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

13.05.2015 18:14

Не дирајте никога, мозе и овако, јос јаце дадзбине и порези а плате уриједити!!!

Name

Тргоје

13.05.2015 15:50

Руси багру,никад гори људи нису водили народ.Све го лопов до лопова,прелетаци,улизице,послусници са трговацком сколом.Моцнији је Зеко возац у Телекому БН од министра.Дно некултуре захватило све у РС,партије су постале богови,оне запосљавају оне плацају оне подмицују.Сацувај нас Бозе какво смо зло изградили себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

13.05.2015 19:16

Багра је изабрала багру да је води.

Name

007

13.05.2015 16:12

Ако Влада не поштује закон у свом дворишту,онда нака се повуче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАЈКОВАН

13.05.2015 19:48

Ко је омогућио, по ком закону да било ко исплати плате без уплаћених доприноса било коме...како је могуће да неко пусти плате без доприноса...нема уплаћених доприноса нема ни плате и ћао. Тако пише у закону.

Name

Бањалука

13.05.2015 16:35

Министар Богданић је мајстор малтера. Брзо ће да се стврдне малтер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гојко

13.05.2015 16:36

Онда би нас газда Цубиц љубо био давно у затвору ми у његовој Нискоградји цврцимо ко тици ал 5 плата нема а он и фамилија му бахате ли се бахате ал све до недје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мука

13.05.2015 16:43

За све проблеме и афере честе и разне и лош живот народа у РС требају да сносе одговорност странке на власти и да се сами казне и затворе у затворе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

13.05.2015 17:01

Др Златка Максимовица за министра. Цовјек је средио Дом здравља у Бијељини, нема дуга и сл. Мозе средити и стање у здравству Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комент

13.05.2015 18:42

Сиљеговиц и Миковиц у Невесињу украли агрегат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНОУДЕН

13.05.2015 18:56

Ако министар здравља не зна да му у здравству раде људи који су кривицно осудјивани за најтеза кривицна дјела , фалсификовања, преваре, крадје моторних возила нека додје у Мркоњиц Град ту има двојицу. Ако су они углед друства е ј..ес...... онда.Па коме они да помогну кога они да леце, хало људи један крао возила, други преварио аустриско осигурање фалсификованом документацијом за двадесет лица и нормално ради као доктор породицне медицине.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

министар и амбасадор

13.05.2015 19:06

Само треба Шкрбићу отети отето и сва дуговања тог сектора ће бити намирена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма јок

13.05.2015 20:14

Ма јок, дати им свима јос висе, ја да знам који су им зиро рацуни ја би им уплациво од сваке плате, би мајке ми!!!

Name

клинички центар

13.05.2015 20:44

Код нас директор Станетиц имао кривицну па ниста... а последња плата била без доприноса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модрица

13.05.2015 21:22

Е мој народе сами смо ми себи криви.Јос да нас ј..у ми се не би побунили,рекли би немавезе тако мозда треба немоземо ми то спријецити

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

14.05.2015 05:46

Због Шкрбића, Кљајчина, Богданића и остале екипе- бољу здравствену заштиту и плате имају и у Етиопији!дно, дна...

ОДГОВОРИТЕ