Боснићева реторика је безбједносни ризик

Вјештак Владо Азиновић данас је пред Судом БиХ на суђењу Хусеину Билалу Боснићу, оптуженом за јавно подстицање на терористичке активности, рекао да сам садржај Боснићевих јавних иступа подстиче људе на одлазак на страна ратишта, те да таква реторика уноси страх и представља безбједносни ризик за БиХ.

Босна и Херцеговина 13.05.2015 | 16:35
Боснићева реторика је безбједносни ризик

Азиновић, који је професор на Факултету политичких наука у Сарајеву, је износећи мишљење на захтјев Тужилаштва БиХ, након прегледаних записа од 53 часа Боснићевих предавања, рекао да се не може утврдити директна посљедична веза између говора оптуженог и одласка оних који су присуствовали тим предавањима на страна ратишта.

"Боснић је често користио епизоде из историје ислама и селективне изводе из Курана, што је вјернике који су слушали његове иступе могло мотивисати на одлазак на ратишта у Сирији, да би испунили Божији налог. Очигледно је да је већина људи која га је слушала, одласком на страна ратишта видјела испуњење вјерске мисије", додао је Азиновић.

Према Азиновићевим ријечима, на свим тим говорима понавља се иста реторика, а за особе које не мисле тако и које се не слажу с тим, Боснић каже да су "мајмуни, свиње, копилад".

Азиновић је рекао да се из видео записа не види профил људи којим се Боснић обраћао, али да су друга његова истраживања о овој теми показала да је, углавном, ријеч о маргинализованим, необразованим и незапосленим људима, као и лицима погођеним психосоцијалним проблемима.

"Такви људи траже неко упориште и могуће је да они веома лако донесу одлуку да оду на страна ратишта. Они у Боснићу виде доброг оца и мужа, те ауторитативну личност чија ријеч се слуша", додао је Азиновић.

Тужилаштво Боснића терети да је 2013. и 2014. године као припадник селафијске заједнице, организоване ради пропагирања и ширења исламског радикализма у БиХ и региону, свјесно, са позиције вјерског ауторитета, јавно подстрекивао друге да се прикључе терористичким организацијама.

Оптужен је за подстицање на терористичке активности у вези са кривичним дјелима врбовање ради терористичких активности и организовање терористичке групе.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ниx

13.05.2015 14:50

Онда је и Шешељ са разлогом у бухари.Позив у рат,врбовање добровољаца,ширење четничког радикализма,говор мржње и бла,бла,бла..Значи исти Војо,у бухару са њим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

13.05.2015 15:08

Кога то Војо позива сада да иде у рат. Нас је рат просао само да знас. И не поновио се никада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бг

13.05.2015 15:31

За овог и њему слицне најбоље ресење је дати лопату и крамп.Мени највисе сметају из једног јединог разлога сто су тотални нерадници и паразити и сто тумаце Куран како њима одговора.Обицни болесници и за мене као муслимана,класицни антимуслимани !!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ниx

13.05.2015 16:49

Војо није позивао да се постављају бомбе по полицијским станицама и није никог позивао да иде одсијецати главе једино зато сто није тај и тај

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

13.05.2015 19:02

Није он крив,криви су Муслимани који га следе.На том путу могу бити само РАДИКАЛНИ ВЕРНИЦИ,који неће другу веру у својој држави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нехру.

14.05.2015 12:51

Сједим са 3 бошњака и лагано причамо о вјери.Они су огорчени тероризмом, и сталним хушкањем за рат.Поготово мрзе вехабије, и њихово тумачење ислама.