Почиње битка за “Жељезнице РС”

Вршилац дужности генералног директора "Жељезница Републике Српске" (ЖРС) Драган Савановић рекао је да у наредном периоду предстоји борба за опстанак "Жељезница" која подразумева покриће губитака и припрему за реструктурирање, о чему је постигнут споразум с већинским власником.

Република Српска 13.05.2015 | 08:05
Почиње битка за “Жељезнице РС”

Савановић је истакао да је с Владом Републике Српске постигнут договор о ангажовању консултантске куће, које ће ићи преко Светске банке и Међународног монетарног фонда, те да се, највероватније, ради о консултантској кући која те послове тренутно обавља за потребе "Жељезница Србије".

- Реструктурирање у сваком случају подразумева имовинску, правну, економску, организациону и технолошку реорганизацију предузећа - рекао је Савановић на пријему за новинаре поводом обележавања крсне славе ЖРС, Светог Василија Острошког.

Према његовим речима, сада предстоји санирање обавеза и дугова, те решавање вишка имовине, а, према новој организацији, и преквалификација радника, запошљавање нових квалификованих радника и отпуштања уз одговарајуће отпремнине.

Говорећи о пресуди Врховног суда о исплатама дуговања према радницима која прелазе 20 милиона марака, Савановић је рекао да ће се сачекати исход апелације Уставном суду и да је у међувремену послат захтев за одгоду плаћања.

Председник Надзорног одбора "Жељезница РС", Ратко Ђуричић, рекао је да се положај ЖРС не разликује од положаја оваквих фирми у окружењу и да су у истим проблемима.

- Имамо два нивоа реформи. Први је да се морамо довести у стање оптималности и организовати се тако да систем не производи трошак, а други ниво јесте прилагођавање европском концепту. Морамо увести конкуренцију у транспортни мод и либерализовати тржиште - навео је Ђуричић.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

13.05.2015 06:15

ДНС ЈЕ ДОБИО БИТКУ СА ЖЕЉЕЗНИЦАМА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. ПОТУКАО ЈЕ ЖЕЉЕЗНИЦЕ ДО ШИНА, НЕМА ИМ ОПОРАВКА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лапсус Лингуае

13.05.2015 06:39

Чему служи управа те фирме ако им је потребна консултантска кућа?!!! Доведу и поставе клипане на директорска и висока шефовкса мјеста а онда наводно траже друге људе који наводно имају мозга да раде посао умјесто њих. У питању је ништа друго него ново прање нових пара из буџета преко тих консултантских кућа. Све ће овдје и даље пропадати док је на власти споменута корупција и негативна селекција и милорад додик као оличење исте. Многи који нису ни за чување оваца нашли су ухљебљење у политици и стаклари. А онда се хоботница зла шири по бази.

ОДГОВОРИТЕ