Факултети са којима је најтеже наћи посао

Мај је мјесец у којем ученици треба да донесу коначан суд о томе у коју ће средњу школи ићи или који ће факултет уписати.

Република Српска 13.05.2015 | 07:41
Факултети са којима је најтеже наћи посао

У држави која има велики број незапосених често се захтијева практичност у избору занимања умјесто одлуке да се изабере занимање на основу личних афинитета.

Борис Пупић, стручни сарадник за односе са јавношћу, информисање и издаваштво Агенције за рад и запошљавање БиХ рекао је да највише незапослених у БиХ има са струком: ВСС дип. криминалисти, дипл. економисти, дипл. правници, политолози, журналисти, социјални радници, проф. социјологије и дипл. педагози.

Када су у питању незапослени са средњом стручном спремом предњаче економски техничари, машински техничари, матуранти гимназије и саобраћајни техничари Од КВ и ВКВ највише незапослених има међу браварима, возачима моторних возила, продавачима, фризерима-власуљарима, кухарима и металостругарима.

„Према броју објављених огласа натраженија занимања у нашој земљи су са ВСС: ИТ инжињери, софтвер инжињери, инжињери електротехнике, грађевински инжињери, дипломирани фармацеути, доктори медицине-специјалисти. Са ССС то су: продавачи и угоститељи, машиновође, оператер за унос података, техничар за грађевинске материјале, техничар за сигурност саобрачаја. А од ВКВ и КВ радника то су: кројачи, зидари, вариоци, кожари, асфалтери, дрворесци и руковалац краном“, рекао је за БУКУ Пупић.

При избору средњих школа и факултета Борис Пупић препоручује да се млади прво информишу о потребама тржишта рада, те да своје образовање прилагоде овим потребама.

Бранка Рогач, виши сарадник за односе са јавношћу у Министарству просвјете и културе РС рекла је да је Влада РС донијела Одлуку којом се одобрава упис: 6.753 редовна и ванредна студента првог циклуса студија, и то: 3.380 студента на Универзитету у Бањалуци, 2.928 студената на Универзитету у Источном Сарајеву, 105 студената на Православном богословском факултету Свети Василије Острошки у Фочи, 270 студената на Високој медицинској школи у Приједору и 70 студената на Високој школи за туризам и хотелијерство у Требињу.

„Одлуком се одобрава одобрава упис 2.257 редовних и ванредних студента другог циклуса студија и то: 1.087 студента на Универзитету у Бањалуци, 1.130 студента на Универзитету у Источном Сарајеву и 40 студената на Православном богословском факултету Свети Василије Острошки у Фочи“, рекла је Бранка Рогач за БУКУ.

Она је додала да је приједлог броја студената које су јавни универзитети доставили Министарству просвјете и културе, Министарство је кориговало у дијелу који се односи на студијске програме који школују кадрове са израженим суфицитом на тржишту рада.

„На студијским програмима из области математике и физике, који се изводе на Природно математичком факултету Универзитета у Бањалуци и на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, који су овом одлуком дефинисани као дефицитарни студијски програми, повећан је број студената у категорији ’буџет’ у односу на приједлог универзитета.У складу са наведеним, Одлуком је за студенте који упишу ове студијске програме обезбијеђена финансијска помоћ“, рекла је Рогач Бранка из Министарства просвјете и културе РС

На крају подсјетимо да је према подацима завода и служби запошљавања у Босни и Херцеговини на евиденцијама, закључно с 31. мартом 2015., пријављено 546.779 незапослених особа.

(Бука)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

требиње

13.05.2015 05:56

Најбољи факултет је одабрати пунца доброг

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИНДЕX

13.05.2015 06:15

НА ФАКУЛТЕТУ У Б.ЛУЦИ ПОСЛОВНИ МЕНАДЗМЕНТ СТУДЕНТИ ЗНАЈУ САМО КОМЕ ДАЈУ ПАРЕ ОСТАЛО ЈЕ СВЕ ЈАСНО СВИ КОЈИ ЗАВРСЕ НИСТА НЕ ЗНАЈУ А И СВИ ОСТАЛИ ПРИВАТНИ ФАКУЛТЕТИ СУ ТУ ТО ЈЕ НАЈЛОСИЈА ПРОИЗВОДЊА ЛОСИХ КАДРОВА КАД ЈЕ МАГАЦИНЕР ДОКТОР НАУКА А ФОНД РИЈЕЦИ ДЕВЕТ ЈАДНИ МИ НАСА ДЈЕЦА И ДРЗАВА СВЕ ЈЕ ЈАДНО РОДИТЕЉИ ДАЈУ ПАРЕ А ДЈЕЦА НИСТА НЕ ЗНАЈУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

13.05.2015 06:48

ДИПЛОМА ИЛИ ЧЛАНСКА КАРТА СНСД-а!

ОДГОВОРИТЕ