Ф-35 најскупљи промашај у историји

Амерички програм да се изгради Ф-35 лајтнинг ИИ, најнапреднији вишенаменски борбени авион, могао би да се претвори у најскупљи неуспели подухват на свету.

Свијет 12.05.2015 | 10:48
Ф-35 најскупљи промашај у историји

Ф-35, произвођача "Локид Мартин" требало је да буде „централна тачка за дефинисање исплативе нове генерације ловаца које би користила Морнарица, Ваздухопловство, Маринци и савезници" објавила је агенција Спутник.

Међутим, цена која му је расла вртоглавом брзином, као и пробијање рокова, уз потребе да се направе крупне модификације мотора, након што се прошле године запалио, узроковале су да многи коментатори изнесу став да он никада неће оправдати очекивања.

Само у Британији, неки старији одбрамбени експерти овај пројекат одбацују као „бесмислицу“.

Девет земаља-партнера у пројекту Ф-35 су Сједињене Америчке Државе, Аустралија, Канада, Данска, Италија, Холандија, Норвешка, Турска и Велика Британија.

Добављачи из сваке од ових држава конструишу компоненте Ф-35 за све летелице, не само оне које су намењене њиховим земљама.

Међутим, Џон Маршал, из труста мозгова „Дифенс синергија“, рекао је за британски лист „Индипендент“ да је та летелица изузетно скупа, технички и оперативно фалична и да је мала вероватноћа да ће достићи потпуно и задовољавајућо оперативно стање у наредних неколико година.

Укупни трошкови програма Ф-35 повећани су са 233 милијарде 2001. године на 391 милијарду, што, према недавно објављеном извештају, овај пројекат чини "најскупљом и најамбициознијом аквизицијом" Министарства одбране САД.

Било је планирано да авиони Ф-35 буду распоређени на британским носачима авиона типа "Краљица Елизабета", који су тренутно у фази изградње, али ће због кашњења пројекта ови бродови у службу ући без авиона.

Велика Британија тренутно поседује три летелице, које су на тестирањима у САД, још пет је наручила, а планира да купи још 10, што ће резултирати огромним рачуном за само 18 авиона.

"Човек би могао да помисли да је минимална поруџбина коју морају да имају до 2020. приближно 48 летелица, али сигуран сам да се Краљевско ратно ваздухопловство нада да ће бити још поруџбина, пошто је предвиђено да Ф-35 замени ‘торнадо‛”, рекао је, бивши први морски лорд, адмирал Лорд Вест Бивши министар оружаних снага Велике Британије Ник Харви рекао је за "Индипендент" да "није било теоретске шансе" да Ф-35 буде спреман за борбу до 2018.

"Не сећам се да сам чуо било какве наговештаје да ће ове направе моћи да се користе у борби пре 2020. године. Може се аргументовано тврдити да је ово још давно био један од најскупљих неуспелих подухвата у историји", рекао је Харви.

Извор: Спутник

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Маx

12.05.2015 09:43

Бице то добар авион !Вертикално узлетање ,страва !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

12.05.2015 10:46

Имају они море промашаја. Ово је само један од њих. Какав је само био промашај и срамота када је ракета Нева произведена 84 године погодила њихов "чувени невидљиви" Ф117 и читав пројекат је пао у воду као и авиони које су направли. Боље им је било да су платили руским инжињерима да им направе добар авион, свакако су куповали њихове моторе. Највећи њихов проблем је тај што им је цјела држава морални промашај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додано

12.05.2015 10:56

Мало завидни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њемац

12.05.2015 13:37

Па није то Путинов Тенк којег није мого покренути па се други пут запалио

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре њемац

12.05.2015 17:26

Ти си мало изгледа фасиста

ОДГОВОРИТЕ