Шпијунска афера, Меркел брани своје

Њемачка канцеларка Ангела Меркел стала је у одбрану својих садашњих министара и бивших сарадника у афери око помоћи САД у шпијунирању Европљана.

Свијет 12.05.2015 | 07:18
Шпијунска афера, Меркел брани своје

Према њеним ријечима, они су радили равнајући се по најбољем знању и савјести, преносе њемачки медији.

“Могу овде јавно да кажем да је свако радио по најбољем знању и савјести... То важи за садашњег шефа Канцеларске службе, али и за његове претходнике, такође, и за Роналда Пофалу”, рекла је Меркелова, реагујући тиме на оптужбе опозиције на рачун својих шефова Канцеларске службе, који су по службеној дружности надлежни за контролу рада обавјештајних служби.

Прије Меркелове је и портпарол њемачке владе Штефен Зајберт негирао оптужбе опозиције да је влада прије избора 2013. године доводила у заблуду јавност у вези са шпијунском афером.

Шпијунска афера, односно, сазнање да је БНД годинама помагала Американцима у шпијунирању Европљана и да је о томе, наводно, још 2008. године знала Канцеларска служба, али није реаговала, оптерећује владу у Берлину, одакле се чују различити тонови о тој афери, нарочито послије веома оштрог става шефа Социјалдемократске партије (СПД) и вицеканцелара Зигмара Габријела према Меркеловој.

Сам Габријел, за кога се шпекулише да би могао бити канцеларски кандидат своје СПД и “изаћи на мегдан” Меркеловој на слиједећим савезним изборима је, како оцјењују медији, неуобичајено оштро напао Меркелову и рекао да је БНД - афера шпијунски скандал, идеалан да изазове тешке потресе.

Портпарол посланичког клуба демохришћана, задужен за унутрашњу политику, Штефан Мајер упозорио је, опет, Габријела да би се морао уздржано односити према тој афери и нагласио да је чињеница да је у време канцелата Герхарда Шредера (СПД) и његовог тадашњег шефа Канцеларске службе, актуелног шефа дипломатије Франка Валтера Штајнмајера (СПД) дошло до тијесне сарадње БНД и америчке обавјештајне агенције НСА.

“То би обојица (Шредер и Штајнмајер) под заклетвном могли да разјасне”, рекао је Мајер.

И док се из редова демохришћана позива на “хладну главу” и уздржаност, дотле се из редова СПД захтјева да влада хитно пружи допринос за више објашњења и да преда парламентарној комисији за рад НСА листу са траженим критеријумима, односно, објектима за шпијунирање НСА.

Политичари и СПД и из опозиције захтевају сада да се “карте положе на сто” и свеобухватно објасни улога Канцеларске службе.

Посебно под притиском је Томас де Мезијер, актуелни министар унутрашњих послова и бивши шеф Канцеларске службе, а тиме и одговорна личност за координацију и контролу рада обавјештајних служби који је одбацио као неосноване критике и оптужбе на његов рачун у вези са шпијунском афером.

Де Мезијер је, како преносе медији, као подметање означио критике у вези са сазањима да је Канцеларска служба још 2008. године (када је он био шеф те службе) сазнала да је америчка обавјештајна служба НСА уз помоћ и преко БНД шпијунирала европске фирме и личности.

Он је тим поводом рекао да се у вези са информацијом БНД упућеној 2008. године њему, као тадашњем шефу Канцеларске службе, није радило о конкретним оптерећујућим индицјама за злоупотребу сарадње БНД и НСА, већ више о томе да се не продубљује одређена сарадња, како би се злоупотреба избјегла.

У међувремену штампа пише да је влада у Берлину јасно ограничила прослијеђивање података БНД америчкој обавјештајној агенцији НСА и да је сада активан само један дио такозваних “селектора” о чему је актуелни шеф Канцеларске службе, демохришћанин Петер Алтмајер, обавестио на једном затвореном састанку чланове парламентарне комисије за истраживање активности НСА.

Ово ограничење је прва реакција на најновија сазнања о томе да је БНД годинама испомагала Американцима у шпијунирању Европљана, Европске комисије, француске владе и европских фирми, оцјењују медији.

“Зидојче цајтунг”, НДР и ЊДР, такође пишу да је БНД, очито, драстично ограничила сарадњу са НСА и од почетка прошле седмице стопирала прослијеђивање Американцима интернет- података из њемачке филијале у Бад Ајблингу.

БНД је још, при томе, у договору са са Канцеларском службом, захтјевала од НСА да се за сваку тражену особу или институцију мора послати искључиво и посебно образложење за надгелдање.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар