Скупља регистрација за лоше возаче у ФБиХ

Агенција за надзор осигурања у Федерацији БиХ саопштила је да на снагу ступа нови правилник о обрачуну премије осигурања од аутоодговорности.

Босна и Херцеговина 11.05.2015 | 19:10
Скупља регистрација за лоше возаче у ФБиХ

Из ове агенције кажу како им је намјера да стимулишу одговорне возаче, док би они који изазову саобраћајну несрећу на неки начин били кажњени.

“Ствар је у стимулисању 'добрих', а својеврсном кажњавању 'лоших' возача, побољшању културе саобраћаја у саобраћају и самим тим безбједности”, кажу за Клиx.ба из Агенције за надзор осигурања у Федерацији БиХ.

Поједностављено, сада приликом регистрације сви возачи плаћају једнаку цијену премије осигурања од аутоодговорности. Свима је урачунат једнак бонус у износу од 50 посто, а осигуравајуће куће уопште не провјеравају да ли је неко у претходној изазвао несрећу.

На конкретном примјеру то изгледа овако. Ако ваша премија, са бонусом од 50 посто који се тренутно обрачунава свима, износи 200 КМ, и скривите несрећу, сљедеће године бонус ће износити 35 посто. То значи да ћете умјесто 200 КМ премију осигурања од аутоодговорности платити 260 КМ.

Износ штете која је настала приликом саобраћајне несреће коју сте ви изазвали неће имати утицаја на смањење бонуса приликом сљедеће регистрације. То значи да ће исто повећање премије сљедеће године имати и они који изазову тешке саобраћајне несреће, као и они који изазову саобраћајне несреће с минималном штетом.

Референтни период у којем вам се “памти” изазвана несрећа биће једна година. То значи да ако сте изазвали несрећу и платили сљедећу регистрацију скупље те сљедеће године били примјерен возач приликом нове регистрације поново ћете имати право на бонус од 50 посто.

Највећа новина односи се на возаче који први пут региструју аутомобиле. Наиме, они ће приликом прве регистрације плаћати пуни износ без било каквог бонуса. То значи да за аутомобиле за које возачи који већ дуже вријеме регистрирају аутомобиле те нису изазвали несрећу плаћају премију у износу од 200 КМ, почетници ће платити двоструко више, односно 400 КМ.

Иако из Агенције за надзор осигурања у Федерацији БиХ кажу како се не ради о поскупљењу, већ само о новом обрачуну, то није сасвим тачно. Наиме, савјесни возачи који никада не изазову удес неће имати додатни бонус, јер онај који сада имају сви возачи износи 50 посто и не може бити већи. У суштини, измјенама ће се само кажњавати возачи који су били криви за саобраћајну несрећу.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ненад

11.05.2015 17:45

Хаха па да то функционисе добро у неким дрзавама али засто за како ви казете (опрезне возаца ) није цена 150 марака ? Ја то подразумевам под поскупљење

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

12.05.2015 07:43

Ова врста обрацуна се употребљава одавно, из искуства. Други возац направио саобрацајну незгоду мојим возилом и ја, као власник полисе осигурања са које је исплацена одстета остеценом, трпим последице и код следеце регистрације возила плацам 100% вриједност полисе. Наредне год плацам осигурање 10% мање, следеце год 20% мање,... знаци тек за 5 год опет стицем право на попуст од 50% на полису осигурања, с тим да опет не направим незгоду у којој сам стетник. Или друга варијанта, да откупим стету од осигуравајуцег друства (платим износ који су они платили остеценом), ако ми се висе исплати и опет код наредне регистрације имам попуст од 50%.

ОДГОВОРИТЕ