Ванземаљски живот је можда тамо гдје га најмање очекујемо

Научници кажу да на Сатурновом месецу Енцеладу можда има ванземаљских облика живота.

Занимљивости 11.05.2015 | 08:16
Ванземаљски живот је можда тамо гдје га најмање очекујемо

Потрага за ванземаљским облицима живота заокупља научнике већ деценијама. До сада није пронађен ни један поуздан доказ присуства живих бића ван наше планете. Међтуим, људи су успели да истраже само мале делове свемира.

Сатурн је шеста планета од Сунца и има чак 62 сателита који круже око њега. Енцелад је шести највећи месец и има тек око 500 километара у пречнику. Научници верују да је он једно од најпогоднијих места у Сунчевом систему за постојање ванземаљских облика живота.

Енцелад је прекривен ледом, али је геолошки активан, због чега постоји основана сумња да под леденом површином има течне воде.

Цассини сонда обилази око Сатурна још од 2004. и проучава лед и гасове који избијају из Енцеладовог тла. Научници су такође развили модел који им омогућава да процењују пХ вредност и салинитет тих гејзира.

Они су открили да је пХ вредност водене паре од 11 до 12, а познато је да такав ниво могу толерисати одређени организми на Земљи.

Овај процес је кључан за астробиологију, јер молекуларни водоник може да покрене формирање органских једињења попут аминокиселина, важним за стварање живих бића, али и служити као храна микробима.

Откриће да нисмо сами у свемиру могло би бити једно од највећих у историји човечанства. Најновије анализе Енцелада важан су корак у разумевању нашег система.

Студија је објављена у стручном часопису Геоцхимица ет Цосмоцхимица Ацта.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар