Пекмен: Партизан је ЉУБАВ!

Некадашњи центар црно-белих, сада Минесоте, у тешком периоду после операције "пуни батерије" у Србији, Београду, Пиониру...

Кошарка 11.05.2015 | 12:20
Пекмен: Партизан је ЉУБАВ!

Никола Пековић (29) много пута је својим делима показао оданост Партизану, па никога није изненадило што се у суботу појавио на утакмици четвртог кола Суперлиге против Металца, са штакама и "чизмом", коју носи на десној нози након операције Ахилове тетиве.

Снажни центар је од своје друге сезоне у НБА лиги (2011/12), када је почео да на паркету проводи више времена, константно имао проблема са повредама стопала и скочног зглоба, тако да је увек пропуштао двадесетак или више мечева Минесота Тимбервулвса.

Ове сезоне је ситуација ескалирала, тако да је популарни Пекмен наступио на само 31 од могуће 82 утакмице, а 8. априла подвргнут је хируршком захвату, за који сам каже да му је последња шанса да себи обезбеди мирнију и дуготрајнију каријеру.

"Када волиш да се такмичиш, сигурно је да ти неиграње пада јако тешко. Мучио сам се и прошле године, а ове ми је нога била у јако лошем стању и после одлазака на прегледе код три-четири доктора, утврђено је да морам на операцију", рекао је Пековић новинарима у хали Пионир.

"Следи ми дуг опоравак. Није ми прва операција, али јесте најкомпликованија, дуго ћу бити лимитиран што се тиче простог кретања. Носио сам гипс месец дана, сад два месеца треба да носим чизму, а после тога мора све изнова да се учи. Трудим се да останем позитиван и због тога ми много значи што сам се вратио у Србију и после у Црну Гору. Ипак ми је мало лакше кад сам овде".

Речено му је да ће пауза трајати између шест и осам месеци, а 1. јула дужан је да се појави на контроли у Минеаполису...

"Чим је у питању Ахилова тетива, не сме ништа на брзину, јер иначе постоји шанса да дође до нове повреде", каже само један од многобројних НБА асова којима последњих година виша сила не дозвољава да учинком на терену оправдају мултимилионске уговоре.

Бол у стопалу лимитирала је Пековића од почетка сезоне. Био је на посебном режиму минутаже, са мање измена како се скочни зглоб не би "хладио", повремено био поштеђен наступа узастопним данима, али ништа није помогло.

Са просечно 17 поена и девет скокова у претходне две сезоне, статистика му је опала на 12,5 поена и 7,5 скокова.

"Сезона за заборав, са доста повреда у читавом тиму, почев од Рикија Рубија, Мартина и мене, доста трејдова. Млади играчи као Вигинс и Лавин су потврдили таленат, мада мислим да на утакмицама још не показују све што знају и што од њих видимо на тренингу... Покушаћемо да се прегрупишемо током лета, да се излечимо ко може да се излечи, па да спремни(ји) уђемо у следећи циклус".

Можда јачи за Немању Бјелицу...

"Људи из клуба повремено питају за играче који су потенцијална појачања, као што је Бјелица, али за сад нисам чуо ништа конкретно. Наравно да би ми било драго да дође још један играч одавде. Што нас је више из Европе, то је боље".

Чак и да до сусрета није дошло на Партизановој утакмици, црно-бели би у разговору са Пековићем били неизбежна тема.

Како другачије, када је у питању човек који је са Партизаном освојио седам трофеја (три домаће титуле, два трофеја Јадранске лиге и два Купа Кораћа), умало га одвео на Фајнал фор Евролиге, па се вратио да помогне у време НБА "локаута", придодао клупски грб бројним тетоважама на свом телу...

Зимус је кружила и гласина да је из Америке упутио финансијску помоћ, што није желео да коментарише.

"Самим тим што се навијачи сами организују и што помажу бивши играчи, показујемо колико је Партизан велики клуб. Ко год је за њега играо макар неколико месеци - није морао да остаје годинама - осетио је ту величину и љубав. Мени је стварно драго да људи помажу клубу на тај начин и да се о томе прича".

Црвена звезда Телеком била је боља у полуфинала плеј-офа АБА лиге, чиме је изгубљена најважнија битка.

"Пратио сам све утакмице. Жао ми је што се тако завршило али сам сигуран да ће Партизан из тога изаћи јачи... У тиму је доста младих играча, многе нисам раније ни стигао да видим уживо. Нормално, Дуле им даје велику шансу, а Партизан као Партизан, игра јако добру одбрану, са доста контранапада. Вечерас је лагано победио Металац".

Никола Пековић у колекцији има и трофеј Евролиге, освојен са Панатинаикосом 2009. године у Берлину.

Његов тадашњи тренер, Жељко Обрадовић, наредне седмице у Мадриду покушаће да са Фенербахчеом поново дође до трона, а у конкуренцији су још Реал Мадрид, ЦСКА и Олимпијакос.

"Не могу да типујем на било кога. Из свих искустава претходних година показало се да свако сваког може да добије. Кад се сведе на једну утакмицу, можеш тог дана да се пробудиш нервозан, не одиграш добро и то је то".

Плејмејкер Чикага Дерик Роуз сигурно је НБА играч са највише пехова последњих година, али који је невероватном упорношћу све пребродио и дошао до нивоа на коме опет може да решава плеј-оф утакмице, као у суботу ујутру против Кливленда.

"Страшан играч, невероватна брзина и предиспозиције. Драго ми је кад видим да се било ко опорави, чак и ако га не знам лично. Он се много времена мучио са повредама и сад му се сав тај труд враћа", каже Пековић.

Коментари / 0

Оставите коментар