Босић: Нове политике за ново вријеме

Предсједник СДС, који се поново кандидовао на ту функцију, Младен Босић каже да ново вријеме тражи нове политике и приоритете и да скупштина странке треба да донесе важне одлуке за будућност СДС, али и РС.

Република Српска 10.05.2015 | 14:50
Босић: Нове политике за ново вријеме

"Вријеме је да сагледамо којим путем треба да идемо да би РС ојачала, а наше следеће генерације живјеле у бољем друштву него што је то друштво у којем ми живимо данас", казао је Босић, наглашавајући да од времена које је прошло треба црпити искуства и поглед СДС мора бити усмјерен у будућност РС.

Подсјећајући да је странку преузео прије осам година, Босић каже да је то била тешка и исцрпљујућа борба за опстанак СДС на њено враћање на позицију фактора који се пита у политичком животу РС и БиХ.

"Да вас подсјетим, када сам преузео странку 2007. године изборни резултат је био 103 хиљаде гласова за Народну Скупштину РС, а 2014. на последњим изборима смо освојили 173 хиљаде , или 70% више. Још реалнији податак је за ПС БиХ јер је СДС ишао самостално без коалиције и 2006. смо имали 108 хиљада гласова, а 2014. 211 хиљада, што је повећање броја гласова за скоро дупло", рекао је Босић.

У обраћању делегатима Скупштине, Босић је рекао да је задовољан резултатима које је СДС постигао у протеклом периоду, упркос онима унутар странке који се, како је нагласио, из петних жила труде да прикажу како је СДС губитник.

"Странка се од 2006. до 2010. године борила за опстанак и развој СДС-а који су прије свега угрожавали људи из саме странке себичним циљевима и нереалним личним амбицијама. Они су странку схватали као средство искључиво за остваривање личних циљева и никада нису схватали да су појединци у странци случајан догађај и да она није нити ће бити било чије приватно власништво", рекао је Босић.

Он каже да су сујете и нереалне амбиције стална опасност по стабилност странке и да таквих има и данас.

Навео је да су, након извршене консолидације и по завршетку унутарстраначких борби, промјене у РС почеле 2012. када је СДС добила значајну подршку народа и поставила своју власт у већини општина.

"Промјене су настављене на изборима 2014. даљим растом подршке и освајањем власти на нивоу БиХ, али то није било довољно да се демонтира структура на власти у РС", рекао је Босић.

Иако је СДС направио велики искорак и раст подршке грађана, а СНСД биљежи пад, посао, каже Босић, није завршен и на овој скупштини је да одлучи, којим путим ће даље ићи странка.

"Морамо завршити посао који смо започели, а циљ је јасан - вратити наду Републици Српској да је могуће да она буде боље мјесто за живот, ставити развој привреде и пољопривреде у први план како бисмо отворили радна мјеста и омогућили народу да живи од свог рада и гради будућност и породицу у РС. То је наш циљ и немамо право од њега да одустанемо. Морамо показати да имамо храбрости и да можемо отворити борбу против корупције и криминала почињених под покровитељством највишег политичког врха садашње власти у РС", казао је Босић.

Према његовим ријечима, ту борбу могу покренути само они из СДС који нису умијешани у сличне работе и зато је важно да СДС добије данас руководство које ће наставити политику стварања услова за обрачун са криминалном хоботницом у РС.

"Није могуће залагати се за борбу против криминала и корупције и истовремено коалирати са онима који су довели РС у овакво стање. Као што није могуће ни спомињати криминал и корупцију власти, ако сте и сами у том послу или сте уцијењени, или бисте имали проблема с законом о испитивању поријекла имовине за који се СДС залаже", казао је Босић.

Питајући шта је политика оних на власти у РС (СНСД), Босић каже је ли то очување Дејтона како се правдају међународној заједници и Сарајеву, или самосталност РС како то тврде у страначкој декларацији, или територијална прекомпозиција БиХ како су потписали у Пруду или подржавају туђе жеље?

"Па они у ствари и немају политику, шаљу дволичне поруке, а циљ је константан политички конфликт и нестабилност", рекао је Босић, наводећи да је његов став непромијењен и јасан:

"Нема коалирања СДС-а с онима који су одговорни за пљачку народа РС. Није могућ било какав међустраначки договор док је на челу СНСД-а Милорад Додик јер је он најодговорнија особа за стање у које је доведена РС. Знам да у странци има и оних који другачије мисле и желе, а до сада то нису јавно испољавали", казао је Босић.

Сматра да политика СДС мора бити окренута будућности и да је РС у опасности зато што је СНСД-ова власт вуче у прошлост и води у изолацију политиком конфликта са свима.

"Није рушење Додика наш циљ, иако он јесте основна полуга система који је на власти у РС. Наш циљ је довођење људи на власт који ће омогућити да институције РС раде оно што им је посао.

Да бисмо урадили оно за шта се боримо, морамо наставити јачати СДС као главну покретачку снагу промјена и морамо одржати тренд раста подршке гласача. Да бисмо промјенили ситуацију у РС морамо промјенити и сами себе.

Зато смо данас овдје да донесемо одлуке о путу којим ћемо даље ићи. Да бисмо се припремили за следеће политичке битке, а прије свега изашли успјешно на следеће локалне изборе, морамо реформисати странку по више сегмената", поручио је Босић.

Наглашава да су за будућност странке кључ кадрови.

"Људи који наступају у име странке и они који се преко странке налазе на разним функцијама, морају јасно имати општи интерес народа и РС испред свог личног. Кадрови СДС морају бити стручни људи за позиције на које их странка поставља, а личне амбиције и сујете не смију у том смислу имати никакав утицај. Онима из странке који имају болесне амбиције и мисле да треба баш њима да припадне свака функција која се појави, или да им је странка нешто дужна, поручујем да странка неће бити роб њихових интереса и жеља", рекао је Босић.

Уколико поново буде предсједник странке инсистираће на спровођењу одлуке да нико не може имати више од једне функције у име странке, док много стручних и младих чланова странке пропадају на бироу за незапослене.

"Од сада се више не бих обазирао на уцјене оних који пријете да ће промјенити страну уколико не добију за себе функције које желе. Таквих уцјена је било и послије последњих избора, а понекад сам зарад јединства странке морао да правим труле компромисе. Ја им сада поручујем, они су камен око врата странци и главни извор нејединства и нестабилности у Српској демократској странци", казао је Босић у свом обраћању делегатима скупштине.

Осврнуо се и на кампању коју су појединци водили у недостатку било каквих афера везаних за његово име.

"Морам овом приликом да одговорим онима који су задужени за кампању против мене, било из странке или од стране противника, који ваљда у недостатку било каквих афера везаних за моје име, или значајнијих политичких промашаја, примјењују личне увреде и омаловажавања као главни метод. Тако ме стално прозивају да се нисам, како кажу, директно''одвагао'' на изборима као кандидат за предсједника РС", казао је Босић и поновио да су СДС-ове кандидатуре за предсједника РС биле плод темељног испитивања и да, ма шта ко мислио, ни један други кандидат унутар странке није у том тренутку имао већину.

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Предсједник

10.05.2015 13:38

Тако је Младене свој кукољ прво оцисти па онда даље.Без тога нема ниста.Свака цаст мора се у лице а не иза леда .Не прави труле компромисе,морас јеце и агилније,на ове сто су за сваке опсте изборе против странке радили,а себе гурали на локалу то су никакви људи и цланови!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

10.05.2015 13:50

Нема са вама ниста ново,само пропаст са странкама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јустице

10.05.2015 14:18

Браво Боске, оцисти олос сад ил никад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАРКО

10.05.2015 15:17

Цеститке за Босица,сада поцните радити како треба,овом јадном народу су потребне 2 ствари:мир и радна места,сто нас буде мање незапослених то це и мир бити сигурнији а све остало су празне прице,раји треба"хлеба",политицари морају схватити да це у супротном ствари ици по "белају" јер нам је свима досло до гусе а ја бих најсрецнији био када би се престали дијелити на Србе,Босњаке и Хрвате, на срецу јос нико није хлеб назвао Српски,Босњацки или Хрватски а има оних политицара који би и то зељели ради опстанка на власт један од тих је и Додик....

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРПСКЕ СЈЕДИЊЕЊЕ ДРЗАВЕ СДС Нај Бољи

10.05.2015 15:35

Браво Босицу,идемо цисцење свих непослусних који би покусали раскол у славном СДС-у Срецно!Зивела победа И нас Преседник коме нема премца.Сви који су изасли на црту изгубили су битку .Поздрав и зивео СДС и самостална слободна СРПСКА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Већина

10.05.2015 15:46

Босићу огроман број партијских другова ти је данас рекао да идеш у тотално погрешном правцу са тим "новим политикама", размисли мало док ти не крену цјепати партију они који су у СДС ушли пошујући партију која је створила РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неки

10.05.2015 15:54

Нацелник Миковиц из СДС-а 10 година руси Босица и пљацка сиромасно Невесиње...јад и туга!

ОДГОВОРИТЕ
Name

новине

10.05.2015 16:01

Од новина драже би ми биле промјене људи на челу СДС а не политика

ОДГОВОРИТЕ
Name

1гмтбр

10.05.2015 16:46

А да мало обидјете градове у којима владате, па СДС ради потпуно исто као СНСД.Борите се против корупције, а директори СДСа узимају паре за запосљавање, борите се против партијског запосљавања, а масовно без конкурса запосљавате СДС војнике. Мој Босићу тебе ће коштати локалне фукаре које вец 25 година пљацкају градове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

10.05.2015 17:08

Сигурно нова енергија и нови приступ водењу странке за разлику од вецине који странку сматрају својом својином.Млад образован надам се да це подрзавати паметне и конструктивне сараднике и добра будуцност странке а и Републике Српске је загарантована.Пуно среце неце бити лако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

без промјена

10.05.2015 17:26

Босић не може промјенити своју политику тако да СДС остаје на истом.Цијело вријеме у свом говору је критиковао СНСД,ништа ново.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја 10.05.2015

10.05.2015 18:01

Босићу прво изаци буљавог Мићу и брславог Стевандића има њих још очисти странку од паразита

Name

Сандра

10.05.2015 17:42

Цеститке! Пропаст СДС на помолу, браво Милораде мозес бити миран и остацес дозивотни председник РС!СДС ти је то данас омогуцио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

10.05.2015 21:37

Честитам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

10.05.2015 22:49

Твом избору се највисе радује твој друг Бакир.

ОДГОВОРИТЕ