Пољаци данас бирају предсједника

Пољаци данас излазе на биралишта да би изабрали новог предсједника, а између 11 кандидата у првом кругу највеће изгледе за побједу има актуелни предсједник Бронислав Коморовски.

Свијет 10.05.2015 | 10:26
Пољаци данас бирају предсједника

У Пољској, држави са 38 милиона становника, биралишта су отворена јутрос у 7.00 часова по локалном времену, а бирачи ће имати прилику да до 21.00 час гласају за једног од кандидата.

Ако ниједан од кандидат не пређе границу од 50 одсто, други круг ће бити организован 24. маја.

Броњислав Коморовски је кандидат Грађанске платформе, странке десног центра која је суочена прије свега са ривалском странком Право и правда, чији кандидат Анџеј Дуда/42/.

Према предизборним анкетама, досадашњи предсједник ужива подршку 40 одсто бирача, што је значајна предност над првим противкандидатом Дудом, који, према резултатима испитивања, има подршку 30 одсто гласача.

Резултати анктета показују да ниједан од деветоро преосталих кандидата, међу којима је пет десничарских популиста, неће добити више од пет одсто подршке бирача, осим Павела Кукиза, 51-годишњег рокера врло популарног у Пољској, којем би могао освојити 11 одсто гласова.

Аналитичари предвиђају да ће због тога бити одржан други круг избора, који је планиран за 24. мај.

Пољска је чланица НАТО од 1999. године а у саставу ЕУ је од 2004. године.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар