Без акције “Рубен” нови терористички чин

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да акција "Рубен" није изведена неселективно и да су припадници МУП-а Српске апсолутно знали гдје иду да врше претресе и кога треба да приведу.

Република Српска 10.05.2015 | 19:59
Без акције “Рубен” нови терористички чин

"Апсолутно смо знали гдје идемо у претресе и кога треба да приведемо и да провјеримо све наше информације које смо имали од наших служби да код тих људи постоји материјал, недозвољено оружје и сличне ствари које могу у будућности довести до угрожавања грађана Републике Српске", рекао је синоћ Лукач.

Он је истакао да су, на основу тих сазнања и наредбе Специјалног тужилаштва, извршени претреси и привођења лица.

Према његовим ријечима, да МУП Српске није ову акцију извео сада, десио би се неки нови терористички чин.

"Онда би нас новинари, политичари и грађани питали зашто нисмо ништа предузели. Али, када то урадимо, онда нас сви питају зашто то радимо. Радимо то зато што имамо информације које су безбједносног карактера", нагласио је Лукач.

Лукач је рекао да би волио да у акцији "Рубен" полиција није ништа пронашла, јер би био много сигурнији да су грађани Републике Српске безбједни и да сличних ствари, попут оних у Зворнику, неће више бити.

Он је поновио да не може нико да гарантује у БиХ да неће бити сличних терористичких напада.

"Ја сам и протеклих мјесеци изјављивао да се људи који су потенцијални терористи налазе у БиХ. Свима нам је познато да су за многе терористичке акте који су извршени у Европи и у свијету везани људи који су били у БиХ и чак су имали и држављанство БиХ, почев од 11. септембра, па све до данас", подсјетио је Лукач.
```
Он је додао да се на основу тога може закључити да све службе које се баве овим питањима у БиХ знају да имају посла са људима који су потенцијални терористи и који су повезани са другим терористичким ћелијама у свијету и да не може нико да гарантује да таквих ствари неће бити у БиХ.

"Волио бих да смо их све ослободили и да за никога немамо било какав доказ и да поднесемо притисак јавности, политичара и свих оних који нас критикују зашто смо то урадили на такав начин. Међутим, шта би се десило да смо ми имали информације, као што смо и имали, да ти људи посједују одређене ствари које могу да указују на извршење терористичког чина, а да нисмо ништа предузели", питао је Лукач.

Он је рекао да припадници МУП-а морају да врше провјере и да немају другог начина, јер им одређени људи неће сами доћи и рећи да се баве неким кривичним дјелом.

"Ми смо били свјесни да ће акција изазвати одређене реакције, али смо морали да провјеримо информације које имамо и да знамо са ким имамо посла. И само једног да смо пронашли, сви остали да су били апсолутно чисти, мислим да је то опет успјех", рекао је Лукач.

Он је навео да се видјело у Зворнику да само један терориста може да направи чудо, да убије човјека и да рани двојицу.

Лукач је рекао да ће бити настављена сарадња са осталим безбједносним структурама у БиХ и да ће с тим циљем сљедеће седмице у Бањалуци бити одржан састанак на коме ће се разговарати о томе како даље сарађивати и како дићи сарадњу на много већи ниво.

"Морамо те људе да држимо под контролом ако нећемо опет да доживимо терористички акт, који може да буде и много тежи", каже Лукач.

Он је напоменуо да је након терористичког акта у Зворнику полиција Републике Српске била и још увијек је у повишеној приправности.

Извор: Срна

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

Повратник

10.05.2015 08:51

Ја зивим у Братунцу недалеко од града и Муслиман сам. Повратник сам прије 15 година и зивим без проглема. Али предлазем српској полицији да прегледа све куће јер свака кућа има бар једно наорузање сигурно. Тако да ти терористи сарадују са онима који то имају да продају,и ето вам тероризма. А сви знамо каква је ситуација у дрзави,ови продају а ови праве мрзње измеду народа.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Повратник ????

10.05.2015 21:11

Ниси ти повратник, а јос мање Бошњак. Ти си неко ко свјесно пише овакве коментаре да би они који те читају у медијама привикли се на то да ето Бошњаци су зато да се све куће претресају и да се малтретирају повратници. И да, "српска" полиција у закону не постоји! И да, под хитно је треба укинути и успоставити полицији на нивоу БиХ!

Name

Ако

10.05.2015 09:22

Знате за те вехабије и гдје се налазе. Па засто нисте изврсили претресе и хапсења прије него се то десило у Зворнику. Да ли је неко требало да изгуби зивот да би ви кренули са хапсењима. Мало је то провидно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

холланд

10.05.2015 09:25

Привели сте 32 особе, колико сте особа пустили на слободу? Посто зивимо у демократском друству, сада мозете оцекивати тузбе и финансијска накнада..ниста ви нисте соријецили. То је само медијска кампања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

11.05.2015 12:25

Е мој холланд,а сто ти не тузис горе у Холандији или било гдје кад цитав аутопут блокирају преконтролису хиљаде људи и возила ухвате неколико и све ок. Сто не казес полицајцу како он то не мозе и ти цес га тузит. То исто препоруцујем и полицији Републике Српске, па цес да видис ста се све носа у возилима. Казу неки кратез није за тероризам. Па ајде проносајте га у Берлину кад сте паметни, па да видимо је ли то њемацка полиција толерисе као забаву или цес да се докопас робије. Свака њима цаст и нека претресају и моју куцу, али дјеца овде морају слободно у сколу ици.

Name

ре.министру

10.05.2015 09:46

Тек сад се види да то нису ни вехабије нити терористи.То је било кривицно дјело појединца убиство а разлоге треба истразити и наравно осудити.Ово сто се десава у Македонији мој министре то је тероризам а не ви похапсили вецином постене људе па сте их пустили.Сто јес јес обрукали сте се,немој се министре пуно хвалити.Наравно терористе треба хапсити и судити им али праве терористе јер они немају ни вјеру ни нацију, а не сељаке и повратницку биједу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мусле...

10.05.2015 10:11

И ови у Македонији су до јуце били фини и постени људи па цим су ухватили прилику убисе сест полицајаца.Министру и цијелом МУП-у РС пуна подрска у борби против исламских терориста.

Name

постен

10.05.2015 09:59

Министре показите нам то силно орузје сто сте насли. Има ли и једна аутоматска пуска. Пистољ или ловацку пуску има 90% становниства БиХ. Терориста јер је имао ловацки ноз или само изградјену кратку пуску. То су људи имали и за вријеме Тита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коко

10.05.2015 10:03

Преко оваквих акција покусавају само одвуци пазњу са банкрота мањег ентитета. Досло је до колапса у свим сферама тако да само изазивањем хаоса владајуца гарнитура мозе да се спаси од потпуног хаоса са етницким сукобима није се далеко јер хапсе се само Босњаци и то на противзаконите нацине. Вецином су то људи повратници који као вецина других градјана једва крпе крај са крајем. Ја мислим да нико у БиХ не зели висе да саље дјецу своју у рат, према томе опаметите се народе српски па скините ту будалу Додика сами са власти инаце нам се свима не писе добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а те васе будале

10.05.2015 10:25

Сто врсе терористицке нападе?

Name

зеро

10.05.2015 10:08

Драги министре па убаците своје људе медју сумњиве групе ,у њихов комсилук,прислушкујте их и сл..па не може се сједити у канцеларији и хапсити напамет људе, па ако нешто ухватимо ..добро је. Баците мрежу и од 50 биће 1 што има оружије без дозволе.А сваки други Србин у РС је такав и једва чека да га прода неком за 300 км. Цивиле увлачите у њихове редове,опасно је, али то вам је посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

10.05.2015 10:58

Изврсити преметацину у било којем селу босњаком,српском није вазно којем и наци це се орузја колико хоцес.Посједовање орузја не знаци тероризам.А униформе,па гледамо сваки дан људе на пијацама који ходају у њима.Ја мислим да би сви који су ослободјени требали тузити и тразити одстету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

полицајац

10.05.2015 21:42

Да неко има једну униформу то је ок али да има 30 униформи и 30 памцир кошуља то лици на организовање нечега.

Name

Логика....

10.05.2015 11:05

Требао би вецерас министар да иде на бокс мец у Франкфурт. Ено Фелиx БХ боксац огрнуо се заставом љиљана у сред Њемацке. Цијела Њемацка стрепи од терористе Фелиxа Стурма, овај Аднана Цатица...

ОДГОВОРИТЕ
Name

кик

10.05.2015 13:15

Надам се да це га противник разлупати као беба звецку.

Name

Свабо

10.05.2015 14:45

Знаци и Њемацком се сири смрад љиљана???Падни Аднане у првој рунди.

Name

боаска

11.05.2015 12:08

Нема вама спаса колико мржње имате у себи ви појединци.

Name

Драган

10.05.2015 11:13

Ових дана или можда и мјесци јако често се користи ријеч тероризам. Неко овдје пише да убиство полицајца у Зворнику није тероризам него само чин убиства, а да је оно у Македонији Тероризам. Баш напротив, ово у Зворнику је тероризам, а у Македонији је отворени оружани сукоб. Циљ терориста је изазвати страх, несигурност и панику шро се управо и десило након напада на полицију у Зворнику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Непотребно

10.05.2015 11:27

Непотребно је , све ово . А , и јако опасно ! Све врсте тероризма треба осудити и спријецити. Али , хапсити да би се хапсило , залосно. Људи памте. 92 смо зивјели у каквом таквом заједниству , људи су били висе људи и толерантнији. Па , знамо ста смо урадил једни , другим. Данас , кад знамо ста пролази и непролази , тактике , мрзња , нетрепељивост , сиромаство , нетолеранција .И зелимо да се хр. сценарио , деси другом народу. Страсно ! Не треба нама , ни Зворник , ни Маоца , ни вехабије , ни цетници ! ( а , гдје су устасе , тиисина )Само , радиимо услугу сусједу. Ко , зна тај и постизе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

10.05.2015 11:33

Значи од 32 осумњичена 26 су колатерална штета а 6 притворено !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма ја ба

10.05.2015 11:45

Као прво: не заслузујес назив министра. Не базди ти то нимало. Као друго: на дјеције наиван нацин покусавас изврнути цињенице и манипулисати народом. Као треце: имас манијацки и анимални поглед, сто показује да си спреман на све. Знају они, засто су те поставили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

10.05.2015 11:51

КО ЈЕ УБИО МИЛАНА ВУКЕЛИЋА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ало

10.05.2015 12:11

Напоран си!

Name

министре

10.05.2015 12:01

Фарса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

10.05.2015 12:10

По коментарима се види да муслимани здусно подрзавају тероризам.Није полиција напамет хапсила,не правите се наивни.Подрска полицији РС.Спасите народ од нових терористицких напада.Спријеците македонски сценарио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН РЕПУБЛИКА СРПСКА

10.05.2015 12:29

СВАКА ЧАСТ ПОЛИЦИЈИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!ПУНА ПОДРШКА МИНИСТРУ ЛУКАЧУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лукачу!

10.05.2015 12:37

Нечеш ти мени бити министар Лукачу ! Ако не знаш радити свој посао ... ванка...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Целинац

10.05.2015 13:31

Подрска МУП-у Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бабyлове

10.05.2015 13:33

За ове забринуте за то да ли министар говори истину само један податак да је код једног од ухапсених босњака пронадјено 30 нових војних униформи и панцира? Како је то могуце...па не би ви...па ви сте најмирољубивији народ на планети? Министре само хапси оне који нам угрозавају безбједност дјеце!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.бабyлове

10.05.2015 14:02

Свако српско ловацко друство односно цланови носе војну униформу како је то могуце.Министре хапси све редом који нам угрозавају безбједност дјеце.

Name

навалили

10.05.2015 14:13

Јесу муслимани навалили бранити терористе.Министре,свака цаст вама и МУП-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М.

10.05.2015 18:37

А ко те постави за министра? Народ те провали ха ха ха.

Name

велиса

10.05.2015 20:12

Свака част полицији, само ви радите свој посао.

Name

дивце

10.05.2015 18:24

подрска муп-у РС ЛУКАЦ свака цаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесам

10.05.2015 18:37

Јесам , терориста сам зато што сам Бошњак. Терориста сам зато што зивим у својој земљи. Терориста сам зато што сам дрзављанин ове дрзаве. Терориста сам зато што носим босанску заставу свугдје признату.Терориста сам зато што ме тамо неко мрзи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

рос

11.05.2015 04:37

Па и јеси.

Name

ЖИКА Ж

10.05.2015 19:57

МИНИСТРЕ ИПАК НИСИ ТИ ДОРАСТАО ФУНКЦИЈИ КОЈУ ОБАВЉАШ. ТОЛИКО ПРИЧЕ А УЧИНАК МАЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бг

10.05.2015 20:29

Терористицки акт није упитан,али треба доказати политицке циљеве истог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико_битан

10.05.2015 20:51

Тероризам је константован и ок је, докази постоје за све то али овом министру се не вјерује, крените од афере два папка и аутентицног снимка, ниакда извјестај нецемо добити и видјети стра се збиља десило.Снимак са напада на станицу полиције у Зворника постоји, и да видимо то сто су медији у 25 мин након убиства избацили у јавност повике алаху екбер, да се и то води.Доказ за злоцин и тероризам мора бити јасан, трнаспатентан и јаван.Немир се убацује медју људе, претресио становнстава и застрасивање није добро.Нецес реци министре да ниједан српска куца или хрватска у рс нема наорузање а сврц орузјем цвјета сви знамо па се политици лидери повезују са истим.Нико нормалан не стити "терористе" али ви њих сте заобисли у сироком луку , или не смијете их хапсити или не зелите, али поведите рацуна о терористима свих боја.Несто су ови други постедјени а бгм су масу страхота и порадили и опет би како се види

ОДГОВОРИТЕ
Name

бојана

10.05.2015 21:06

То се министар извињава вехабијама што их је узнемиравао,наредио му Додик!

Name

једна-мама

11.05.2015 07:57

Нису постедјени 'ови други' него их нема у федерацији вец 20 година, инаце би их хапсили свако мало, за сваку ситницу. Смијесно је прицати о томе да српске куце у РС-ој имају наорузање, нама то не треба јер ми смо своји на своме и не зелимо ниста тудје а ако постоји опасност за Републику Српску нека полиција ради свој посао. Поздрав

Name

НОВО

11.05.2015 09:26

МИНИСТРЕ, НЕМАШ КРЕДИБИЛИТЕТ, СВИ ЗНАЈУ ЧИЈИ СИ, РИЈЕШИ ТИ ЛОПОВЛУКЕ У СВОМ ДВОРИШТУ ПА ЋЕМО ТИ МОЖДА ПОВЕРОВАТИ, ОВАКО ЈЕ СВЕ ШУПЉА ПРИЧА, ВИШЕ СУ НАМ ОВИ НА ВЛАСТИ НАНИЈЕЛИ ШТЕТЕ НЕГО СВА ИСЛАМСКА ДРЖАВА, А ВАМА СВЕ ТО ИДЕ У КОРИСТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТРАХ

11.05.2015 12:32

Лакрдија од полиције,препали се двије ловацке пуске.Није ни цудо,ко је неспособан, боји се свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОКО

12.05.2015 13:11

ПОСЈЕТИТЕ ГОСПОДИНА СЕЈФУДИНА ТОКИЋА ДОДИКОВОГ ПРИЈАТЕЉА ИЗ МЛАЂИХ ДАНА.

ОДГОВОРИТЕ