Шпанија: Крај сезоне под великим упитником!

Последња два кола Примере доведена су у питање због сукоба шпанских фудбалских власти око права телевизијских преноса, одноно због тога како се дели новац од прихода.

Фудбал 09.05.2015 | 08:00
Шпанија: Крај сезоне под великим упитником!

Главно питање спора је како ће се новац делити између врхунских клубова и оних у нижим лигама. Фудбалски савез Шпаније (РФЕФ), који управља овим спортом у земљи, али нема контролу над прве две лиге, саопштио је да подржава штрајк на неодређено време који је најавио синдикат фудбалера почев од 16. маја.

Ако се штрајк одржи, утицаће на последња два кола првенства, али и на финале Купа краља. Барселона тренутно има два бода предности у односу на Реал Мадрид у првенству, а 30. маја би требало да игра финале купа против Атлетик Билбаоа.

РФЕФ и синдикат фудбалера предузели су ове кораке у знак протеста против закона који је предложила управа лиге и који се односи на продају прихода. Према том предлогу, играчи из прве лиге би добили 90 одсто прихода, док савез и синдикат желе да играчи из друге лиге добију више. Истог дана када је запрећено штрајком, управа лиге је објавила да ће предузети правне кораке против савеза.

"Одлука савеза је правно неважећа. Предузели смо одговарајуће правне кораке у одбрани прави интереса наших клубова", наводи се у саопштењу лиге.

Ово је последњи у низу, али и најозбиљнији у серији сукоб између представника два владајућа тела у шпанском фудбалу.

Председнк РФЕФ Анхел Марија Виљар, који се на тој функцији налази од 1988. године, више пута је имао сукобе са председником шпанске лиге Хавијером Тебасом, као и представником владе заџеним за спорт, Мигелом Карденалом. Досадашњи сукоби били су у вези са мерама за сузбијање насиља на стадионима, добијање новца од државних кладионица, као и ревизија финансија савеза и авно финансирање спорта.

Први човек лиге Тебас казао је да је нови закон потребан првенству да би добила сличан уговор какав је у фебруару добила енглеска Премијер лига, који је вредан око пет милијарди фунти, и то само за права домаћег такмичења од 2016. до 2019.

Већина шпанских клубова се годинама залаже за централизовану продају телевизијских права, за коју се надају да ће довести до равномернијег дељења прихода. Реал Мадрид и Барселона тренутно имају појединачне уговоре за ТВ права, а сваки добија око 140 милиона евра. Следећи на листи зарада добија око 40 милиона евра.

Ако парламент одобри закон, он ће ступити на снагу 2016. године. Тебас је казао да ће штете од евентуалног штрајка бити "ужасне и велике".

"Тражим од владе да остави предложени закон овакав какав јесте и да га не дирају. Ако треба да буде штрајк, нека буде. Али, нећемо одговарати на уцену савеза. Ако влада поклекне пред овим неразумним чином уцене, то ће бити велики корак назад у расту шпанског фудбалу", рекао је Тебас.

Влада је за 11. мај заказала ванредни састанак 42 клуба из прве и друге лиге.

Коментари / 0

Оставите коментар