Шта ће бити ако Борац оде у стечај?!

Евентуални одлазак Фудбалског клуба Борац у стечај, као и његове посљедице, поново су у жижи домаће јавности.

Фудбал 08.05.2015 | 18:00
Шта ће бити ако Борац оде у стечај?!

С правне стране, овакав начин рјешавања дугова је реалан, али се поставља и низ других питања о посљедицама самог поступка, пише "ЕуроБлиц".

Да ли се гаси највећи клуб Републике Српске? Ко ће обештетити повјериоце, стварају ли се услови да и други спортски колективи по истом принципу ријеше своја дуговања?

Према Борчевом плану, клуб би прије спајања са ФК Крупом отишао у стечај, а сва дуговања би била проглашена ненаплативим јер Борац, као удружење грађана, нема имовину.

Тако би Крупа, односно клуб са новим именом Борац Бањалука, припајањем наслиједио потпуно чисту финансијску ситуацију, комплетан играчки кадар, право кориштења Градског стадиона, али не и обавезе.

Према тврдњама економисте Зорана Павловића овакав сценарио је апсолутно немогућ.

"Припајање једног клуба другом клубу који је у стечају је немогуће. Све те гимнастике које се праве са новим субјектима немају за циљ да се очисти клуб него да неко други уђе у причу са Борцем. ФК Борац је корисник друштвених средстава, а зашто је неко у Градској управи, на државном нивоу или руководству клуба дозволио да се управе понашају нерационално и да праве дугове, није јасно. Тај неко, или више њих, крив је и мора да одговара! Ако неки други клуб жели да уђе у ту причу, онда мора да исплати све дугове јер је то пут да се уђе у клуб који је у проблему, али онда то више не би био Борац него Крупа", рекао је Павловић бањалучком листу.

Бањалучки економиста је додао да стечај не значи и нужно гашење клуба.

"Стечај подразумијева да се након анализе дуговања и потраживања најприје измире дугови, а онда се фирми даје могућност, уколико за то постоји интерес повјерилаца, да своју активност настави од нуле. Код нас нико не посматра стечај као процесс чишћења дугова и почетак нових активности. Интересантно је да код нас пракса стечајних управника не показује нови почетак, што није тачно и што није случај у свијету. Стечајни управник се на овом простору посматра као гробар фирме, што апсолутно није тачно", појаснио је Павловић.

Идеја водиља својеврног уједињења два клуба била је и да би новоформирани клуб играо у Првој лиги Републике Српске као насљедник Крупе, али генерални секретар ФС РС Родољуб Петковић сматра да то није могуће.

"Код нас није познат институт стечаја фудбалских клубова, али ако би клуб престао да постоји, промијенио име, наставио такмичење као нови клуб, морао би да крене од најнижег ранга а то је у Подручном савезу Бањалуке - четврта лига", изјавио је Петковић.

Новоформирани клуб би се само звао Борац и не би имао никакве везе са садашњим бањалучким клубом чиме би била изгубљена богата историја "Великана из Платонове", закључио је дневник из Бањалуке.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Борац

08.05.2015 19:58

Ста це бити? Па толике су фирме, гиганти, предузеца….отисла у стецај и ста се десило?? Реци це нам премијерка да то није истина, да вјерујемо висе њој него својим оцима и усима, спиноваце опет

ОДГОВОРИТЕ