Арапи купују српска имања у БиХ

Посљедњих година повећава се број држављана земаља Перзијског залива који долазе у Босну и Херцеговину и купују некретнине и земљиште у власништву углавном Срба.

Босна и Херцеговина 08.05.2015 | 14:55
Арапи купују српска имања у БиХ

На „мети” Арапа прво је било Сарајево, из кога је у рату протјерано око 150.000 Срба, али и његове приградске општине (Илиџа, Илијаш, Хаџићи, Трново...) у којима већ ничу велелепна насеља чију изградњу финансирају моћни људи из Кувајта, Сирије, Катара, Саудијске Арабије..., пише "Политика".

Арапи у БиХ долазе, наводно, као туристи, одсједају искључиво у сарајевском хотелу „Бристол”, који је такође у власништву арапског капитала, а посао завршавају преко претходно основаних фирми којих, према подацима Министарства безбједности БиХ, само на именима Кувајћана има 232.

Не зна се колико су до сада Арапи купили српских имања, али се зна да их купују преко домаћих посредника Бошњака, и то уз најнижу могућу цијену.

У Удружењу Демократска иницијатива сарајевских Срба (ДИС) наводе да Арапи купују искључиво велике плацеве и да су им најзанимљивији они који су поред воде, те да су, што се исплате тиче, крајње коректни.

Извршни директор тог удружења Јово Јањић каже да је највећи дио Илиџе (познато бањско љечилиште) практично већ у власништву углавном Арапа, али и Турака који све више инвестирају у изградњу на том дијелу Сарајева.

„Сарајевски Срби су приморани да продају своја имања, након послијератног масовног исељавања, у Сарајеву и широј околини остали су махом старији људи који врло тешко живе“, наглашава он и прогнозира да ће за коју годину Срби потпуно „исцурити” из тог града, а да ће у њему живјети „50.000 до 60.000 Арапа”.

Једно од многобројних такозваних арапских насеља гради се у Поповићима у општини Илијаш (шездесетак стамбених јединица), и то на површини од 150 дулума (један дулум има десет ари) земље купљене од Срба који су након рата напустили ово подручје. Тамошњи старосједиоци не знају ништа о том насељу, познато им је само да се гради на српској земљи, али не и ко га гради, нити ко ће у њему становати. Међутим, признају да је нелагода од придошлица, због ратног искуства са припадницима одреда „Ел Муџахид”, и те како присутна.

Федерални медији извјештавају да ни начелник општине Илијаш не зна све детаље, „ни о инвеститорима, а ни о посредницима који за њихов рачун одрађују посао на домаћем тлу”, познато му је тек толико да за ту градњу „постоје све неопходне дозволе”.

Недавнно су представници федералне општине Трново, која се налази тридесетак километара југоисточно од Сарајева подно Игмана, Бјелашнице, Трескавице и Јахорине, потписали уговор са једном компанијом из Уједињених Емирата о изградњи туристичког града на подручју те локалне заједнице. Пројекат, како је тада речено, подразумјева изградњу хиљаде стамбених јединица, хотела и трговачких центара, у што ће поменута компанија инвестирати око два и по милиона евра.

Прије неколико дана, прво у мостарским, а потом и у многим медијима у БиХ, објављена је информација да су Арапи заинтересовани за куповину земље и на подручју Херцеговине на којој би производили органску храну. „Анонимни купац“ из Саудијске Арабије, чије жеље је у јавност „пласирала”, наводно, једна агенција за некретнине из Сарајева тражи „парцеле минимално од 50 до 100 дулума које би платио по једну конвертибилну марку (око 50 центи) по квадратном метру.

О „најезди” Арапа и њиховом запосједању српске земље широм Федерације БиХ политичари из Сарајева углавном ћуте. Мишљење о томе су, заправо, исказали раније када су крајње негативно реаговали на изјаву предсједника Републике Српске Милорада Додика „да постоји план о усељењу близу 500.000 Арапа у БиХ ради насилне промјене етничке слике у њој и радикализације ислама, јер је он арапска вера”.

Наравно, бошњачким политичарима није била по вољи ни изјава коју је својевремено дао сада већ бивши министр безбједности БиХ Фахрудин Радончић, рекавши „да постоји план богатог Кувајта о исељењу у Сарајево око 100.000 својих становника, најнижег слоја, међу којима има много терориста и припадника разних милитантних група”.

„Зна се шта би био њихов посао и циљ, тражићемо законске препреке да се одбранимо од тог вируса”, рекао је Радончић који је убрзо био и смијењен, пише "Политика".

Извор: Мондо.ба

Коментари / 74

Оставите коментар
Name

Танија

08.05.2015 15:01

Буyрум брацо Арапи

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

08.05.2015 15:11

Арапе води куци,земљу купују злоцинацки тајкунски кланови из федерације!Непродајите брацо кумим вас Богом,ниста није,вјецно трајало!!!Купује монструм ориц око Олова!!!УПАМЕТ СЕ СРБИ!

Name

Ацо

08.05.2015 15:26

носу ти арапи браћа то би требало да знаш као што ни нама нису Руси ал се исто као ти многи заваравају.

Name

Так нам и треба

08.05.2015 15:32

Земља нам нон стоп подрхтава извраца се под нос нам гура лесеве кој смо кријуци се покопали.ГРОЗНО.Паметни цувају земљу и обрадују.У Свајцарско куце граде на стијенама на води на дрвету,цуваку сваки педаљ плодне земље.Ево једна загонетка која је некад давно била актуелна.КАО ПЛОВАК ПЛОВИ НИКАДА НЕ ТОНЕ А ЗЛАТО ГА ГОНИ?

Name

игор

08.05.2015 15:03

Ста цес такав смо народ продали би гаце са себе за коју марку и потроси паре онда ни пара ни гаца а онај ко мало размисља он неце продати имовину ма гдје она била. Паре су пролазне а имовина није

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

08.05.2015 18:57

Кад би се Срби вратили у Федерацију изгубили би ту апсолутну вецину у РС сто би Босњацима сигурно било у интересу, али није у интересу Републици Српској зато се Срби и не врацају и продају имања.

Name

Па опет

08.05.2015 15:05

Актуелизована прица о Арапима та иста прица коју је Баја покусао да прода па није успјео па сад поново актуелно у затегнутојој ситуацији се прица враца на поцетак...

ОДГОВОРИТЕ
Name

крајина

10.05.2015 15:54

Нису људи који продају земљу у бесцење криви, него ситуација коју су дозивили у братској Р.С. И ако је просло висе од двадесет година нико им није ниста понудио и ако су оставили сва имања да би пресједник имао 49% или тадасњи СДС тј.Р.С. Да им је прузено барем мало достојанства не бих то цинили.Ваљда је сваком требао да погине узи цлан фамилије да би добио неколико квадрата. Није ли највеце сакацење то сто су њавеци најпостенији крајисници у вец поодмаклој доби морали да изадју без ицега и наставили да се понизавју у Р.С. Било гдеје да су отисли боље би зивјели него овдје и неста би од рада створили, а овде су другација правила брацо. Овде се не умире , него цркава. Ово јесте велики проблем и озбиљно питање, а одговор би требао да да нико други него Миле Додик и спреман сам сваком политицару да изадјем на дуел. Замисао о осељењу срба у Р.С јесте катастрофална идеја. Дејтон јесте омогуцио повратак, али само на папиру. У федерацији србе од србских политицара нико не заступа. Реда ради ухвати се који политицки поен понекад. Српски политицари без икакве логике понављају само Р.С, а због цега и врабци знају. Ста је са србима који су оставили толику земљу, имања итд. Ста је са оним сто ни турска власт није хтјела да уради, ни Аустроугрска? То су успјели србски властодрсци. Уколико се у српској политици не појави неко трезевнији и неразбије ту сулуду идеју коју су поствили ти несретних година моцице се само прицати са историјског становиста. Срби су искљуциви кривци тј. србска политика. како це се у даљој будуцности све одвијати није теско прогнозирати.

Name

мили

08.05.2015 15:06

Па ста има ту лосе, ако купују, нека купују. Тај неко сто продаје, вјероватно не продаје тек онако, сигурно га је мука натерала, а са друге стране Вуцицеви најбољи пријатељи су бас Арапи. Кад би Руси досли и куповали то исто имање, нико неби рекао ни ријец...

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

08.05.2015 15:09

Јао,цланка.па ти исти Арапи купују српску земљу у сред Београда па не казу да протјетују Србе и радикализују Београд хахх

ОДГОВОРИТЕ
Name

подриње

08.05.2015 18:41

па засто им продају своја имања? Ја небих продао своју дједовину у Подрињу ни за десет милиона ,једноставно нема цјену оно сто сам наследио од својих предака.Треба се запитати ста је урадјено да се ти људи врате на своја имања.Сјетимо се организације останак и наговарања људи да се не врацају јер це добити у РС 500 квадрата земље и материјал за куцу.

Name

За подриње

10.05.2015 00:14

Ни да ти дијете нема шта јест? Да ти жена нема за лијека? Да ти отац и мати рове по коњетнеру? Ајде богати не риСе. Мани ми тих глупости....вјероватно пишеш из удобности Бања Луке или Београда...

Name

зато

10.05.2015 17:59

Руси покуповасе по острвима и Јадран, нови дио Макарске према тунелу до биокова све руске виле и ста сад имају кесх па купују, и Додик и братија купују гдје им к...у цејф па ко це км ста а све насим парама...

Name

Раде

10.05.2015 20:08

за подриње лако је теби причати када си склонио задњицу у мирно мјесто. Хоћеш да мијењамо имање, па да им ни ја не продајем? Овако сам принуђен, јер не планирам дјецу остављати звијерима на милост и немилост.

Name

ЈА

08.05.2015 15:09

Ста ћес свако гледа свога!Требало би и Руси несто Српско да купе.Ал ЈБГ изгледа да неце(Немогу)!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

08.05.2015 16:05

Знас ли ти колика је Русија? Наравно да не знас, ста ја питам. И Руси да купују земљу? Ови камилари када виде плодне српске суме и пасњаке они се одусевљавају. Али Србима Арапи зацерати неце, ми имамо нас Српску. Сто их висе додје, ми прије прогласавамо независнот. Па нек се Босње гурају са њима у Сарајеву, Тузли и Зеници.

Name

Дадо

18.07.2016 23:44

Па они купују некретнине и у Бања Луци;)

Name

мурго

08.05.2015 15:09

Наталитет нам је вец увелико у паду јос продајте то земље сто имате и да нас нестане за 10 година, неце нам бити потребни никакви референдуми и отцјепљења...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУРО ПУЦАР СТАРИ

08.05.2015 15:09

Наравно да це Арапи куповати земљу, ко то данас има највисе пара. Куповали би и Руси да имају лове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клок

08.05.2015 15:10

Поред овог текста били би занимљиво и да напишете где улажу или шта и где купују ови што су им продали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

подрињац

10.05.2015 16:08

Неписем из удобности београда него зворника. Сигурно не зивим у неком луксузу.Могли су ме 1992 пуском истјерати Али сам СЕ вратио на своје доцекан каменицама нападан све издрзао и ако србима продам своју дједовину неце бити криви они него ја.Мозда ме могу поново протјерати Али öд мене откупити имање сигурно не.

Name

дрина

10.05.2015 18:59

Ако ти дјете нема ста да једе, а родитељи копају по контејнеру нису криви Арапи него власт у РС гдје зивис.

Name

007

08.05.2015 15:12

Како ли би ЕУ реаговала да се продавала бошњачка земља Русима,Украјинцима Грцима итд.Сем тога,зар странац може бити власник некретнине у БИХ????.

ОДГОВОРИТЕ
Name

свој на своме

08.05.2015 21:57

Пробуди се не зивимо висе у комунизму па да странац не мозе бити власник некретнине. Како Додик мозе имати куцу на Кипру или како Спириц мозе имати стан у Бечу.

Name

Препадох се, кад?

08.05.2015 15:13

Значи не отимају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

08.05.2015 15:15

Вала су стисли са плаћањем. Нека додају још 3 - 4 нуле па би се човјек можда предомислио. Ни Арапи нису што су били...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поззз

10.05.2015 00:43

Криза....поззз

Name

дада

08.05.2015 15:15

Не вјерујем да је бас тако,али у босни је све могуце....

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

08.05.2015 15:25

Доћи це они вама главе

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркаљ.

08.05.2015 15:29

Тактицка ...игра .!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дртр

08.05.2015 15:29

Мала исправка Новинару у Трнову се не ради о 2.5 милиона КМ већ о 2.5 милијарди КМ. Када Енглезима не смета да им Арапи купе Цхелсеа кварт и пола Лондона зашто би Нама сметало. Нека они само купују захваљујући њиховим парама сарајево никад љепше није било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.05.2015 17:36

Ма ста то има лијепо сада у Сарајеву зивота ти? Све смрди кроз коју год улицу продјес !

Name

лијепо???

10.05.2015 16:19

Хахахаха,Сарајево лијепо!Сарајево је права турска касаба.Фуј!!!

Name

ајмо

08.05.2015 15:30

Ајмо навалите са јос неким вијестима типа арапи купују, или све сто је везано за то... Само немојте о еконимији... само ви удрите по тим вијестима

ОДГОВОРИТЕ
Name

то ке економија

10.05.2015 22:09

купују и плацају а онда граде сто је санса да се насе фирме запосле.Е сад ко це то послије да купи требаце да искесира дебелу лову

Name

зеро

08.05.2015 15:30

Ето ко пружа подршку и логистику радикалним муслиманима. Прије продаје земље Срби се требају распитат које тај Арап,чим се бави,ко су му родитељи..итд. Они јаме лову а Бакир крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзбих

08.05.2015 15:31

Зашто нисте ставили наслов Срби продају имања Арапима, Шта је циљ ваше поруке,да се продаје земља или да долазе Арапима! ?..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мумин

08.05.2015 15:41

Плацају ли у новцу или у ОБВЕЗНИЦАМА без покрица???

ОДГОВОРИТЕ
Name

босњак

08.05.2015 15:57

КУПУЈУ.... За разлику од неких који на боснајцкој земљи граде и продају. Фата Орловиц, симбол отимацине у РС. Зар је потребно јос несто реци на ту тему. Свима је вец одавно све јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

љубинка СтојадиновицСцхуттен

10.05.2015 06:29

Ста вам се цини да сте ви увек у праву и само сте ви страдали ,а ми Срби треба сви да нестанемо да би Босњаци били задовољни.Мало сутра ;500година су Турци мотали але по Српској земљи иодосе ,само вас остависе да нам кузите земљу.Полако це те и ви у лепу АНАДОЛИЈУ,,

Name

Цер

10.05.2015 16:22

Фата Орловиц је симбол босњацког примитивизма и одвратности.

Name

купују и Руси

08.05.2015 16:04

како не купују зар нису купили рфинерију у Броду!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре цер

10.05.2015 17:05

Фашизам није побиједјен то показују такви коментари.Вјероватно су Томасица,Снагово и друге масовне гробнице симбол босњацке примитивности.

Name

цер

10.05.2015 18:13

Не него Маоца и слицна мјеста,гдје зиве исламски терористи које ви босњаци из свег срца подрзавате,а то се да закљуцити из васих фасистицких коментара.

Name

церик

10.05.2015 18:28

Подрзава их босњацка власт у ФБиХ,а не само народ.

Name

босна

08.05.2015 16:13

Јово(Вељка)Јањиц је и сам изјавио да це продати имање и куцу у Лузанима,Илидза.Ста је спорно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

08.05.2015 18:14

Ако купују српска имања онда их ваљада купују од Срба !?? Само Срби то могу и спријечити јер су власници, не разумијем, овдје уопште нису спорни Арапи, него Срби који продају ту земљу....... Е сад, због новца, неимаштине, то је већ друга ствар

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзевдет

08.05.2015 18:41

Цитам овдје писе "Срби продају српску земљу", па јел сад ако сам ја Муслиман из РС, је ли моје имање муслиманска земља или јел сад ако ови Арапи купе земљу од Срба то онда арапска земља? Ја стварно не знам гдје неки заврсе сколу, ТО ЈЕ БОСАНСКА ЗЕМЉА није ни српска ни хрватска ни муслиманска а ни најмање није арапска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Писмени Србин

10.05.2015 00:18

бошњачка* , не муслиманска.

Name

Суперман

08.05.2015 19:21

Ја продајем земљу и сво имање а коме да се обратим у републици српској неће бити скупо заболе ме што је дједовина требају ми паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

10.05.2015 07:46

Нисам процитао одавно ниста глупље!!!

Name

Тарћин

08.05.2015 20:10

БЕЗ РАЗЛОГА ДИЖЕТЕ БУКУ, ЈА РАДИМ НА НАСЕЉУ ОСЕНИК У ТАРЧИНУ. ТО ЈЕ ВИКЕНД НАСЕЉЕ СА ЈЕЗЕРОМ У СРЕДИНИ НА ВРХ БРДА.ВИДИ СЕ ПОЛА БИХ, ПЛАНИИНЕ,ШУМЕ, ТО ОНИ НЕМАЈУ И ЗАТО ЖЕЛЕ ЉЕТИ ДА ОВДЈЕ ПОБЈЕГНУ ОД ВРУЧИНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРЧКО ДИСТРИКТ,

08.05.2015 22:13

ЉУДИ ИМАЈУ ПАРЕ,АЛИ НЕКО ЊИХ ДОВОДИ СВЕ ЈЕ ТО ПОЛИТИКА НАСТА ЦЕ ТО СВЕ ИЗАЦИ ВИДЈЕЦЕМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

09.05.2015 01:30

Заборавих написати: није земља наша него смо ми њени без обзира ко је у питању. Да људи тако схватају ствари много би другачије било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додијала беспарица

09.05.2015 21:02

Какве су платише..??

ОДГОВОРИТЕ
Name

илијасанин

09.05.2015 23:49

Не могу им забранити

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ за Подриње

10.05.2015 00:32

Ма немој,цуј не би продао.Ти спадас у ријетке који висе воле безнацајни понос од милиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

подриње

10.05.2015 16:00

Понос нема цијену .

Name

Кокуз

10.05.2015 01:00

Раја , хоцемо стране инвеститоре и њихове паре....а , онда би да им проберемо , крвна зрнца...бигаје....ко , ми имамо могуцности да бирамо ције це мо паре...свемирац , марсовац , рус , арап.....бујрум....ако имас пара....уредно плате , поједу цевапе , сркну кафицу.... Исликају се и здраво. Ко , Хрвати....узми им паре и је.. Им матер !

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјуро

10.05.2015 05:45

Па ако су вам Арапи браца онда вам је и Бин Ладен цаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаз

10.05.2015 09:46

Није истина да су Срби приморени да напустају Огњиста,кад је у Федерацији нападнут повратник?

ОДГОВОРИТЕ
Name

платон

10.05.2015 16:26

Који повратник?Ко се то јос вратио у Федерацију?Гдје је 150000 Срба само из Сарајева?Вратили се?Немој да се ругас Српском народу који је протјеран.

Name

бобо

10.05.2015 17:51

Љубо Каришик, Главатичево-општина Коњиц. Повратник у ФБиХ након 10 година мучки убијен, а случај исцениран уз помоћ власти као несретан случај. Била емисија и на РТРС.

Name

СЕНОВИЋ

10.05.2015 12:12

Овај босанац на власти у Србији их доводи немилице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре платон

10.05.2015 16:51

Да ли БИ СЕ срби вратили у федерацију цак икад БИ добили запослења?То је ствар идеологије срби СЕ нигдје не врацају гдје су мањина и гдје немају власт.Осим тога ни републици српској није у интересу да СЕ срби врацају на своје јер им је потребна апсолутна вецина срба у РС.Погледајмо само попис становниства из 1991 и све је јасно кад БИ досљаци напустили РС од ње неби остало ниста.

Name

ре бобо

10.05.2015 21:42

у козлуку је просле године србин убио сјекиром повратника босњака сто је наравно узас исто као и тај слуцај у коњицу али козлуцани су остали на својим имањима.Много висе је самоубистава сиром бих него оваквих слуцајева али политицари могу врло лако да промјене стање и пробуде неке страхове а самим тим и мрзњу..

Name

краљ

10.05.2015 12:38

Бога ми људи колко цујем плацају и превисе ево и мени да плате ко сто Србима и ја бих давно разгулио из ове вукој... од дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јања

10.05.2015 17:24

Знам људе који у федерацији имају преко 100 дунума земље а у подрињу зиве на 500 квадрата без запослења а кад ин питас засто СЕ не врате на своје показу преко дрине на србију и казу овдје нам је мајцица србија .То је ствар Идеологие И да ли сте спремни да зивите тамо гдје сте у мањини и гдје немате власт.Сто СЕ тице сигурности повратника десавају СЕ ријетки напади и првокације Али је тога све мање и много је веци Број самоубистава него напада на повратнике.

Name

нено

10.05.2015 13:00

Ти исти Арапи купују и граде по Свајцарској. Свајцарци су их расирених руку примли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јбг

10.05.2015 14:05

Продајем земљу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

10.05.2015 15:57

Лијепо писе људи КУПИЛИ ЗЕМЉУ, а и даље клипана има који говоре: " Граде на српској земљи" !..

ОДГОВОРИТЕ
Name

страсеви

10.05.2015 22:02

Док ми дођемо памети расућемо дједовину ко рижу по хасталу. Неваљају Бошњаци, Срби и Хрвати. Годинама заједно живјели. Јебо Вас Арапи и Руси и сви страни плаћеници, кад ћете једном ТОБЕ доћи и престати мрзјети, или ћете по Босни причати шаретом са људима који незнају наш језик. Сви смо ми говна, некултурна, неваспитана, необразована и гледамо кад ће у комшије крава рикнути да зовемо село на кахву. Људи упамет, изгубићемо Босну и Ви и Ми постаћемо слуге у валститој земљи, гдје ми могли странци да лагерују нуклеарни отпад, или ћемо црнчити вадећу угаљ, јер памети немамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вортеx

11.08.2015 20:22

Истина.

Name

Миленко

26.01.2016 15:56

Имам у Кравици код Братунца имање око 4 хектара. па би продао јер нико не зиви ту на имању. Ако има неко заинтересован нека се јави на 0645458767 Изоставијо сам да написем да је сума стара преко 150 год. није сецено а има висе таквих парцела! Долази у обзир сваки договор замене итд...

ОДГОВОРИТЕ