Звездо, ово тражи Евролига, па сад...!

Најјаче евро-такмичење примениће начела Финансијског фер-плеја већ од наступајуће сезоне. Већи захтеви, веће награде. Ево које ће услове српски представник морати да испуни.

Кошарка 08.05.2015 | 13:00
Звездо, ово тражи Евролига, па сад...!

Евролига 2014/15 ближи се крају, следеће недеље биће одржан дуго ишчекивани Фајнал-фор у Мадриду (15-17. маја), а руководство лиге на великом скупу у Истанбулу дефинише принцип рада у следећој сезони.

На челу са Ђордијем Бартомеуом, првим човеком ЕЛ, чланови извршног одбора Борда компаније ЕЦА ("Еуролеагуе Цоммерциал Ассетс"), која руководи европским такмичењима, потврђени су формати Евролиге и Еврокупа за следећу сезону.

Као што је и раније најављено, најјаче континентално такмичење остаће исто, а учешће ће изборити клубови који испуне прописане финансијске услове и остваре квалификационе резултате, прописане прошлог лета.

Из АБА лиге, у елиту ће Црвена звезда Телеком и Цедевита. У Еврокуп ће Партизан, Будућност и Олимпија.

Број А евролигашких лиценци биће 11, са ограничењем на максимум три из једне земље. Осам Б лиценци биће додељено тимовима који су се квалификовали из АБА лиге (две), Француске, Немачке, Италије, Пољске, Русије и Шпаније (по једна).

Четири привремене, једногодишње Б лиценце биће додељене као вајлд карте, а приоритет у њиховој расподели имате одговарајући клубови из Француске, Немачке, Турске и Велике Британије, с обзиром на "њихов статус стратешких циљева за Евролигу", објашњено је.

Једина Ц лиценца биће додељена освајачу Еврокупа - руском Химкију.

Међутим, већа новост од смањења броја 'А' лиценци науштрб броја позивница свакако је увођење нових економских правила.

Конкретно, Евролига је повећала награду клубовима за сваку победу (званично није наведен износ), као и бонус за освајање такмичења, за који је речено да ће износити милион евра.

Уз оптимистичне најаве значајног економског јачања такмичења (47,3 одсто већег у наредне три године од претходне три), још једном је послата важна порука:

Финансијски фер-плеј заживеће већ од сезоне 2015/16, а клубовима је још једном објашњено који су минимални стандарди на том пољу.

Заједнички прописи биће примењени и у Еврокупу, у транзиционој форми, која ће у будућности довести до увођења истих правила финансијског фер плеја и у том такмичењу.

Стога, није згорег подсетити на основна правила Финансијског фер-плеја, која су објављена на сајту Евролиге још уочи ове сезоне.

Оно што највише запада за око је пропис да сваки клуб мора имати буџет од четири милиона евра. Ове сезоне, буџет српског представника Црвена звезда Телеком био је 3,6 милиона евра.

Еврокуп ће наредне сезоне, као и ове, играти 36 клубова.

По три учесника даће АБА лига, Француска, Немачка, Италија, Русија и Шпанија, по два ће дати Турска, Литванија и Израел, а по један клуб доћи ће из Белгије, Чешке, Финске, Грчке, Летоније, Пољске, Украјине и Велике Британије.

Преостала четири тима заиграће са вајлд-картом.

Основним нацртом правила, које је Евролига ставила свима на увид, објашњено је и како буџет мора бити формиран и колики је дозвољени клупски дефицит.

Прочитајте...

"Сваки клуб који поседује лиценцу за учешће у Евролиги или који је аплицирао за учешће, мораће да испуни следеће услове да би задржао право наступа или га стекао:

а) Да не постоје закаснели дугови према играчима, тренерима или запосленима, који би по добијању лиценце могли бити затражени од било ког клуба учесника.

б) Да не постоји клупска одлука о проглашењу банкрота или званичног проглашења несолвентности у држави из које долази. Да клуб не поднесе пријаву док је у поступку ликвидације.

ц) Да, збирно гледано, у претходне три сезоне, клуб није произвео финансијски дефицит који прелази 10 одсто просечног клупског буџета. Отписи, инвестиције у клуб и клупске објекте, као и трошкови у вези са омладинским програмом неће бити узети у коначан збир приликом обрачунавања пословања.

д) Да клуб представи (обезбеди) минимални буџет од 4.000.000 евра.

е) Да буџет издвојен за плате играча не прелази 65 одсто укупних буџетских трошкова клуба.

ф) Да директни или индиректни допринос акционара сваког клуба буде присутан у укупном буџету само у следећим дозвољеним процентима: 75 одсто у првој сезони (2015/16), 70 одсто у другој сезони (2016/17), 65 одсто у трећој сезони и даље (2017/18 и наредне такмичарске године).

г) Финансијска година функционисања клуба посматра се од 1. јула до 30. јуна и пореде се и анализирају годишњи подаци из тог периода".

Коментари / 0

Оставите коментар