Најмање 80 мртвих у јеменској луци Аден

Најмање 80 људи, од којих многи цивили, убијено је у јеменској луци Аден, гдје бјесне борбе између шиитских побуњеника Хута и снага лојалних предсједнику Абд-Рабуу Мансуру Хадију, изјавили су очевици.

Свијет 06.05.2015 | 18:10
Најмање 80 мртвих у јеменској луци Аден

Међу погинулима је најмање 40 цивила који су у сриједу покушали да побјегну од борби у Адену, када су Хути гранатама погодили њихов брод, рекли су спасиоци.

Цивили су се налазили међу близу 50 људи на броду, који је напуштао подручје Ал Тавахи у Адену крећући се ка безбједнијим областима у Ал Бурајки на западу земље, пренио је Ројтерс.

Становништво и локални борци кажу да је још 40 људи, међу којима један високи војни званичник, убијено у борбама током ноћи у другим дијеловима Адена, од којих, 30 Хута и 10 припадника локалних снага.

Саудијска Арабија са својим коалиционим партнерима покренула је 25. марта операцију "Одлучна олуја", како би одбранила Владу предсједника Абд-Рабуа Мансура Хадија од напредовања шиитских побуњеника Хута.

Операција је прекинута 21. априла, да би дан касније започела друга под називом "Обнова наде", усмјерена на политичке и мировне напоре.

Коалиција није, међутим, искључила могућност употребе силе у случају пријетњи и напредовања Хута унутар Јемена, а повремени вазушни удари и гранатирање су настављени.

Према подацима Уједињених нација, у сукобима у Јемену, од краја марта, погинуло више од 1.000 људи, од којих најмање 115 дјеце. Како УН процјењује, око 20 милиона људи или 80 одсто популације у Јемену пријети глад.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар