Интервју са сјајним Николом Калинићем...

Сјајни кошаркаш Црвене звезде и репрезентативац Србије присетио се неких занимљивих детаља с почетка каријере и дуела које је водио, а који су га учинили бољим играчем.

Кошарка 07.05.2015 | 09:20
Интервју са сјајним Николом Калинићем...

Никола Калинић и његови саиграчи налазе се на две трећине пута до историјске "Триплете".

У сезони за памћење, у којој је Црвена звезда освојила Куп Радивоја Кораћа и АБА лигу, а успела да се пласира и у Топ 16 фазу Евролиге, Калинић се наметнуо као један од лидера екипе, иако је међу црвено-беле дошао прошлог лета.

У тренутку када је пред њим остао још само један циљ – титула првака Србије, прва од 1998. године, Калинић (23) се у интервјуу за Телевизију "Арена спорт" осврнуо на почетке, наступе за Спартак из родне Суботице, играње у Војводини и преломну сезону у дресу Радничког из Крагујевца, 2013/14.

"Имао сам убрзани пут и убрзани курс професионалне кошарке на највишем нивоу. Добио сам шансу коју сам вероватно искористио. Суботица није велика кошаркашка средина, вероватно сам тако прошао испод скенера сваке млађе селекције, па сам тек када сам дошао у Нови Сад добио шансу у младој селекцији, што је последњи узраст", присетио се Калинић.

"Потом сам, после Војводине, добио позив универзитетске селекције, који ме је највише изненадио".

Од тада, није више било назад...

"Од тада, живим снове које сам сањао као клинац, уживам и надам се да ћу тако и наставити. Уживам, играм са пуно самопоуздања после освајања сребра на Светском првенству, после освајања АБА лиге... Не желим и не желимо да се заустављамо ни сад. Ни ја, ни саиграчи".

Која утакмица је била прекретница? Када је схватио у глави да може да игра на овом нивоу?

"Било их је доста. Можда неке пријатељске пред Еуробаскет 2013, када сам у дуелу са Хидом Туркоглуом схватио да могу да се носим са играчима које сам до пре пар недеља пре тога гледао на ТВ-у. И ове године је иста ситуација била у утакмицама против Грчке, Француске, када сам себи показао да могу да се носим са њима. Ето, нека буду те три утакмице".

У мору великих ствари које су му се догодиле за кратко време је и финале Мундобаскета са Дрим тимом и директни дуели са два водећа играча НБА лиге, Стефоном Каријем који је добио МВП награду и Џејмсом Харденом који је био главни противкандидат.

"У том финалу је изгледао као да је изнад нас. Ствари које Стеф Кари ради, са којом прецизношћу, механиком. Он не промашује. Тај његов избачај... То би требало да се уради у некој научној емисији, где би измерили брзину његовог избачаја. То није школски шут, са врха главе, али стварно не стигнеш да подигнеш руку да то одбраниш...", вртео је филм популарни Калина.

"Од толике конкуренције код њих исплива квалитет. До врхунског нивоа дођу само физички супериорни момци... Стварно на тренутке изгледају као машине - не промашују, не греше, не умарају се... Феноменални су, али чекамо Олимпијске игре".

Још једну победу, која неће остати уписана у књигама и статистикама, морали су играчи Звезде да остваре ове сезоне. Не само да су се борили и боре са чињеницом да од 1998. нису били прваци, већ је актуелну генерацију почео да прати глас да бриљира у "небитним утакмицама", а да "пуца под притиском" када је најважније".

"То нас је пратило од првог дана, тај став да је Звезда најбоља у 'небитним' утакмицама, а да се распадне када се одлучује. То нас је пратило од првог дана и отежало нам је колико је год могло. И у медијима који су то наговештавали, који су нам темпирали форму, који су извештавали у каквој смо форми, како шутирамо, како тренирамо... Све су то они знали боље од нас, али изнели смо све то. Коначно смо пробили тај малер и сада мислим да може да буде још боље".

Када је овај тим постао свестан свог потенцијала?

"Схватили смо на почетку, али мислим да је глупост та прича како је Звезда направљена да доминира. Грубо речено - глупост. Имали смо најмлађу екипу у Евролиги и међу најмлађим у АБА лиги. Ко је то од ових играча доминирао претходних година у Јадранској лиги? Неки су имали запажене улоге, Вилијамс је играо озбиљну кошарку, али и друге екипе су се јако појачале, доводиле значајан број одличних играча".

Колико је Партизанов брејк у другој утакмици полуфинала АБА лиге учинио да све почне да личи на претходне сезоне?

"Та два дана су за мене и за све нас била јако стресна. Пре свега због тих коментара да је Партизан направио брејк, да идемо пред њихове навијаче да нас само дотуку, да ће они опет да уђу у финале и да освоје Јадранску лигу, а да смо ми опет изгубили. Били смо јако мотивисани. Та два дана смо 24 сата били у кошарци, чак смо се међусобно шалили да смо и сањали ситуације из утакмица, по смо их целог дана замишљали и то смо изнели на терен. Изашли смо и показали да смо у стању да победимо Партизан, 7.000 навијача који су дошли да подрже Партизан, свој тим, свог тренера тренера и у томе смо успели".

За кратко време Калинић се наметнуо као једна од најсигурнијих опција у тренуцима када се ломи меч. Случајно?

"Само размишљам да лопта дође до мене... Шалим се. Никад нисам бежао од одговорности, иако не играм на таквој позицији, да се не наљуте плејмејкери, јер је код њих најчешће лопта, али мислим да је увек боље да узмем одлучујући шут и да покушам, па да и ако промашим ја живим са тим да нисмо успели. Не бежим од тих ситуација, мислим да је и тренер то препознао, да ми је препустио слободу и да ми верује", описао је Калинић, који каже да га горак укус промашеног шута за победу не држи дуго...

"Можда овако, свесно, дан-два, али сигурно да сваки следећи пут у истој ситуацији то негде се јави у малом мозгу и задрхти рука, али све је то саставни део спорта. Због тога се игра, због тога се тренира. Држи ме сигурно пар утакмица".

АБА лига освојена је скором 34-4?

"Изузетно је било напорно. Играш две, некад и три утакмице у шест-седам дана. Некад су нам те утакмице у АБА лиги служиле да одморимо водеће играче - Бобија, Маркуса, Луку... Онда мораш да направиш и додатни напор да се добије. Да смо играли само АБА лигу мислим да би можда било још убедљивије, али боље је овако".

Калинић је замољен и да прокоментарише учинак осталих саиграча...

"Боби је показао доминацију. Фантастичан момак, фантастично ради, користи атлетске способности. После почетних утакмица против Партизана опет се повела дебата у медијима, па је постао један од лошијих центара у Србији. Маркус је сјајно почео, па су људи променили тактике за нас и почели да га удвајају. Није се одмах сналазио, али је онда отвореним пасовима налазио решења. Није једноставно када те неко удваја и ускрати ти шансу и да шутираш и да креираш", рекао је и додао:

"Џенкинс је полуфиналну серију одиграо фантастично. Он је имао слабији почетак, али када је нашао шутерски ритам... На 20 утакмица је имао двоцифрени број поена. Јака Блажич је одлично почео, па мало испао из ритма, али опет дао велики допринос. Лука је можда у једном тренутку био у одличној форми, па није, али се онда вратио... Видели смо у трећој утакмици колико нам значе и минути Маика Цирбеса... Лазић је био повређен, али је фантастичан одбрамбени играч..."

У плеј-офу АБА лиге имао је НБА ритам утакмица. Дан за дан, па два дана одмора, па дан за дан...

"Никад се нисам срео са тим. Играли смо на СП у групној фази, али набој и тензија у овим утакмицама била је јако тешка. Нисам успевао да се искључим, долазили су коментари до мене, јер су коментари свуда около - на трафици, у пекари. Увек те неко подсети да имаш утакмицу увече, да мораш да победиш, да мораш да изгубиш... Али ето, показали смо да смо једна од најуспешнијих генерација у историји Звезде".

Који евролигашки клуб је на тебе оставио најјачи утисак?

"Мислим да је Олимпијакос на мене оставио фантастичан утисак. Иста прича иде за њих стално - лошији и лошији тим, мањи буџети, па опет дођу до краја. Тај њихов победнички менталитет, Спанулис играч какав јесте... Уђеш у њихов рекет и не видиш кош. Реал је заиста фантастичан, такође", рекао је Никола Калинић на крају интервјуа за "Арену спорт".

Коментари / 0

Оставите коментар