Усорац: Утврдити тачан број грла и хектара

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Републике Српске Владимир Усорац сматра да нови модел подстицаја за развој пољопривреде и села до 2020. године, који предвиђа систем плаћања по грлу и хектару, неће моћи да буде примјењив док се не уреди евиденција и тачан број и грла и хектара.

Република Српска 06.05.2015 | 12:18
Усорац: Утврдити тачан број грла и хектара

Усорац је рекао да тренутна евиденција није добра, те као примјер навео то да Прњавор има дупло већу производњу млијека од Бијељине, а три пута мањи број грла стоке.

"Прњавор, гдје је регистровано 3.500 грла стоке, највећи је произвођач млијека у Републици Српској. Бијељина је трећа по производњи, а има 10.000 грла стоке", рекао је Усорац Срни.

Он је поновио да Српска није спремна за нови модел, јер нема тачан број хектара и грла, те да је, према његовој процјени, за обављање тог посла потребно годину и по до двије.

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић сматра да је нови систем подстицаја бољи, јер би сви произвођачи могли остварити право на подстицај.

"Системом подстицаја по јединици производа не могу сви остварити право на подстицај, јер не продају сви робу преко фактуре због тога што имамо такве купце и тржиште у којем не желе сви да купују преко рачуна, а ми смо принуђени да продамо производ било каквом купцу", истакао је Дојчиновић.

Он је рекао Срни да воћарима подстицаји не значе ништа уколико не буду 1.500 или 2.000 КМ по хектару, јер је воћарска производња скупа и уложи се 12.000 КМ по хектару на годишњем нивоу.

Дојчиновић је додао да висина подстицаја треба да буде одређена и по воћним врстама, с обзиром на то да улагања нису иста.

"Зна се да се највише улаже у крушку, а најмање у шљиву или брескву", нагласио је Дојчиновић.

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске недавно су представили нови модел подстицаја за развој пољопривреде и села до 2020. године којим је предвиђен систем плаћања по грлу и хектару, а напушта се систем подстицаја по јединици производа за откупљене количине појединих производа.

Нови модел подстицаја није условљен типом и обимом производње и као такав је усклађен са европском политиком развоја пољопривреде и подстицаја.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Боки

06.05.2015 11:41

Ма није ми јасно сто садите воцњак ако вам дрзава то мора финансрати?Сто не би онда механицар добијао пдстоцај по дизалици,превозник по камиону,други по радном столу треци по масини.ако мозес нецим да се бавис бави се ако не мани се цорава посла.Зар није смијесно да пирески обвезник који саставља крај с крајем исплацује подстицај некоме ко има 10 хектара воцњак.то само код нас има.

ОДГОВОРИТЕ