Партизан: Једини нам је спас - продаја играча!

ФК Партизан је у реалном дугу од 12 милиона евра, челници клуба истичу да је продаја играча и повратак навијача на трибине једини начин за преживљавање.

Фудбал 06.05.2015 | 14:00
Партизан: Једини нам је спас - продаја играча!

Клуб који редовно игра групну фазу европских такмичења негативно послује већ четири године, а само у прошлој је изгубио више од 3 милиона евра.

Црно-бели дугују око 15 милиона евра, али имају потраживања од 6,8 милиона. Међутим, лидер ЈСЛ релано може да наплати само 2,8 милиона!

"Остала потраживања нису наплатива. Имали смо уговор са Сарагосом (продаја Ивана Обрадовића), али не можемо да наплатимо последњу рату, јер је Сарагоса отишла у стечај. Или, имали смо спонзорство Галенике, али ни то не можемо да наплатимо, јер је Галеника у сличним проблемима", рекао је члан УО Партизана задужен за финансије Иван Маричић.

Црно-бели покушавају да поправе ситуацију уштедом, али Маричић истиче да је најбоља шанса за опоравак продаја играча, од које клуб већ годинама преживљава.

"Ми смо за ових неколико месеци успели да смањимо трошкове где год смо могли. Али, Партизан је велики систем, само на одржавање стадиона годишње оде 22 милиона динара, на плате играча је у 2014. години потрошено 366 милиона динара. Да бисте играли такмичења, поготово у Европи, неопходно је направити велике финансијске напоре. Највећи приходи су од продаје играча, али и стална производња професионалаца у Земунелу", каже Маричић.

Партизан само 5% прихода има од домаћих такмичења (38 милиона динара од ТВ права и 11 милиона од претплатних карата), па су пласман у Европу и повратак навијача приоритет клуба.

"Када бисмо сваке недеље имали 30.000 људи на стадиону, спонзори би сами долазили, не бисмо морали да их зовемо. Зато морамо да радимо на томе да вратимо навијаче, да их едукујемо", закључио је Маричић.

Расходи Партизана у 2014:
* 830 мил. РСД плате и накнаде
* 366 мил. РСД уговори играча
* 229 мил. РСД нематеријални трошкови
* 101 мил. РСД трошкови утакмица (Србија и Европа)
* 81,9 мил. РСД финансијски расходи (камате, порез)
* 33 мил. РСД припреме
* 30 мил. РСД за станове и смештај
* 26,2 мил. РСД казне и спорови
* 22,2 мил. РСД раскиди уговора
* 22 мил. РСД одржавање стадиона
* 8,9 мил. РСД маркетинг
* 6,9 мил. РСД на обештећења

Приходи Партизана у 2014:
* 306 мил. РСД од трансфера Јојића, Марковића и Живковића
* 276 мил. РСД од УЕФА (такмичења)
* 167 мил. РСД од ранијих трансфера
* 94 мил. РСД од спонзора
* 66 мил. РСД карте (редовне и претплатне)
* 38 мил. РСД од маркетинга
* 32. мил. РСД остали приходи

Коментари / 0

Оставите коментар