ЛШ: Традиција и ''проклетство'' је чудо - Јуве добио Реала!

Фудбалери Јувентуса савладали су Реал Мадрид у првом мечу првог полуфиналног пара Лиге шампиона – 2:1 (1:1).

Фудбал 06.05.2015 | 12:00
ЛШ: Традиција и ''проклетство'' је чудо - Јуве добио Реала!

Други полуфинални дуел на програму је у среду у традиционалном термину у Каталонији, када на Барселонином Ноу Кампу гостује минхенски Бајерн.

Дуел пред 41.000 навијача на 'Јувентус Арени' у Торину решио је Карлос Тевес из пенала у 58. минуту. Претходно је Алваро Мората, иначе дете Реала, довео домаћина у вођство већ у осмом, али је Кристијано Роналдо 19 минута касније поравнао резултат.

У последњих девет наварата када је мадридски Реал гостовао Јувентусу забележио је само једну победу, док актуелни шампион Европе у чак седам узастопних дуела нокаут фазе, од средине осамедесетих, није славио против Италијана – три пута је управо Јувентус био успешнији, два пута Милан и по једном Рома и Торино. Такође, тим из Мадрида никада није прошао у финале после пораза у првом мечу, од седам покушаја.

С друге стране, Масимилијану Алегрију се исплатио агресивнији и офанзивнији приступ, пошто су његови момци одиграли сјајан меч, иако добар део јавности није доводио победу гостију у питање. Кључну улогу одиграо је маестрални Карлос Тевес – најпре је његов шут довео до првог поготка, затим је незаустављивим трком натерао Данија Карвахала да га обори, а онда хладнокрвно послао лопту по средини гола за делиријум у Торину.

Други пут у историји ЛШ (уз сезону 2012/13), откад је 1992. године промењен формат, сви учесници полуфиналних дуела имају барем по једну титулу првака Европе.

Реванш сусрети на програму су следеће недеље, а велико финале игра се у Берлину шестог јуна.

Насупрот свим очекивањима, дуел у Торину почео је брзом и агресивном игром, с тим да је домаћи тим био тај који је високим пресингом успоставио рану контролу на терену. Већ на самом старту у прилици се нашао Тевес, да би недуго затим запретио Марко Стураро, који се неочекивано нашао у стартној постави. Ипак, оба пута је Икер Касиљас био сигуран.

Међутим, већ у осмом минуту Јувентусу се исплатио приступ, а Алваро Мората постигао је погодак против бившег клуба. Он је тако постао седми играч који је затресао мрежу Мадриђана после напуштања клуба, а шта му Реал представља показао је тиме што није превише славио погодак. Марсело је необјашњиво оставио Тевеса самог у ћошку казненог, Аргентинац кроз ноге гађао даљи угао, а Мората био најбржи после одбитка Касиљаса за предност.

Није Алегријева екипа променила начин игре ни после вођства, иако је 'Краљевски' клуб бивао све опаснији, али овога пута Клаудио Маркизио и Стураро нису били успешни. Како је дуел одмицао, гости су појачавали притисак, да би Кристијано Роналдо у 27. минуту завршио сјајну акцију свог тима – поново се осамивши од Лионела Месија на првом месту вечне листе стрелаца елитног такмичења са 76 голова.

После акције по десном боку, Дани Карвахал је пребацио високу лопту до Хамеса Родригеса, који је био на два метра од голаут линије, а Колумбијац је из прве пребацио на средину гола – одакле Португалац само поставља главу и доноси изједначење. Све је тотално могао да преокрене Хамес Родригес пред сам одлазак на одмор, овога пута после акције по левом крилу и савршеног центаршута Иска, али је са два метра раздаљине погодио само пречку гола Ђанлуиђија Буфона.

Други део игре почео је нешто споријим ритмом, па у уводних десетак минута нисмо видели превише узбуђења, сем неколико спорадичних покушаја из даљине с обе стране. Чини се да је гост свесно препустио посед домаћину, не би ли сачекао шансу из контре, али им се такав приступ обио од главу већ у 58. минуту, када је Карлос Тевес решио сусрет. Бивши нападач Боке Јуниорс је сâм извукао контру свог тима, ушао у казнени простор, а Дани Карвахал направио чист пенал – што није промакло главном арбитру Мартину Еткинсону.

Тевес је упркос сујеверју узео лопту и хладнокрвно је послао по средини гола, пошто је сачекао да Икер Касиљас први изабере страну, за велико славље Торинеза. До краја сусрета Алегрије је изменама тотално умртвио игру, Реал је нападао, на терен је ушао и Ћићарито Ернандес, али промене резултата није било. Шта више, одличну прилику да 'Старој дами' донесе и два гола предности пред реванш пропустио је резервиста Фернандо Љоренте у другом минуту надокнаде. Андреа Пирло је послао добар центаршут на другу стативу, Баскијац је био усамљен, али је његов покушај од земљу голман гостију некако укротио.

Тривија – У полуфиналима Лиге шампиона само се још једном догодило да су голмани капитени, као што је то случај у овом мечу, а у питању је дуел Јувентуса (Перуци) – Монако (Бартез) пре 17 година.

Тривија – Алваро Мората је седми биши играч који је постигао гол против 'Краљевског' клуба – претходно су то учинили Иван Заморано, Фернандо Мориентес, Жулио Цезар, Арјен Робен, Весли Снајдер и Клас Јан Хунтелар.

Тривија – Најбољи играч света постигао је свој 76 гол на 96 мечу у елтином такмичењу, чиме се поново осамио на челу вечне листе стрелаца – које је делио са највећим ривалом Лионелом Месијем.

Тривија – Карлос Тевес постигао је свој седми погодак у текућој сезони Лиге шампиона, један више него у претходних пет пута када је учествовао укупно.

Тривија – У последњих осам наварата када је мадридски Реал гостовао Јувентусу у Торину забележио је само једну победу, док су у чак седам узастопних дуела нокаут фазе Италијани били успешнији – три пута Јувентус, два пута Милан и по једном Рома и Торино.

Коментари / 0

Оставите коментар