Обавезе Рафинерије Брод веће од имовине

"Рафинерија нафте Брод" је у прошлој години исказала нето губитак од 25,3 милиона марака, док је акумулирани губитак овог предузећа на крају прошле године износио 526,8 милиона марака, сазнаје пословни портал "Цапитал".

Република Српска 05.05.2015 | 22:58
Обавезе Рафинерије Брод веће од имовине

Поред тога, закључно са 31. децембром прошле године, краткорочне обавезе "Рафинерије нафте Брод" веће су од њене обртне имовине за око 39 милиона марака, а нето задуженост је више од три пута већа од капитала.

На све ово скренута је пажња од стране ревизорске куће "Делоитте", која је извршила ревизију неконсолидованих финансијских извјештаја, за које је дато мишљење с резервом.

Закључно са 31.децембром прошле године краткорочне обавезе “Рафинерије нафте Брод” веће су од њене обртне имовине за око 39 милиона марака, а нето задуженост је више од три пута већа од њеног капитала, констатовано је између осталог у извјештају ревизора.

Способност Рафинерије да настави пословање зависи искључиво од континуиране финанансијске подршке матичног предузећа Њефтегазинкора Русија, закључила је независна ревизорска кућа „Делоитте" Бањалука.

У ревизорском извјештају за 2014.годину ревизор је скренуо пажњу на то да је нето губитак прошле године био 25,3 милиона марака, а акумулирани губитак је премашио 526 милиона КМ.

Ревизор отворено сумња и у законитост трансферних цијена рафинерије са повезаним правним лицима. Иако руководство сматра да посједује повољну и адекватну документацију у вези са трансферним цијенама, постоји неизвјесност да се захтјеви и тумачења пореских и других органа разликују од тумачења руководства, констатовао је ревизор.

Рафинерија је 2014. године завршила са дугом према Пореској управи од 105,5 милиона КМ за бескаматно репрограмиране пореске обавезе. Дио дуга 2,2 милиона КМ платила је прошле године куповином обвезница РС.

Рафинерија не плаћа ни накнаду за коришћење градског грађевинског земљишта. Рафинерија дугује Влади 3,5 милиона КМ, колико је Влада РС умјесто ње платила општини Брод за коришћење градског грађевинског земљишта.

Интересантно да тек сада, када је рафинерија потпуно уништена и када су дугови већи од капитала, Влада уводи у закон одредбе о трансферним цијенама, каже економиста Светлана Ценић.

Укупне дугорочне обавезе Рафинерије износе 621 милион КМ, од тог износа чак 595 милиона КМ односе се на на обавеза према повезаним правним лицима, а то су Оптима група, Зарубежњефт, Њефтегазинкор, Рафинерија уља и Нестро Петрол Бањалука.

БН ТВ