Зашто све одлажете за сутра?

Ако спадате у особе које никада не плаћају рачуне на време, не стигну да набаве карту за концерт јер чекају последњи час или касне са куповином поклона - знајте да имате проблем који се стручно у психологији назива прокрастинација

Занимљивости 05.05.2015 | 10:40
Зашто све одлажете за сутра?

Ако спадате у особе које никада не плаћају рачуне на време, не стигну да набаве карту за концерт јер чекају последњи час или касне са куповином поклона - знајте да имате проблем који се стручно у психологији назива прокрастинација, што у преводу значи "одлагање од једног дана до другог".

У чланку недавно објављеном у часопису "Психологија данас", стручњаци објашњавају да проблем одлагања и одуговлачења обавеза има чак 20 одсто људи и да он није као озбиљан препознат у друштву, иако то јесте. Људи који увек одлажу ствари немају проблем са погрешном перцепцијом времена, већ самоконтролом и заправо саботирају сами себе и постављају препреке на путу ка успеху.

Стручњаци наглашавају да појединци који стално одлажу послове нису такви рођени, већ су то научили у породици, али не директно, већ такво понашање представља један од одговора на строге родитеље. Ако је отац строг и воли да контролише, то ће довести до тога да се код детета самоконтрола не развије довољно. Уколико су особе које одуговлаче склоне алкохолу, то је управо зато што имају проблеме са самоконтролом.

Стручњаци су идентификовали три врсте људи који одуговлаче: они који се воде узбуђењима и себе обмањују да су "најбољи када су под притиском", они који избегавају обавезе због страха од неуспеха и трећи који не могу да донесу одлуку јер сматрају да их то онда ослобађа одговорности за исход неког догађаја - "нису одлучили, нису криви".

Последице по здравље могу да буду велике. Научници су спровели истраживање међу студентима и утврдили да су имали више изостанака због разних психосоматских тегоба, а патили су и од несанице. Овај психолошки проблем утиче не само на оног који га има већ и на окружење - пребацивањем одговорности на колеге или пријатеље доприносе да они постану незадовољни и љути. Одуговлачење уништава тимски рад, радно окружење, али и приватне обавезе.

Извор: Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

а

05.05.2015 11:54

Мислимо да це бити лаксе а оно све тезе!!!!!!!!!:-)

ОДГОВОРИТЕ