Непалу потребна огромна помоћ

Влади Непала биће потребна огромна међународна помоћ, јер се та хималајска земља полако спрема да у наредним недељама почне припрему обнове.

Свијет 05.05.2015 | 08:08
Непалу потребна огромна помоћ

У катастрофалном земљотресу у Непалу погинуло је више од 7.300 људи

Непал је једна од најсиромашнијих земаља света, а његова економија, у највећој мери базирана на туризму, потпуно је обогаљена земљотресом магнитуде 7,8 степени који ју је погодио 25. априла.

Агенција АП наводи да, мада још нема прецизних процена о томе колико ће коштати обнова земље, сигурно је да ће бити веома скупа.

"У наредне две до три недеље потребно је развити озбиљне планове реконструкције, у чему ће нам бити потребна огромна помоћ међународне заједнице. Постоји огромна, огромна новчана рупа", рекао је Риџал.

Он је додао и да су у Непалу добродошли страни спасиоци, и да могу да остану колико год желе.

Риџал је раније рекао да се смањила потреба за њиховом помоћи, али је касније оповргао да жели да оду.

Риџал је истакао да ће ускоро Непал променити правац од спасилачких у реконструктивне операције.

Од земљотреса 25. априла 4.050 страних стручњака из 34 земље дошло је у Непал да помогне спасавање преживелих и указивање прве помоћи повређенима.

Шефица Светског програма за храну окончала је посету Непалу.

Та организација је до сада разделила храну за 250.000 људи у неким од најугроженијих области, рекао је данас новинарима портпарол генералног секретара УН, Стефан Дижарик.

Та агенција је упозорила да је Непалу и даље потребна основна помоћ, посебно за људе који су остали без кућа.

Према подацима УН, срушено је више од 130.000 кућа, а више од 8.000 људи је повређено.

Главни аеродром у Катмандуу затворен је од недеље, јер су огромни авиони који су допремали помоћ оштетили писту, рекли су званичници УН и додали да се свеобухватна логистичка ситуација ипак побољшава.

Аеродром у главном непалском граду направљен је да прихвати само авионе средње величине, али не и велике војне, теретне авионе који су у ту земљу допремили залихе хране, лекова, као и спасиоце и хуманитарне раднике, рекао је његов директор.

Координатор УН за Непал Џејми Макголдрик рекао је да је на располагању на аеродрому у Катмандуу једна писта и то у ограниченој мери, само за путничке авионе.

"Мислим да једном када буде успостављен бољи систем, и биће боље", оценио је он.

Додао је да сметње у испоруци помоћи споро нестају, као и да је непалска влада смањила царинске и друге бирократске препреке за хуманитарну помоћ, после жалби које су јој упутиле УН.

Извор: БЕТА/АП

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

05.05.2015 09:38

Зашто Бог у већини случајева кажњава добре људе? Трагедија!

ОДГОВОРИТЕ