Међународна комисија за истину о Сребреници

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да инсистира да се успостави међународна комисија која би утврдила истину о догађајима у Сребреници из јула 1995. године, јер несразмјер између тврдње о 8.000 страдалих и чињенице о око 4.000 сахрањених послије толико година, говори да у свему томе "постоји неки проблем".

Република Српска 04.05.2015 | 22:42
Међународна комисија за истину о Сребреници

"Нама се говори да је 8.000, а тамо на мезарима има око 4.000 сахрањених послије толико година, а они из Хага су закључивали на причи о 8.000. Мени је веома неугодно да лицитирам о броју, али очигледно је да постоји неки проблем у свему томе", навео је Додик.

Предсједник Српске је за Радио - телевизију Војводине рекао да то јесте болно питање, али да "ако све што се десило није истинито изнесено, онда то остаје предмет спекулација".

Као илустрацију штетности баратања неистинитим информацијама, Додик је подсјетио на то како је прича да су Срби побили 300.000 муслимана у рату довела до тога да су САД и друге западне земље на основу тог податка правиле своје концепте политичког рјешења у БиХ.

Додик је поновио ранији став да Сребреница није била херојски чин, али је указао да је прича о Сребреници непотпуна без података о српским жртвама.

"Апсолутно мислим да ниједан злочин није потребан, а да је ово у сваком смислу био непотребан злочин са становишта и политичког и националног и војног и сваког другог аспекта. Он је огроман и тежак, он је злочин који јесте најмасовнији на том простору, али не можете ви да изађете са причом о Сребреници само ако кажете да је тамо убијено неколико хиљада Бошњака, а да не кажете да је убијено исто толико Срба у неком времену које је мало шире и није сконцентрисано само на два дана", рекао је Додик.

Он је поновио да није сагласан са квалификацијом сребреничког злочина као "геноцида", указујући да је геноцид злочин Турске над Јерменима почетком 20. вијека.

"Они су тамо убили кога су стигли од Јермена, без обзира да ли су дјеца или одрасли. Кад узмете мало здрав разум, овдје је више помодарство та прича о геноциду, која је гурнута да би неки прали своју савјест", рекао је Додик.

Он је подсјетио на то да су, када је ријеч о Сребреници, жене и дјеца "организовано пребачени у Тузлу и да им није ништа фалило", али да има и таквих ситуација да су жене и дјеца гинули и убијани "зато што су наишле неке паравојне формације и то чиниле".

Додик је истакао да је стога "само потребна истина".

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

поглед са стране

04.05.2015 20:00

Утврдиће неко истину и о теби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

04.05.2015 20:03

Како те само није стид. Преко 5 хиљада је укопаних. Постоје сви подаци о особама као и за нестале. Овом изјавом ти пљујес и за нестале Србе за којима се јос трага. Срам да те буде. Свакога треба наци и да се на достојанствено укопа, Без обзира на име и националност. Ово је узас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.05.2015 20:50

Ко трага за Србима? Откада је то постала пракса? Не лупетај. Само сте ви били жртве

Name

са

04.05.2015 20:57

Трагају људи који раде у Институту за нестале. Трагају у медјународној комисији за нестале. То сто ти ниси информисан, А оцито то и не зелис да будес, то је вец твој проблем. Користи тај интернет и за друге ствари, а не само игрице и ФБ

Name

Ре

04.05.2015 21:22

Да. Нарочито се Амор Машовић ангажовао био.... Све трчао по Казанима, око Братунца, по Озрену и високој Крајини....па око Коњица и ширем рејону Сарајева.... Нико га стићи није могао.... А пошто ти пратиш те ствари реци нам зашто тај исти Амор не хтједе скоро ни једну делегацију несталих Срба примити? Зашто су ископине српских жртава затрпаване по ноћи и одустајало се од даљних копања јер наводно "нема ништа"? Зашто је број несталих Срба процентуално највећи узевши у обзир укупан број страдалих? Гдје су гробови оних који осташе иза колоне избјеглица непомични у "олуји" и "јужном потезу"? Зашто се још увијек не зна мјесто укопа страдалих у западној Славонији? Зашто се избјегава откопавање "Казана"? Ни не очекујем одговор ни на једно питање од тебе? Тјераћеш воду на своју воденицу и то је логично а ово су само ситнице којих нема на ФБ ( немам цак ни профил), а игрице нећу ни помињати јер је апсурдно и излагање око тога. Жив ти мени био и покушај мало некад сагледати ствари и из туђе перспективе или интернет искористити и цитати и туђе сајтове. Аферим

Name

са

05.05.2015 08:04

Какве везе имају нестали у Хрватској са БиХ??Институт за нестале нема надлезност да трази по Хрватској и Србији. Погубио си се.Сто се тице директора агенције Масовица,хајде све и да он јесте проблем,како то да остали Срби онда то не зеле?!У тој агенцији ради минимум 33посто Срба.када наводис конкретне слуцајеве Казан је једна јама минирана и страсан је злоцин. Дубока и ја не знам засто јос није усло се.Сто се тице откопавања око Сарајева,јако је рузно оптузити некога за премијестање скелета а да се нема доказа.Могу ли ја тебе оптузити ево овако за несто сто ми падне на памет лицно знам пар форензицара антпополога из Србије који раде у институту. Јос је све то под контролом Медјународне комисије за нестале УН-а ИЦМП.како то да сви то не виде,а само ти и такви ко ти све знају?? Јос увијек се трага за 9 хиљада и највисе од њих су Босњаци. Прво ја осудјујем све.хоцес ли ти осудити тако??сумњам да цес ти признати било ста.

Name

алекса

06.05.2015 17:03

Без увреде за било кога, али Додик сматра да треба да се установи колико је људи побијено у злоцину, који осудјује, а колико је изгинуло у борбама, приликом пробијања. Те зртве нису исто. Злоцин је побити заробљенике, а кад се у борби деси да неко погине, то нема везе са злоцином, а тамо су сви укопани, и ко је умро природном смрцу. То су босњаци искористили да се број увеца. Јос једном осудјујем злоцин над заробљеницима, да не мисли неко да сам пристрасан.

Name

Мирко

04.05.2015 20:05

Тако је. То је прави и одговоран приступ врло деликатном питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

04.05.2015 22:35

ФУЈ...

Name

Мак

04.05.2015 20:06

Па сад кад се осврнем на задњих 10 година видим да овај цовјек никад ниста конкретно није радио изузев подгријавања националних тензија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаја

04.05.2015 20:06

Миле, кад стизе давно обецани тзв велики руски кредит!? Миле, кад цес саградити давно обецани велики крст на Златисту? Миле, ко је украо Боскине мјенице из зграде владе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сунцано

04.05.2015 20:10

Сутра сунцано

Name

гробнице

04.05.2015 20:08

Па нормално да сви нису укопани кад су прављене секундарне и терцијарне гробнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апел

05.05.2015 10:42

Апелујем на СВЕ добре људе који знају гдје се налази масовна гробница или су уцествовали у њеном копању, да податке доставе ИЦМП-у. хттп://www.иц-мп.орг/бс/ Питање масовних гробница је врло комплексно, јер су примарне гробнице слузиле као привремена локације. Након годину дана се десавало да се откопају и тијела пребаце на друге локације. А има слуцајева и да се то радило у јос двије итерације. Наравно нису само гробнице мјеста гдје су тијела. Примјер Језера Перуцац је показао да це бити потребно јос доста времена да се сва тијела пронадју. Зато јос једном апелујем свима који иста знају да пријаве институацијама. ПС Молим и БНТВ да направи прилог на ту тему и да помогне проналаску тијела.

Name

за неупуценог прецједника

04.05.2015 20:09

Постоје судске пресуде медјународних судова,бас зато сто такви ко ти на свим странама свако мало сервирају гладном народу своју верзију истине. Ако ти ста ту не би било јасно онда имас изјаве зивих свједока,сателитске снимке и сваста јос сто иде уз сваку пресуду. Прије пар година си прихвато све сто су медјународни судови пресудили сад не знас ни дал да признас суд у.Бањалуци. Јер свак па и.ти знас да је твој кум невин а кад је невин у дуси ста има неки суд да пресудјује другације и издаје потјернице

ОДГОВОРИТЕ
Name

неупућени

05.05.2015 10:02

Колико се сјећам прво сте тврдили да је било 12000 па сте смањили на 8000 једно краће вријеме и на 6000. Права пијаца. Нису жртве "геноцида" ваших 1500 бораца који су покушали да пробију положаје зворничке бригаде. Израчунај мало односно одузми тих 1500. Шта је са 3000 Срба које монструм Орић убио на звјерски начин излазећи из "заштићене зоне?Посто је за то "сателитски снимци"? Осуђујем сваки злочин али далеко од тога да сте ви неке цвјећке. Доста тога је документовао каква сте звјерства радили са муџахединима који су вам били инструктори.

Name

БиХ

04.05.2015 20:10

Додо, међународни суд је пресудио да је то ГЕНОЦИД. Ако је међународни онда су ту били и Руси у комисији, чак ни они нису могли дрмнут вето да то не буде геноцид. Је ли треба више икаквих доказа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

05.05.2015 01:15

Нема геноцида,истина испливала...само лупетате без везе.28тзв дивизија тзв Армије БиХ, је тада водила пробој према Тузли и ту је погинуло на хиљаде муслимана,испливале слике,цињенице и доказе ,који су дали муслимани из Сребренице. Геноцид је урадјен над Србима у Јасеновцу и Јерменима у Турској.

Name

босна

04.05.2015 20:13

Овај Миле је слуцај за посматрање а бога ми и за присмотру. Ста он има са Јерменијом? Која конференција мозе промјенити одлуку суда. На крају требао је и ово коментарисати, ако вец говори о геноциду. Холокауст у Београду Градско веће Београда је прогласило 10. мај Даном сећања на жртве Холокауста у Београду. Ову иницијативу покренуо је Б'неи Брит ложа Србије, а подржала Јеврејска општина Београд. Градско веће одржало је 17. јула 2014 године 14. седницу, којој је председавао градоначелник Синиша Мали и усвојило Информацију о значају и потреби обележавања 10. маја као Дана сећања на жртве Холокауста у Београду и упутило Скупштини града Београда на усвајање. Овај дан се обележава као сећање на 10. мај 1942, када је у камиону душегупки страдала последња група јеврејских жена и деце из логора за Јевреје на Старом сајмишту, после чега су нацистички окупатори Србије објавили да у Београду више нема Јевреја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

04.05.2015 20:18

Хљеба господару хљеба !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре валтер

04.05.2015 20:52

или би радје неограницен wи-фи?

Name

анти-бот

05.05.2015 12:47

а имас за интернет...

Name

ре валтер

05.05.2015 14:45

И мобилних телефона, аутомобила више но домаћинстава, попушених цигарета као нигдје у свијету и других баханалија. Онај ко нема хљеба нема ни компјутера у кући. Са пуним сажаљењем на оне који стварно живе у биједи а има их.

Name

Ђорђе

04.05.2015 20:20

Јадни народе како нам Баја културно продаје дневну причу око које се требамо свађати, а то што струја поскупљује, радници Космоса су на улици или што пензионери копају по контејнерима никада нећемо чути ни ријечи од њега.... Срамота, да не може већа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРЕБИЊКА

05.05.2015 09:22

СЛАЗЕМ СЕ ЂОРЂРЕ У КОМЕНТАРУ ТВОМ . ОВИ СТО СУ ТИ ДАЛИ МИНУСЕ НА КОМЕНТАР,ТО СУ ЉУДИ КОЈИ ПРИМАЈУ ПЛАТУ СА БУДЗЕТА. ЊИМА ОДГОВАРА АНАРХИЈА !

Name

адо

04.05.2015 20:24

Миле, сјецас се кад ти је Босиц рекао због цега ниси "новоотвореном" дому за студенте на Палама одмах дао име Радована Карадзица него само предлозио... Нема дома, нема имена, а Миле трази треци ентитет... Нема кредита од Руса, "Бобар" у стецај, а Миле трази правду за Јермене... афера папак, нови уговор о раду, са федерацијом мора тразит паре од ММФ, нестаје уговор о приватизацији Боске, Синдикат на улицама, а Миле би пребројавао мртве у Сребреници...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момир

04.05.2015 20:25

Председнице, де се окани, бога ти, висе Сребренице и угрозености РС-а и објасни нам ко је куповао Папке, ко је унистио Рафинерију Брод, ко је омогуцио онакву приватизацију Боске, ста је било са Бирацем, засто зивимо лосе, засто имамо мало, а ти и твоја свита имате пуно, засто је твој син добио милионе марака кредита, а мој није- мада ни ја нецу да ми је дијете наркоман. Де ми објасни како те није стид да у овој неимастини у којој зивимо ти плацас свадбу свог сина 400.000 марака. То мене, а не вјерујем да сам један једини, данас занима. Де ми објасни засто нисмо добили обецане руске кредите, ни велики ни мали, засто продајес дрзавне мјенице, засто вриједјас зене које су новинарке и раде свој посао, јел само због тога сто не пису оно сто би ти хтио да пису о теби, као они из "Независних"???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

04.05.2015 20:26

Заиста је срамотно ово сто ради. Никад не бих понизио српске зртве као сто овај ради другима. Залосно је сто тразис преиспитивање. Како би то било да сада неко говори о Јасеновцу и броју зртава и гдје су укопани. То би било дно. Како би било да неко трази комисију за Јасеновац и да се испитају гробови?! Хајмо сви тразити комисије јер ни у ста не вјерујемо. Ниста нам висе није свето

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре са

04.05.2015 20:48

па види по хрватским сајтовима колико је убијених у Јасеновцу. Цак казу да и није био логор него прихватни центар да се народ склони од ратних дејстава

Name

бамбус

04.05.2015 20:44

Имаш гомилу судских пресуда, што домаћих што међународних, о чему причаш ти !?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре мак

04.05.2015 21:25

Како није радио видите да девет година брине да у РС нема гладних, да сви раде и имају солидне плате и високе пензије, да су сви пресретни у његовом царству и бајном животу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

04.05.2015 21:58

Сад си показао право лице лицемерја. Прво оде као полозити цвијеце у Потоцаре а сад ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

04.05.2015 23:23

Ма добро се зна ста је суд у Хагу политицки суд а не суд по правди. То ми је јасно ,хехехехе само ми није јасно да прије не знам тацно колико година на тв-у говорис кад ти је требало наравно као сто ти И сада треба ово, говорис -цитирам- хоцете да вам ја казем ста је било у Сребреници, у Сребреници је био геноцид. А сада прицас ово јбг газда МИЛЕ бас нас з... Погледајте на yоутуб-у има када он то говори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма ја

05.05.2015 09:55

Откуд то да се 'добро зна', у том суду сједе судије из 50 земаља свијета.

Name

јадно

05.05.2015 00:58

Не зна ста се и колико јуце десавало код нас а тацно зна ста је било има 100 година у Јерменији. Срамота је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алеxандер Дорин

05.05.2015 06:41

У Потоцарима су закопали око 2000 муслиманских бораца који су страдали у јулу 1995 у пробоју ка Тузли, када су наисли најмање око 20 пута на српску армију. Додатно су сахранили у Потоцарима висе од 1300 њихових бораца, који су страдали вец 1992, 1993 и 1994 године, претезно у нападима на српска села и у борбама. А поред тога довлаце мртве са других босанских ратиста и стратиста, које сахрањују под лазним именима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

снсд

05.05.2015 06:42

Баја процитај ста је изјавио сеф ЦИА

ОДГОВОРИТЕ
Name

давид

05.05.2015 08:16

Тако је!!! али прво нека та комисија народу казе истину о Додику. Унапред захвалан градјанин из босанске касабе или мејтефа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

05.05.2015 11:17

Састав те међународне комисије би имао овакав састав Русија, Венецуела, Бјелорусија, Јерменија, Сјеверна Кореја,и Кина. Други састав ОВА особа не би признала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анализа запада

05.05.2015 17:20

Постовани предсједнице, до сада паметни народи и много глупави пронасли би некакво ресење за сународњацки зивот. Сигурно многе дрзаве имају такав нацин зивота- мултиетицност, васим нацином зивимо у муљу културе. Сигурно требаце времена да схватимо да тај пут је тама. Немојте тако, нема тога правца ни у једном становнику, раднику пољопривреднику студенту градјану интлектуалцу, ма ниукоме МР Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прича близу истине

05.05.2015 18:33

Прича је Бошњак, сада запослен у СИПА, а 1995 године је био четрнаестогодишњак. У колони идемо према Кладњу, нас 65. Сви су наоружани осим мене. Ја сам носио нешто хране.Дању се кријемо у шуми а ноћу прво иде извидница, њих пет, па ако је све у реду остали иду за њима.Послије пет дана тумарања, једно јутро улазимо у кањон. Водићи кажу да смо близу слободне територије и да будемо тихи јер су четници недалеко. А онда пакао, пуца са свих страна, експлозија једна за другом. Засједа. Нас петнасет се враћамо назад. Видио сам многе како падају погођени и остају у кањону.Тумарамо још десет дана по шуми и на сву срећу налазимо излаз према Кладњу. Кад смо дошли у Кладањ сазнали смо да су остали погинули или остали рањени. Неки су касније идентификовани и укопани у Поточарима. Неки нису још пронађени. Нажалост сви су били легитиман војни циљ. Рат је такав, окрутан и без милости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БИХ

06.05.2015 04:09

Кад нађете све гробнице тада це те видјети прави број убијених...

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико_битан

06.05.2015 21:31

Интересантно како истомисљеници одмах бале на његове изјаве, па зар је цудно сто вјесто манипулисе са биједом.Зна се ко це реци истину или не, ако би се тицало нас онда нико није погинуо од никога увијек би било да су се сами људи убијали.Вјесто вуце з анос националисте, бакир цути, а Цовиц аплаудира, овцице пасу, препуцавају се, спремају се за нови сукоб а новац је изнијет на сигурно.Нити једни ни други а ни треци немате ниста од пребројавања јер и онако сте ви у игри за те цифре.Ако се овако настави бит це тек нових гробница , овако је било 92 вјерујете и ево нас опет на поцетку.Додик је манипулатор сеоски , послусајте ста је некада говорио да досје на власт а ста данас да сотане на власти.Заболе ме за вас хаха ја сам на граници са ЕУ за 5 мин а губа нека се јебе и гузи се по сибљу јер боље не заслузујете

ОДГОВОРИТЕ