Анализа ПЛ БиХ: Сарајеву отворен пут ка титули

Иако четири клуба такорећи равноправно претендују на титулу шампиона Босне и Херцеговине у посљедних пет кола, најлакши распоред има Сарајево, које има и бод предности испред Широког Бријега и два испред Жељезничара и Зрињског.

Фудбал 06.05.2015 | 00:00
Анализа ПЛ БиХ: Сарајеву отворен пут ка титули

Већ неко вријеме се помиње да је Премијер лига БиХ најинтересантније првенство у Европи и да се до посљедњег кола неће знати нови првак.

Сарајево се послије дуго времена осамило на лидерској позицији на табели и до краја све конце држи у својим рукама. Најближе је проласку кроз циљ пошто има до краја и најлакши распоред уз бод вишка, за који може захвалити прецизности Милоша Стојчева у 93. минуту утакмице против Славије (2:3).

Иако је двобој изазвао велику буру за вријеме (на трибинама туча навијача) и послије утакмице запаљивим изјавама предсједника Славије Здравка Шавије, можда ће тај погодак на крају бити и кључни уколико клуб са "Кошева" послије сезоне 2006/07 освоји шампионски пехар.

Сљедеће 26. коло, могло би да пружи неке конкретније одговоре с обзиром да тим Џенана Ушчуплића дочекује актуелног првака Зрињски, који је у недјељу изгубио два бода на стадиону "Под Бијелим бријегом" од Младости из Велике Обарске (0:0).

Поред тога, бордо тим дочекује на "Кошеву" и другог великог конкурента за трофеј - градског ривала Жељезничар, а у преосталим двобојима је гост Радника, Витеза и Слободе, који су на добром путу да осигурају опстанак и вјероватно неће имати превелики императив осим оног такмичарског.

Другопласирани Широки Бријег заостаје један бод за Сарајевом, а наредног викенда иде на "Билино поље" екипи Челика, која је гостујућом побједом над Олимпиком на "Отоци" (1:2) показала да може помрсити рачуне фаворитима на папиру.

Екипу Блажа Слишковића очекује и неугодно гостовање у Источном Сарајеву и Зворнику екипама које нису пребринуле све бриге око опстанка у елити и још на крају дочекују "племиће", који су такође у игри за одбрану трофеја првака. А изабраници Винка Мариновића, ако до посљедњег кола остану у трци, биће посебно мотивисани послије испадања из Купа БиХ, а и увијек је био престиж питање "газдовања" Херцеговином...

У Жељезничару имају своју рачуницу како да дођу до нове титуле, али распоред им не иде превише на руку - гостују увијек незгодном Вележу у наредном колу, потом дочекују "дављеника" Младост, затим их очекује дерби Сарајева на "Кошеву", а онда на "Грбавици" играју са Травником, који се такође бори за опстанак. За крај, ако до тад не буде све ријешено, чека их традиционално неугодно гостовање на "Билином пољу"... Све у свему, тешка задаћа за плави тим Миломира Одовића, али опет, Жељо није случајно најтрофејнији клуб у БиХ.

На крају је остао Зрињски, који је актуелни првак и који зна како се освајају титуле. Кикс против Младости могу да надокнаде већ за викенд на "Кошеву" против лидера, а ако то успију до краја ће такође имати тежак задатак.

У Мостар им долазе травнички "везири" и сарајевски "вукови", који су их након бољег извођења пенала спријечили да послије седам година заиграју у финалу Купа БиХ, а на ноге одлазе Челику и на "Пецару" у, ако се коцкице сложе, у битку за титулу или Херцеговину.

Све у свему очекује нас веома занимљив и буран расплет Премијер лиге БиХ.

КО С КИМ ДО КРАЈА

1. САРАЈЕВО 53 (46:16)
Сарајево - Зрињски
Радник - Сарајево
Сарајево - Жељезничар
Витез - Сарајево
Сарајево - Слобода

2. ШИРОКИ БРИЈЕГ 52 (39:14)
Челик - Широки Бријег
Широки Бријег - Олимпик
Дрина - Широки Бријег
Славија - Широки Бријег
Широки Бријег - Зрињски

3. ЖЕЉЕЗНИЧАР 52 (43:21)
Вележ - Жељезничар
Жељезничар - Младост
Сарајево - Жељезничар
Жељезничар - Травник
Челик - Жељезничар

4. ЗРИЊСКИ 51 (33:11)
Сарајево - Зрињски
Зрињски - Травник
Челик - Зрињски
Зрињски - Олимпик
Широки Бријег - Зрињски

Коментари / 0

Оставите коментар