Меша: Енглези, шта ми то радите са Џеком и Беговићем?!

Већина босанскохерцеговачких фудбалских репрезентативаца у својим клубовима у посљедње вријеме имају минималне минутаже, па се и селектор Мехмед Баждаревић нашао у проблемима уочи веома битне утакмице у квалификацијама за ЕУРО 2016.

Фудбал 05.05.2015 | 10:20
Меша: Енглези, шта ми то радите са Џеком и Беговићем?!

Пред сусрет са Израелом 12. јуна у Зеници, директним конкурентом за треће мјесто у квалификационој групи, односно пласман у бараж посебан проблем имају најбољи играчи, попут капитена репрезентације Едина Џеке склоњеног на клупу у Манчестер ситију, иако је један од заслужнијих за бројне успјехе "грађана".

Голмана Стоука Асмира Беговића менаџер Марк Хјуз одстранио је из тима, јер чувар мреже затрпан бројним понудама европских великана не жели продужити уговор, који му истиче у љето наредне године. Проблем је кулминирао све јаснијим интересовањем Манчестер јунајтеда за Беговића, а потезом челника Стоука разочаран је Баждаревић.

"Размијенио сам неколико порука са Беговићем. Они врше притисак на њега да продужи уговор како би и евентуално обештећење за трансфер било веће. Но, то није уреду. Осуђујем некоректан потез челника Стоука према Беговићу. Није то никако заслужио ни као њихов дугогодишњи голман, ни као човјек са бројним врлинама. За мене је непојмљиво ово што су му урадили", рекао је Баждаревић, додавши:

"Сада је најбитније да Беговић у тешким тренуцима остане миран, прави професионалац, да не направи неки непромишљен потез. Нека се фокусира на рад и 'натјера' их да га врате на гол. За сваког играча лоше је када не игра, за голмане посебно. Схватам и жељу функционера Стоука за зарадом од трансфера једног од најбољих голмана Премијер лиге, али тако како су учинили у случају Беговића се не ради".

Баждаревић сматра да ни Џеко није заслужио да га менаџер Мануел Пелегрини изоставља из тима Манчестер ситија.

"Имати такву класу каква је Џеко, а мало га користити у игри за мене је несхватљиво. И Џеко и Беговић су у најбољим годинама, вриједе, доказани су у својим клубовима, па зато кажем да су се у оба клуба огријешили о наше фудбалере. Ко не би пожелио имати Џеку и Беговића у тиму, у сваком смислу, и играчки и људски? Но, то је живот и фудбал. Вјерујем да ће наши момци изаћи из свега још јачи и бољи", истакао је Баждаревић.

Иако "не жели дијелити савјете", сматра да Беговић и Џеко, али и сваки од играча БиХ који нема достојну минутажу, треба промијенити клуб.

"Ако могу да им савјетујем, онда нека добро размисле. Многи наши репрезентативци, како сам већ рекао, итекако вриједе и требају наћи клубове у којима ће имати 100-постотно повјерење, у којима ће стално играти", казао је Баждарвић.

Након инцидента у којем је учествовао и након што је отјеран из Бајер Леверкузена Емир Спахић контактирао је са Баждаревићем. Међутим, како тврди селектор, у посљедњих 10 дана није му одговарао на позиве, те не зна гдје ће Спахић наставити каријеру, тренира ли индивидуално, тј. хоће ли физички бити спреман за меч са Израелом.

"У његовим годинама и није лоша пауза од двије седмице, али не и дужа. Мора одржати физичку спрему. Надам се да ће тако и бити, те да ће ускоро наћи клуб, те бити спреман за нашу важну утакмицу са Изаелцима", нагласио је Баждаревић.

Селектор БиХ каже и да му је најважније да сви репрезентативци буду спремни и да не буде повреда пред утакмицу са Израелом.

"Биће то тешка задаћа за нас. Чека нас тешка борба и само да не буде повреда. Остало ћемо све пребродити, па и новонастале проблеме са појединим играчима. Имаћемо пет, шест дана припрема за меч, а можда буде и нових играча на списку, поготово ако бисмо послије Израела одиграли и неку пријатељску утакмицу у којима бисмо их могао испробати", истакао је Баждаревић.

Баждаревић је у посљедње вријеме посјетио, али и путем телефона разговарао са појединим репрезентативцима, попут Анела Хаџића, Менсура Мујџе, Сањина Прцића, Дарија Думића и Ервина Зукановића.

"Сретан сам што радим са заиста сјајним момцима. Задовољан сам и многим њиховим размишљањима и плановима везаним за репрезентацију. Посебно сам задовољан издањима Зукановића у Кјеву, за којег се интересују бројни реномирани клубови у Серији А, те вјерујем да ће овог љета направити добар трансфер", рекао је Баждаревић.

Коментари / 0

Оставите коментар