Оштетила Пореску управу за 22.000 КМ?

Окружном тужилаштву Добој поднесен је извјештај против С.С. из овог града због сумње да је, као власник самосталне угоститељске радње у Добоју, оштетила Пореску управу Републике Српске и повјериоце за 21.779,65 КМ.

Република Српска 04.05.2015 | 17:13
Оштетила Пореску управу за 22.000 КМ?

Она је остварила противправну имовинску корист у овом износу неплаћањем законских обавеза према радницима и повлаштеним односом према повјериоцима.

За С.С. постоји основа сумње да је починила кривична дјела повреда основних права радника и оштећење или повлашћивање повјерилаца, саопштено је из добојског ЦЈБ.

За ово лице постоји основ сумње да се као власник самосталне угоститељске радње у Добоју, приликом заснивања радног односа и ступања на рад три радника у периоду од 27. јануара до 9. јуна 2009. године није придржавала одредаба Закона о раду који се односе на заснивање радног односа и закључивање и примјену уговора о раду.

Она са радницима није закључила уговор о раду, није их је пријавила у Фонд за пензијско-инвалидско осигурање Српске, нити измирила обавезе по основу доприноса, чиме им је ускратила право на обавезно пензијско-инвалидско и здравствено осигурање.

Осталим радницима запосленим у угоститељском објекту ускратила је права из радног односа, јер Фонду ПИО Републике Српске није доставила податке о оствареној плати и стажу осигурања закључно са 2010. годином, што је била дужна да учини на основу Закона о пензијско-инвалидском осигурању.

Иако је знала да је самосталној угоститељској радњи чији је власник рачун блокиран по основу судског рјешења, због потраживања повјерилаца и по основу потраживања од Пореске управе, пријављена је свјесно избјегла плаћање посредством рачуна угоститељског објекта, те готовински и преко свог рачуна вршила плаћање обавеза према осталим повјериоцима.

Обавезе које су настале у вези са обављањем предузетничке дјелатности она није измиривала расположивим средствима када је имала довољно новца на рачуну, него их је искористила у друге сврхе.

На овај начин остварила је противправну имовинску корист од 21.779,65 КМ. За исти износ оштећени су Пореска управа Републике Српске и други повјериоци.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

немогу вјеровати

04.05.2015 16:20

Да је ово вијест! Милиони се ваљају а ви прицате о сићи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цнн

04.05.2015 17:01

Да ли је ово за смијање или је укупна ситуација за плакање?

ОДГОВОРИТЕ
Name

маx

05.05.2015 12:17

Увјек се гањају ситне рибе,довољно је погледати спискове пореских дузника које објављује пореска управа на нету,ту је све јасно.

ОДГОВОРИТЕ