Унеско награда новинару у затвору

Унеско је доделио сиријском новинару Мазену Дарвишу, који је у затвору, награду за слободу медија, саопштила је та организација.

Свијет 03.05.2015 | 19:50
Унеско награда новинару у затвору

Награда ће бити уручена његовој жени у Риги, на свечаности поводом Светског дана слободе медија.Дарвиш, борац за људска права и директор Центра за медије и слободу изражавања, у затвору је у Дамаску од 16. фебруара 2012, пошто га је полиција ухапсила заједно са још двојицом колега.

Налази се у притвору обавештајних сиријских војних служби у Дамаску, како тврде невладине организације које су више пута захтевале од власти да их пусте на слободу "без икаквих услова".

Унеско је том новинару доделио награду "као признање за његов рад у Сирији и велико десетогодишње лично жртвовање: забране путовања, узнемиравања, понављана одузимања слободе и мучења", навела је та организација.

"Мазен Дарвиш борац је за слободу медија и председник сиријског Центра за медије и слободу изражавања основаног 2004. Један је и од оснивача листа Воице и независног информативног портала сyриавиеw.нет који су сиријске власти забраниле", додаје Унеско.

Оно што Дарвиш и други новинари који су доживели сличну судбину покушавају да ураде, то је да донесу праве промене Сирији ненасилним средствима, поштујући достојанство свих, рекла је раније ове године његова супруга Јара Бадер, такође новинар.

Награду ће уручити вечерас генерална директорка Унеско Ирина Бокова на свечаности у Риги, у присуству председника Летоније Андриса Берзинса.

Извор: Бета

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

пера

04.05.2015 04:39

И треба му дати награду за слободу медија када је у затвору. Ја ироније и УНЕСКА.

ОДГОВОРИТЕ