Не затворити очи пред антисемитизмом

Немачка канцеларка Ангела Меркел придружила се преживелима у холокаусту на комеморацији поводом 70. годишњице ослобођења нацистичког логора Дахау.

Свијет 03.05.2015 | 17:19
Не затворити очи пред антисемитизмом

"Никада не треба затворити очи пред антисемитизмом", изјавила је  немачка канцеларка.Наш задатак је да никада не затворимо очи и уши пред свима који вређају, прете или врше агресију над онима који кажу да су Јевреји или који бране Израел", рекла је Ангела Меркел пред неколико стотина преживелих из Дахауа, пред америчким ветеранима и политичким званичницима.

Меркелова, која је родјена девет година после краја Другог светског рата, казала је да је "велика част" срести се с преживелима "нацистичког дивљаштва".

Она је додала да је јудаизам "део идентитета". Ангела Меркел захвалила се преживелима на "њиховом ангажовању као сведоцима једног времена", истичући да су тек њиховим сећањима "голе цифре добиле лице".

"Велика је срећа што су људи као што сте ви спремни да нам испричају своје животне приче и предоче бесконачну патњу коју вам је нанела Немачка у вријеме националсоцијализма", рекла је Меркелова на меморијалној церемонији у Дахауу.

Мекелова и некадашњи логораш Француз Клеман Квентин положили су венац цвећа испред некадашњег крематоријума.Председник Централног већа Јевреја у Немачкој Јозеф Шустер изјавио је да је присуство Меркелове са преживелима "знак солидарности".

Шустер је позвао да сећање на холокауст остане снажно, упозоравајући да временом "расте дистанца, емпатија исчезава" и позвао младе генерације да очувају одговорност да се злочин никада не заборави.

Бивши затвореник логора Дахау Квентин (94) рекао је за АФП да је, када је ослобођење логора дошло, "једноставно чекао да умре".Амерички војни камиони ушли су у Дахау, северозападно од Минхена 29. априла 1945, и открили неизрецив ужас, где је више од 41.000 људи убијено, умрло од глади или болести.

Извор: Тањуг

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЈА

03.05.2015 16:51

Нека госпођа Меркел направи анкету у својој земљи па це да чује колико њен народ у стварности мрзи странце. То је чињеница и препоручите јој да направи такву анкету...

ОДГОВОРИТЕ