ЕТЦЦ: Сјајан старт Борковића - побједом!

После одустајања од WТЦЦ-а, најбољи српски аутомобилиста Душан Борковић сјајно је започео сезону у нижој категорији - ЕТЦЦ. Фантастичном вожњом до победе у другој трци у Мађарској! У првој трци је, и поред казне, био пети.

Остали спортови 03.05.2015 | 14:40
ЕТЦЦ: Сјајан старт Борковића - побједом!

Какав почетак сезоне за Душана Борковића!

После тужне вести да му је отац преминуо, а потом и маћехинског односа италијанског Про тима, који му није обезбедио адекватан аутомобил за такмичење у WТЦЦ-у, Душан Борковић је одлучио да прсече - одустао је од Светског купа туринг аутомобила и вратио се степеницу ниже у Европски куп туринг аутомобила (ЕТЦЦ).

Одличан потез Борковића и његовог НИС Петрол Рацинг тима, јер би му вероватно цела сезона у WТЦЦ-у протекла у развлачењу са италијанским тимом око аутомобила (вероватно и здравственим проблемима због лошег седишта), али и губљењу живаца. Овако, боље је возити сезону у ЕТЦЦ-у, него је пропустити.

И већ на отварању сезоне - победа!

Возач НИС Петрол Рацинг тима је у свом Сеат Леон Цуп рацер тријумфовао у другој трци на Хунгарорингу, након што му је у првој измакла победа па је због казне морао да се задовољи петим местом.

Панчевац је демонстрирао високу класу и маестралну вожњу у Мађарској, пошто је у суботу освојио пол-позицију у квалификацијама. После данашњих трка сакупио је укупно 17 бодова и заузима друго место у генералном пласману са свега поеном заостатка за Мађаром Ференцом Фицом.

Борковић је показао да ће бити озбиљан претендент за титулу у ЕТЦЦ пошто је силовито кренуо у првој трци, али му је победа измакла након бизарног инцидента. На српског аутомобилисту је током трке налетео Фистер и буквално бацио на Фулинов аутомобил, због чега су судије казниле нашег шампиона проласком кроз пит лејн.

То га је коштало пада на 12. позицију, међутим, упркос непредвиђеним потешкоћама, Борковић поново показује свој неоспорни квалитет и до краја трке престиже једног по једног ривала, што му на крају доноси пето место и старт с четврте позиције у другој трци (поредак возача за други старт одређује се обрнутим пласманом прве осморице у првој трци).
"У првој трци није прошло како сам планирао, имао сам прву стартну позицију, али је старт био доста груб, па сам изгубио две позиције. Због мог вишка килограма у односу на ривале видео сам да су бржи на правцу, али сам онда агресивније напао и кад сам избио на прво место, кажњен сам. Не знам због чега јер нисам крив ни за један инцидент", рекао је Борковић након петог места у првој трци.

Очигледно да је овакав епилог само још више мотивисао расположеног Дуцу, који од старта друге трке показује од чега је направљен. Први круг се није завршио, а Борковић је избио на чело претекавши свог највећег конкурента и миљеника домаће публике Фицу. Од тог момента постало је јасно да му нико не може ништа на стази, а Србин је импресивном вожњом потврдио доминацију и најавио поход на највиши пласман у наставку сезоне.

Борковић је у Мађарској успео да се издигне и поред још једног хендикепа, будући да је у свом Сеат-у тежи од конкурената за 20 килограма, што уопште није занемарљива разлика на кружним стазама.

"У другој трци сам брзо избио на прво место и контролисао сам трку. Не могу да не будем срећан јер сам завршио на подијуму. Ипак, могао сам да победим на обе трке... Надао сам се првом месту и то ме мало мучи. Показао сам брзину већ у првој трци у новом аутомобилу, иако конкуренти возе своје још од јануара. Не могу да кажем да сам доминантан, али гађам прво место у генералном пласману. Заостајем бод после Мађарске, али када знамо шта је било у првој трци, то је у реду. Бићу све бољи и бољи", обећао је Борковић.

Сезону ЕТЦЦ чини шест тркачких викенда, а следећи је на програму 20. и 21. јуна у Словачкој, на стази Словакиаринг.

ЕТЦЦ се, као и WТЦЦ, одржава под окриљем ФИА. У овом шампионату биће вожено укупно 12 трка у шест тркачких викенда (Мађарска, Словачка, Француска, Чешка, Белгија и Италија).

Тркачки викенд подразумева:

петак- два слободна тренинга по сат времена;
субота- званичан тест 30 минута и једне квалификације 30 минута;
недеља- загревање 15 минута пре трка (провера аутомобила) и две трке. Дужина једне трке је 50 киклометара.

Систем бодовања:

1. место - 10 бодова
2. место - 8 бодова
3. место - 6 бодова
4. место - 5 бодова
5. место - 4 бода
6. место - 3 бода
7. место - 2 бода
8. место - 1 бод

***овоме се додају и бодови из квалификација (1. место - 3 бода, 2. место - два бода и 3. место - један бод).

Ако два возача на крају шампионата имају исти број бодова у укупном скору, онда се рачуна већи број освојених првих места. Ако се и то поклопи, онда већи број освојених других места...

Коментари / 0

Оставите коментар