Здравље у Српској многима је скупо

Око пола становника Републике Српске није здравствено осигурано и мора да плати пуну цијену здравствених услуга и лијекова, а све је већи и број осигураних којима и плаћање партиципације, због малих примања, представља велики проблем.

Република Српска 02.05.2015 | 20:25
Здравље у Српској многима је скупо

За љекарски преглед у Републици Српској партиципација износи једну конвертибилну марку, а преглед специјалисте марку и по.

Партиципације за озбиљније захвате као што су операције и сложенија дијагностика, коштају од 100 до чак 540 марака, без обзира што је пацијент осигуран. Зато је под хитно потребно увести паушално плаћање партиципације, тврде у Синдикату радника у здравству Републике Српске. Грађани би једном годишње плаћали одређен износ без обзира колико често иду код љекара, што би, тврде у синдикату, било прихватљивије за пацијенте.

“Грађанин Републике Српске на почетку године би уплатио један износ Фонду здравственог осигурања, добили бисте одређену маркицу, кад дођете у здравствену установу то бисте показали и били ослобођени партиципације”, објашњава Миленко Гранулић, предсједник Синдиката радника у здравству РС.

Потребно је измијенити и регулативу по којима партиципације прикупљају здравствене установе, тврде у синдикату, јер не постоји никаква контрола над прикупљањем и трошењем тог новца, а ради се о милионским износима.

У прошлој години су, према подацима Фонда здравственог осигурања РС, здравствене установе наплатом партиципација прикупиле више од 14 милиона марака. Да ни само Министарство здравља нема потпуну контролу над трошењем новца од партиципација, индиректно нам је потрврдио и сам министар.

На наше питање колико се годишње прикупи новца од партиципације и гдје тај новац иде, министар Драган Богданић дао је сљедећи одговор:

“Тачан податак не знам, то могу да провјерим са фондом и да вас обавијестим”, рекао је Богданић.

Већина држава региона и поједини кантони у Федерацији БиХ већ су увели паушални начин плаћања партиципације. Станија Савичић живи и ради у Словенији гдје је паушални модел партиципације већ заживио. Партиципација се плаћа на почетку године без обзира на број одлазака у неку здравствену установу. То је прихватљивије, тврди, посебно за старије који чешће иду љекару. У БиХ је највећи проблем што су ниска примања, па поједине партиципације прелазе износ цијеле плате.

“И тамо се наравно плаћа партиципација. Људи су у тој једној великој кризи гдје се не ради па је и та марка превише, а онај ко има пара њему није проблем ни партиципација, ни одлазак код приватног доктора”, каже Савичићева.

Лоша политика руковања новцем од партиципација је само један, у низу проблема у којима се налази здравствени систем Српске. Најугроженије су хиљаде грађана који због неуплаћеног здравственог осигурања морају да плаћају пуне цијене медицинских услуга које за поједине хируршке захвате износе и више хиљада марака.

(БН ТВ)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

јана

02.05.2015 19:06

Јадан народ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

02.05.2015 19:49

Не знам сто се синдикат бави правима пацијената..то је посао министарства...овдје свако забада нос у тудји посао а свој не ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

02.05.2015 20:33

Није скупо вец треба поједноставити процедуре !Конкретно људи цекају у бању траписте др Зотовиц по годину ипо дана!Знате ли да многи назалост и недоцекају бањски третман!Засто ннемају друге бање уговор са фондом па нека се несто и доплати није проблем!Проблем је цекање и процедура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ке

03.05.2015 07:03

Траписти нису бања.

Name

Катастрофа

02.05.2015 20:45

Људи су изгубили саосјецање, самилост. Доктори у вецини цекају паре од умируцих, теских болесника. Да није бивсих избјеглица био би масовни помор у цитавој Босни. Луди саљу и 'туцу' грах сваки дан. Не мозес реци да немас јер је ту пакао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

02.05.2015 21:01

ГРАНУЛИЋЕВО ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЈЕ КАО КАД МАЛИ ПЕРИЦА РАЗМИСЉА О ЗДРАВСТВУ...ГРАНУЛИЋ И МАРКИЦА... ХА ХА ХА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

02.05.2015 21:13

То нам Скрбиц скрбно. Слусам јутрос у 7 вијести БН-а, колико цух и запамтих и сам председњак насе РС реце да је социјалустицка привреда коју имадосмо је једна трагедија. Обзиром да је та иста привреда обезбједјивала бесплатну здравствену заститу и бесплатно сколовање становниству мозе се и прихватит да је лакрдија. Сад нам је добро само ми јис то не видимо и нисмо свјесни благодети коју добисмо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

03.05.2015 05:03

Поред мафије,једино јос сто раде пекаре И апотеке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ево рјешења

03.05.2015 06:53

Редуцирати број запослених у здраственим установама и прилагодити стварним потребама према броју становника у локалној заједници. Прекинути са праксом страначког запошљавања. На мјесто директора ДЗ постављати особе од струке а не према страначкој припадности. На тај начин би се ставио под пуну контролу новац који долази од партиципација и других извора, и не би се могао користити за финансирање страначких активности, као што се сада користи. Нису без разлога странке на власти између себе подијелиле директорска мјеста у фирмама које стварају приходе. Нема нигдје директора у фирми која слабо послује да је постављен од стране владајућих. Гдје је новац ту је власт, као лешинари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1977

03.05.2015 07:23

Хвала драгом богу па им не идем,

ОДГОВОРИТЕ
Name

доктор

03.05.2015 07:25

Драга господо моја,нема мјеста на планети гдје здравље није скупо! Чланак је баналан,и као што рекосте паушалан! Здравље је капитал, па га тако и схватите! Нека времена су прошла,и то давно прошла! Партиципација за дијагностику и остало, посебно како кажете сложенију дијагностику је свугдје висока,нема те маркице која би то могла покрити ни у Норвешкој а камоли код нас! Наш народ има културу живљења да по одласку доктору због нпр астме прво наврати у киоск по кутију цигарета,онда дигне рецепт За Серетиде па му у апотеци буде пуно за партиципацију која реално и јесте висока,онда додје кући и гундја на доктора,на апотекара,на фонд на државу,на све око себе и при том и даље пуши,умјесто да се тога одрекне,ох али то не може!! Е брате онда пуши и гундјај! Нема те државе на свијету која све то може исфинансирати! То су чињенице, непобитне!

ОДГОВОРИТЕ